3600 ek göstergenin kapsamı genişliyor

semaver

Global Mod
Global Mod
TBMM’de kabul edilerek maddeleşen ek gösterge düzenlemesi 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Öğretmen, polis, hemşire ve din nazaranvlilerinin ek göstergesi 3600’e çıkartılırken, başka kamu çalışanlarının ek göstergesi 600 puan artırılacak.

Emekli aylıklarında asıl düzgünleşme 3600 ek gösterge ile sağlanacak. Ek göstergesi 3600’e yükseltilenlerin emekli aylıklarında 2.397 TL artış olacak. Tüm çalışanlara uygulanan 600 puanlık ek gösterge artışı ise emekli aylıklarını yalnızca 195 TL artıracak. Önlisans mezunu eğitim, sıhhat ve din hizmetleri çalışanları 3600 ek göstergeden yararlanırken, teknik hizmetler sınıfında olanlar yararlanamıyor.

Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Meclis Genel Konsey çalışmalarında ek gösterge konusu gündeme damga vurdu. Çalışma Bakanı Vedat Alım, yılbaşından itibaren uygulanmaya başlanacak olan 3600 gösterge düzenlemesinin kapsamının genişletilmesine yönelik taleplere dikkat çekerek, “Başlangıçta 4 meslek kümesini kapsıyordu. Genişleterek yaklaşık 6 milyona çıkardık. Bu, Türkiye’nin son senelerda yaptığı en esaslı toplumsal düzenlemedir. Bu düzenlemenin daha fazla genişletilmesine yönelik talepler var. O bahis da gündemimizde. Onunla ilgili de bir çalışmayı yapıyoruz. Ümit ediyorum Meclisimize takdim edeceğiz” dedi.

ŞEF VE UZMANLARA DA VERİLMELİ

Genel Kurul’da muhalefet milletvekilleri, kamuda çalışan şef, araştırma ve planlama uzmanları, müdürün üzerinde olan uzman çalışana de ek gösterge verilmesi gerektiğini belirtti. Milletvekilleri, “Birinci dereceye düşen, dört yıllık fakülte mezunu, üniversite okumuş herkes 3600 kapsamına alınmalıdır.”

SIRA GEÇİCİ İŞÇİLERDE


Sözleşmeli işçi diye tanımladıkları yapının içerisinde 32 cins işçinin bulunduğunu aktaran Alım, yaklaşık 500 bin kişiyi ilgilendiren bu çalışmanın teknik olarak bitirildiğini aktardı. Alım, “Bu kıymetli sorunu da çözüyoruz. Çalışmasını bitti, bu ay ulu Meclis’e intikal eder” diye konuştu.

SENDİKA İÇİN YENİ DÖNEM

Bakan Alım, sendikalaşma oranının kamuda pek yüksek bulunmasına rağmen emekçilerde düşük olduğunu belirterek, “Sendikal özgürlükleri genişletecek düzenlemelere gereksinim var. İş yeri ve işletme ayrımında farklı oranlar var. Bunu en kısa vakitte gidereceğiz. İş kolunu biz belirleyeceğiz” dedi.

KAYNAK: SABAH

Okumaya devam et...
 
Üst