250 milyar dolar tesiri: İhracat patladı, tesislerimiz yetmiyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Pandemiyle birlikte ihracata çalışan kesimlerde yeni yatırım yeri kahrı yaşanıyor. Bilhassa alüminyum, mutfak eşyası, hırdavat ve döküm üzere bölümlerde mevcut üretim tesisleri sanayiciye artık yetmiyor. Bu gelişmeyi, 250 milyar dolara çıkan Türkiye’nin ihracatına bağlayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Lider Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Lideri Çetin Tecdelioğlu, “Mevcut alanlarımız artık metrekare olarak yetmiyor. Bilhassa ihtisas organize bölgelerine muhtaçlığımız var” dedi. Tecdelioğlu bu mevzuda TOKİ’nin de devreye girmesini istedi.

■ Öncelikle bölümünüzün durumunu anlatır mısınız? Üretim ve ihracatta ne durumda dal?

Birliğimizde yaklaşık 6 kesim var. Bunlar bakır, alüminyum, mutfak eşyaları hırdavat, döküm ve armatür. İhracatta bu yılı yüzde 19 büyümeyle 15 milyar dolar civarında kapatmayı hedefliyoruz. Resesyona karşın bizim tüm dallarımız bu yıl büyüdü. Kilogram fiyatımız 4.64 dolar geldi. 200’e yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. Pandemi daha sonrası değişen dünya tertibinde irtibat, ulaştırma ve savunma sanayii hususlarında yaşanan değişimler önemli fırsatlar doğurdu. Bundan daha sonraki süreçte de Türkiye’nin önünde elektrikli araba, güneş panelleri, robot teknolojisi ve sürdürülebilir üretim alanlarında önemli fırsatlar var. Zira Türkiye’nin 4 saatlik uçuş uzaklığında 50 ülke var. O yüzden Türkiye lojistik avantajıyla etrafındaki 50 ülkeye önemli manada hizmet edebilecek potansiyele sahip.

■ İhracatçı birlikleri olarak bu potansiyeli harekete geçirmek için neler yapıyorsunuz?

Özellikle yakın coğrafyadaki tüm fırsatları kıymetlendiriyoruz. Bilhassa alım heyeti programları yapıyoruz. 2023 yılında da yakın coğrafyada 20’nin üzerinde fuar iştiraki sağlayıp ticaret heyetleri oluşturacağız.

■ Uzak pazarlara dönük bir stratejiniz var mı?

Ticaret Bakanlığı’nın oluşturduğu ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ doğrultusunda çalışmalara başladık. Amaç ülkeler ortasına birinci sıraya Amerika’yı aldık. Amerika’da eyalet bazlı çalışmalar yapıyoruz. Her bir eyalet farklı bir yapıda. Eyaletlerin gereksinimleri ve idare prosedürleri değişiklik gösterebiliyor.

■ Yeni açılan pazar var mı? Bilhassa Suudi Arabistan ve Mısır’da durum ne?

Son periyotta Suudi pazarı açıldı. Daima ticari heyetler düzenliyoruz. İMMİB olarak olarak bu ülkede 19-21 Mart’ta Türk İhraç Eserleri Fuarı düzenleyeceğiz. 100’den çok firmayı götüreceğiz. Mısır’la siyasi yakınlaşma daha sonrası pazar bir daha dönecek. Bu pazarı bir daha kazanmak için uğraş sarf etmemiz lazım.

TOKİ DEVREYE GİRSİN
■ Kesimde yatırım iştahı nasıl?


Türkiye’nin ihracatı 250 milyar dolara çıkınca üretim ölçek olarak büyüdü. Mevcut fabrika alanlarımız metrekare olarak yetmemeye başladı. O yüzden bir an evvel ihtisas organize sanayi bölgelerine gereksinimimiz var. TOKİ ve gibisi bir devlet kurumunun devreye girmesi lazım. bu biçimdece bilhassa KOBİ’lerin büyümesine katkı sağlanır.

u mevzuyu Sanayi Bakanımızla da görüştük, taleplerimizi ilettik. Ayrıyeten finansman külfetimiz da var. Bir öteki sorun alüminyum ve bakırda net ihracatçı olamıyoruz. Zira yüzde 90’ı yurtharicinden geliyor ve iç pazarda da tüketildiği için ‘net ihracatçı’ olamayan bu firmalar kredi kullanamıyorlar.

■ Güce dönük yatırımlarınız var mı?

Özellikle çatı GES’ler yaygınlaşmaya başladı. Alüminyum, bakır ve paslanmaz eserlerde güç ağır tüketiliyor. Bu eserlerdeki güç tüketimi ünite üretimi yüzde 33-55 aralığında etkiliyor. Maliyetleri düşürmek için ağır bir güç yatırım var. Fakat güç projelerinin teslim müddetlerinde zahmet var. Projenin onaylanması 6 ay, hayata geçirilmesi ise 1 yılı buluyor. Ayrıyeten bizim kesimlerde şöyleki bir talep var. Küçük şirketler kooperatifleşerek ortak büyük güç çevrim santralleri kurarak mahsuplaşmaya gitsin istiyoruz. Bu istikametteki talepleri bakanlığa de ilettik.

■ Siz Hırdavat Endüstrici ve İşadamları Derneği’nin de (HISİAD) başkanlığını yürütüyorsunuz. Dernekte ne tıp çalışmalar yapıyorsunuz?

4 yıllık bir derneğiz. Şu an 130’dan fazla üyeye ulaştık. Üyelerin kesimi temsil gücü yüzde 80’e ulaştı. 14 bin tane paydaş firma ve 850 bin çalışanı olan bir bölümüz. Birinci fuarımızı nisanda yaptık. İkinciyi önümüzdeki yıl 24-27 Mayıs’ta yapacağız.

■ Birfazlaca bölümde nitelikli eleman düşüncesi olduğundan bahsediliyor. Bu bahiste sizin bir teklifiniz yahut çalışmanız var mı?

Türkiye’de okuyan 260 bin yabancı öğrenci var. Biz bunların Türkiye’nin ihracat elçisi olmasıyla ilgili bir proje hazırlıyoruz. Bunu Ticaret Bakanı’mıza da sunduk. YÖK’le birlikte 260 bin yabancı öğrencinin Türkiye’de istihdama katkıda bulunup akabinde ihracatı kendi lisanlarında yapmaları için staj programı hazırlanmalı. Bu staj eğitiminin akabinde kendi ülkelerine döndüklerinde bizim ihraç mallarımızı satsınlar istiyoruz.

■ Gençlerle ilgili öteki ne cins programlarınız var?

İhracatçı gençlerle buluşuyoruz. Birincisini 19 Mayıs’ta ikincisini 29 Kasım’da yaptık. Birinci buluşmada 100, ikincide 160 genç ihracatçı geldi. Onlara birliği tanıtıyoruz. ‘Made ın Türkiye’ markamızın dünyaya yayılması için beyin fırtınaları yapıyoruz. Bu tıp aktiflikleri artıracağız.

■ İhracatta bu yılki 250 milyar dolarlık gaye meblağ mı?

Bu yıl amacı yakalarız. Yeni yılda da artış bekliyoruz. Bunun için tüm birlik liderleri olarak ağır biçimde fuarlara ve ikili ticari görüşmelere yük vereceğiz.

KAYNAK: AKŞAM,

Okumaya devam et...
 
Üst