21 yılda hidroelektrik yüzde 48 arttı

semaver

Global Mod
Global Mod
Türkiye’nin güçte arz güvenliğini sağlamaya yönelik adımları meyvesini verirken, bununla birlikte devreye alınan heyeti güç yatırımlarıyla kaynak çeşitliliği de sağlanıyor. Kıymetli yenilenebilir güç kaynaklarından olan hidroelektrik santrallere yönelik yatırımlarını aralıksız biçimde sürdüren Türkiye, 2001 yılında 11 bin 673 megavat düzeyinde olan hidroelektrik güç şurası gücünü 2022 yılı mart ayı sonu prestijiyle yaklaşık 3 katına çıkarak 31 bin 508 megavat kıymetine çıkardı.

Türkiye’nin hidroelektrik santral kapasitesinin 31 bin 491 megavatlık kısmını lisanslı, 16,4 megavatlık kısmını ise lisanssız santraller oluşturdu. Türkiye’de 2020’nin son aylarından beri devam eden kuraklık niçiniyle hidroelektrik santrallerinin elektrik üretiminde görülen düşüş, yağışlardaki artışla bilakis döndü.

SU DÜZEYİ YÜKSELİNCE ÜRETİM YÜZDE 48 ARTTI

2022 yılının birinci çeyreğinde güç üretimi emelli ana havza barajlarına gelen su ölçüsü geçen yılın tıpkı devrine bakılırsa yüzde 49,7 artışla 12 milyar 927 milyon metreküpe yükseldi. Hidroelektrik santrallerden elektrik üretimi bu vakitte yüzde 48 artış gösterirken doğal gazdan elektrik üretimi yüzde 21 geriledi. 1 Ocak-15 Mart 2022 tarihleri içinde hidroelektrik santrallerin Türkiye’nin elektrik üretimindeki hissesi yüzde 27 olarak hesaplandı. Bu oran geçen yılın tıpkı devrinde yüzde 20’de kalmıştı. 2022’nin ikinci çeyreğinde yağışların sürmesiyle hidroelektrik santrallerin Türkiye’nin elektrik üretimindeki hissesinin yüzde 30-35 bandına ulaşacağı öngörülüyor.

YENİLENEBİLİR GÜCÜN ÜRETİMDE HİSSESİ YÜZDE 54

Türkiye’nin güç dalının gelişimi için bilhassa de Ulusal Güç ve Maden Siyaseti ile uygulanan güçte yenilenebilir öncelikli yaklaşımıyla 2022 mart ayı sonu prestijiyle elektrik konseyi gücü 100 bin megavat barajını aştı. bu biçimdece yenilenebilir konseyi gücün toplam heyeti güç içerisindeki hissesi yüzde 54 düzeyine ulaştı. Hidroelektrik üretim kapasitesi yağış ortalamalarına nazaran farklılık gösterirken, 2018-2019 su yılının pek sulak bir dönem olması sonucunda yıllık bazda hidroelektrik üretim ölçüsü 2019’da 88 bin 823 megavatsaat ile en yüksek düzeye ulaştı. Yapılan yatırımların tesiri ve artan yağış ortalamaları sebebiyle bu yıl rekorun yenidendan yakalanması hedefleniyor.

6,7 MİLYAR $’LIK İTHALATI ÖNLEDİ

Türkiye’de yenilenebilir güce yapılan yatırımlar kararında artan hidroelektrik kapasiteye bağlı olarak 2019 yılında 88,8 teravatsaat, 2020 yılında 78,1 teravatsaat ve çok kurak bir yıl bulunmasına karşın 2021 yılında 55,7 teravatsaat hidroelektrik üretim gerçekleşti. Hidroelektrik santrallerdeki elektrik üretim ölçüsü mevsimsellikten (kurak-sulak durum) direkt etkilendiğinden dolayı senelera göre elektrik üretim ölçülerinde değişimler olabiliyor. 2021 yılında gerçekleşen hidroelektrik üretimi baz alındığında, hidroelektrik santraller yaklaşık 6,7 milyar dolarlık ithalatı önlemiş oldu.

KURULU GÜÇ SÜRATLE ARTIYOR

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) datalarına göre üretim lisansı olan ve önümüzdeki süreçte devreye girecek yahut kapasite artışı gerçekleşecek toplamda 89 adet hidroelektrik santral bulunuyor. 89 hidroelektrik santralin devreye girmesiyle toplam heyeti güçte bin 755 megavatlık artış öngörülüyor. Bu kapasiteye ek olarak Artvin vilayetinde yer alan 540 MW gücündeki Yusufeli Barajı ve HES’in 2022 yılı içerisinde devreye girmesi bekleniyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK

Okumaya devam et...