30 yılda yalnızca 4 sefer görülen alışılmadık balık, kameraya bu biçimde yakalandı: İşte yüksek yüzgeçli ejder balığı…

taklaci09

Global Mod
Global Mod
30 yılda yalnızca 4 sefer görülen alışılmadık balık, kameraya bu biçimde yakalandı: İşte yüksek yüzgeçli ejder balığı…
Okyanusun derinliklerini keşfederken, neredeyse uzaylı üzere gözüken hayat formlarına rastlamak fazlaca da şaşırtan değil. Fakat bilim insanları kimi vakit, gerçek manada olağanüstü bir şeye de rastlayabiliyor. Bu şanslı müsabakalara son örnek, otuz yılı aşkın bir müddetdir derin deniz araştırmalarında sadece dört sefer görülen bir canlının Monterey Körfezi Akvaryum Araştırma Enstitüsü’ndeki (MBARI) araştırmacılar tarafınca kısa bir süre evvel kamera kaydına alınması ile gerçekleşti: Bir yüksek yüzgeçli ejder balığı.

Çok az görülen balık, MBARI Kıdemli Bilim vazifelisi Bruce Robison ve araştırma gemisi Western Flyer‘da bulunan meslektaşları tarafınca fark edildi. Yüksek yüzgeçli ejder balığı (Bathophilus flemingi) olarak bilinen bu balık, Monterey Körfezi’nin çabucak haricinde yaklaşık 300 metre derinlikte Kaliforniya sularında parıldarken yakalandı.


Metalik görünümlü balık, neredeyse bronz renkli bir denizaltı üzere görünüyor. Lakin, kameranın haricinde, doğal ortamında muhtemelen daha farklı göründüğünü varsayım edebiliriz.

Robison tarafınca yapılan açıklama şu biçimde: “Bu balıklar ya loş ışıkta ya da büsbütün karanlıkta yaşar; ikincisi yalnızca biyolüminesans ile aydınlatılıyor. Yani, doğal ortamlarındaki görünümleri, bu görüntülerde gördüğümüze hiç benzemiyor. Başka biroldukça balığın, etraflarına görsel olarak ahenk sağlamalarına yardımcı olmak için ortam ışığını yansıtan gümüşi kenarları vardır. Bathophilus’un derisinin metalik karakteri muhtemelen emsal bir fonksiyona sahiptir. Renk konusunda ise karşılaştığım örnekler içinde çeşitlilik var. Kimileri bunun üzere bronzdu; başkaları bakır, pirinç ve hatta metalik yeşildi. Rengi şartlara uyacak biçimde ayarlayabilirler yahut tahminen de değil, çabucak hemen bilmiyoruz.

Balığın yüzme tarafı biraz tuhaf görünse de, bu, ejder balıklarının avları ulaşılabilecek bir yere düşene kadar suda hareketsiz kaldıkları avcılık tekniğinin bir modülü. çabucak sonrasında, büyük, dişlek çeneleriyle çiğneme uzaklığındaki şanssız hayvanı yakalıyorlar.

Şu ana kadar hayli fazla görünmemiş olması niçiniyle Bathophilus hakkında bol bol gizem bulunuyor, lakin su sütununu kalamarlar, kabuklular ve solucanlar dahil olmak üzere varlıklı bir cins çeşitliliği ve ayrıyeten birtakım yırtıcı deniz memelileri ile paylaştığını biliyoruz. Robison, “Bu balıktan daha büyük olan her şey potansiyel bir yırtıcıdır. Onlar için tehlikeli bir dünya” diyor.
Alıntıdır
 
Üst