37C3: Rusya’daki TOR blokajları Ukrayna’ya yapılan saldırıdan kısa süre önce meydana geldi

bencede

New member


  1. 37C3: Rusya’daki TOR blokajları Ukrayna’ya yapılan saldırıdan kısa süre önce meydana geldi

Lansmanından neredeyse 20 yıl sonra, anonimleştirme ağı TOR (The Onion Routing), muhaliflerin hayatını ve ağa erişimini zorlaştırma konusunda birçok ülke tarafından hâlâ ana rakip olarak görülüyor. Kurucu ortak Roger Dingledine, Hamburg’daki 37C3’te bu çabaların gerçekte neye benzediğini anlattı.

Duyuru



Rusya’nın yaklaşımı örnek teşkil ediyor


Dingledine’in Hamburg’da açıkladığı gibi, TOR’un anonimleştirme mekanizmalarının üstesinden gelme ve sansür önlemlerinden kaçınma girişimlerine bir örnek, Rusya Federasyonu’nun eylemleridir. Aralık 2021’de zaten dikkat çekici olan, normal TOR altyapısının ötesindeki sözde köprülere erişen Rusya’dan gelen kullanıcıların sayısıydı. TOR ağına doğrudan erişimin engellenmesi durumunda kullanıcılar, Obfs proxy’leri ve TOR tarayıcısı için Snowflake uzantısı başta olmak üzere alternatif bağlantı türlerine başvurabilirler. Önemli bir faktör, Moskova’nın gücünün merkezinde yer alan bir IP adresinin engellenmesiydi: Dingledine, “Dünyanın bu bölgesinde Azure’u kullanan her şey bu IP adresinden geçiyor” diye açıkladı. Yalnızca TOR değil, Skype ve daha pek çok hizmet de engellendi.

TOR ekibi ayrıca Rusya “Sansür Bakanlığı” içerisindeki kişilerden de bilgi alıyor. Dingledine, kötü şöhretli telekomünikasyon düzenleyicisi Roskomnadzor’u ifade ediyor. TOR kurucu ortağı, Hamburg’daki sahne hakkında ayrıntı vermeyi reddetti ancak Rus yetkililer tarafından sızdırılan iç belgelere atıfta bulundu. Rus STK Roskomsvoboda (“Rusya İletişim Özgürlüğü”) de, TOR’a aykırı hareket ederken geçerli kurallara uymadığı için Roskomnadzor otoritesine karşı dava açtı. Dava da 2022 yazında mahkemede başarılı oldu, ancak Roskomnadzor daha sonra resmi yola başvurdu ve Temmuz 2022’nin sonundan itibaren TOR’u tekrar engellemeye çalıştı. Bu yalnızca www.TORproject.org için geçerlidir, köprüler .TORproject gibi alt alan adları için geçerli değildir. org. 2022 yılı sonunda Roskomsvoboda STK’sı Rusya’daki sözde “yabancı ajanlar” listesine dahil edildi.

İran: Bir çıkış yolu olarak kar tanesi


İran’da 2022’de Kadınların Yaşam Özgürlüğü protestolarının ardından, sansür yetkilileri oraya da müdahale edene kadar TOR kullanımı birkaç gün içinde arttı. TOR yazılımı geçici olarak App Store’daki en popüler uygulama haline geldi. Kar tanesi özellikle İran’da önemli bir rol oynuyor. Snowflake’i engellemek sansür yetkilileri için hiç de kolay değil, çünkü tarayıcı uzantısı standartlara uygun bir şekilde davranıyor ve neredeyse tüm trafiği Snowflake’i destekleyen gönüllülere yönlendiriyor – en küçük durumda Snowflake’in çalışmasına izin verdikleri açık bir sekme ile birlikte çalışır ve böylece diğer insanların trafiğini yönlendirmeye yardımcı olur.

Ancak İran örneğinde bile TOR projesinin çeşitli iyileştirmeler yapması gerekti ve görünüşe göre bazı hatalar kullanıcıları onu kullanmaktan kalıcı olarak caydırdı. Dingledine buna “kullanıcı etkisi” adını veriyor: sansürcü bir şey yaptığında TOR tepki vermek zorunda kalıyor ve bu nedenle kullanıcıya daha fazla yük bindiriyor.

Türkmenistan: Erişim tamamen kesildi


Ancak Roger Dingledine Perşembe günü Hamburg’da serbestçe itiraf etti: Ancak Türkmenistan gibi devletler de TOR projesinin olanakları açısından temel bir sorun teşkil ediyor. Sansür sistemi hiçbir şekilde yasaklı içeriği devre dışı bırakmak, filtrelemek veya erişimi engellemek ya da muhalefet üyelerini karmaşık ve hedefe yönelik bir şekilde tespit etmek için tasarlanmamıştır. Dingledine’e göre bu, sansürsüz interneti iyi paradan sorumlu olanlara ödüllendirmek amacıyla internet kullanımında yaşanan son derece olumsuz bir deneyimle ilgili. Bu tür aktörlere nasıl davranılması gerektiği konusunda hâlâ bir fikri yok.

Dingledine, Rus yetkililerin eylemlerinden, örneğin TOR’a karşı artan sansür çabalarının büyük krizler için bir erken uyarı sistemi olarak yorumlanabileceğini öğrenmek istiyor. Sonuçta Roskomnadzor, Rusya’nın Ukrayna’nın daha önce bağımsız olan bölgelerine saldırmasından tam iki buçuk ay önce, Aralık 2021’de TOR’a karşı harekete geçti. Erken uyarı sistemi mi olacak? Sansür çabalarından haftalar önce ABD’li yetkililer, Rusya’nın Ukrayna’ya olası büyük bir saldırısı konusunda yoğun uyarılarda bulunmuştu; ancak bu, Hamburg’da Dingledine ve TOR’a yönelik alkışları azaltmadı.

AB: Dingledine Rus propaganda medyasına yönelik eylemleri eleştirdi


Dingledine’in de sorun olarak gördüğü şey: Avrupa Birliği’nin Rus propaganda medyasına yaklaşımı. Dingledine, Russia Today’e (RT) ve diğer propaganda kuruluşlarına 2022’de ağ blokajları yardımıyla yaptırım uygulanmasının tamamen yanlış bir yaklaşım olduğunu söyledi. Sansür altyapısı bir kere kurulduktan sonra bir daha devre dışı kalması pek düşünülemez. Ayrıca TOR da doğrudan etkilendi: Anonimleştirme ağının birçok çıkış düğümü AB’de bulunuyor ve bu nedenle AB yaptırımları kapsamında. Bu, AB yaptırımlarının Avrupa dışındaki kullanıcıları da etkileyeceği anlamına geliyor.

Orta vadede, büyük sağlayıcıların ve devletlerin verilerini genel olarak topladığı ve trafiğin yeniden izlenebilir hale geldiği İnternet’teki birçok oyuncunun trafiğini analiz etme eğilimi nedeniyle anonimleştirme olasılığından da korkuyor. Hamburg’daki bir konferans katılımcısı Dingledine’e TOR’un NSA’yı rahatsız etmeye devam edip etmeyeceğini sordu – belirsizliğini korudu: NSA’da TOR’a güvenen ve bunu kendileri kullanan kişilerle konuşuyordu, ancak bu başka bir yerde kullanılmadığı anlamına gelmiyordu. anonimleştirme ağına tamamen farklı bir açıdan bakan Amerikalı bir istihbarat analisti.


(kbe)



Haberin Sonu
 
Üst