8 milyar dolarla Türkiye’ye geliyorlar! Sıcak para girişi hızlanacak

semaver

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri’yle bir daha kurduğu diplomasi trafiği Körfez ülkelerini harekete geçirdi. Türkiye’de büyüme fırsatını kaçırmak istemeyen Ortadoğulu fonlar sanayi yatırımlarına odaklandı. Bu yıl Ortadoğu’dan toplam 8 milyar dolarlık yatırım bekleniyor.

Tarım, savunma ve endüstriyel sanayi, teknoloji, petrokimya, ulaşım ve altyapı teknolojileri, turizm ve sıhhat kesimlerindeki şirketlere yapılacak olan yatırımların ön mutabakatları yapıldı. Sabah’ın haberine nazaran, Türkiye’nin farklı vilayetlerine yapılacak yatırımlarda sanayi yatırımlarından yüklü hissesi Kocaeli, Bursa, Yalova ve İstanbul alıyor. Tarımda Antalya, Konya ve Aksaray’a yatırım yapan fonlar, turizmde ise Muğla ve İzmir’de otel yatırımlarıyla ilgileniyor. Petrokimya yatırımında ise Kocaeli ve İzmir öne çıkıyor.

TARIMA 2 MİLYAR DOLAR


Dünyada pandemiyle bir arada daha da evvel çıkan besin kesimi fonların da odağına girmiş durumda. Türkiye’de undan salça fabrikalarına ve seraya kadar biroldukca alana odaklanan fonlar, bu yıl tarıma 2 milyar dolarlık yatırım yapacak. Bu bölümle Bahreyn’in önde gelen fon şirketi Ithmaar Bank B.S.C, Katar Yatırım Otoritesi’nin tarım yatırımları yapan fonu Hasad Food ve Suudi Arabistan fonu Sanabil Investment ilgileniyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜKLERİ

Fonların gözdesi sanayi kesimi. Qatar Investment Authority, Abu Dabi Emirliği’nin fonu Abu Dhabi Investment Authority ve Suudi Arabistan Para Ajansı’na bağlı dünyanın üçüncü büyük varlık fonu Sama Foreign Holding endüstriyel sanayi ve teknoloji dalındaki şirketlere toplam 4 milyar dolar yatıracak.

YATIRIM ÜSSÜ OLUYORUZ

Ortadoğu İktisat Platformu Lideri Erdin Özel, Ortadoğulu fonların son iki yılda gerçek iktisada toplam 12 milyar dolarlık yatırım yaptığını hatırlatarak, “Bu yıl için de toplam 8 milyar dolarlık yatırım planlıyorlar. Bu yatırımların bir birçoklarının ön muahedeleri imzalandı. Bu sayının ortasında BİST ve swap mutabakatları yok. Direkt sanayi ve gerçek yatırımcıya yapılacak yatırımlar. Tarım ve besin başta olmak üzere, güç, savunma sanayi, petrokimya ve ulaşım altyapı hizmetleri bölümlerinde hizmet veren şirketlere yapacaklar” dedi. Türkiye’nin bilhassa ihracattaki başarılı performansı ve yeni iktisat modeliyle dikkatleri üzerine çektiğini anlatan Özel, “Ülkemiz stratejik pozisyonu niçiniyle dünyanın yatırım üssü olmaya başladı” diye konuştu.

AL DAAR’DAN 80 MİLYON $

Al-Daar Investments Türkiye Temsilcisi Halit Sönmez, 6 yılda gayrimenkul, sanayi ve fintech bölümlerine 1.2 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını belirterek, “Bu yıl yeşil güce 80 milyon dolarlık yatırım planladık. Afyon’da 35 milyon dolarlık GES, Isparta Burdur’da 20 milyon dolarlık alçı taşı madeni yatırımı yapacağız. İki yatırım 2023 birinci çeyrekte bitecek. Bodrum ve Çanakkale’de de turizm yatırımı planlıyoruz” dedi.

HANGİ FONLAR GELECEK?

Hasad Food: Katar Yatırım Otoritesi’nin tarım alanına odaklanan yatırım kolu. Türkiye’de tarım kesimine yatırım planlarını daha evvel ilan etmişlerdi.

Ithmaar Bank B.S.C.: Bahreyn merkezli İslami perakende bankası.

Sanabil Investments: Özel yatırımlara yılda yaklaşık 2 milyar dolar yatıran finansal yatırım şirketi.

Qatar Investment Authority: Katar Yatırım Otoritesi (QIA) dünyanın en büyük 11’inci ulusal varlık fonu. Yatırım portföyünde birinci sıralarında Almanya, İngiltere, Fransa, ABD, Çin, Rusya, Avustralya ve Türkiye var.

Abu Dhabi Investment Authority: Abu Dabi Yatırım Otoritesi (ADIA), Abu Dabi Emirliği’nin fonu. Fonun büyüklüğü yaklaşık 650 milyar dolar.

SAMA Foreign Holdings: Suudi Arabistan Para Ajansı’na bağlı ülkenin ulusal varlık fonu. 700 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan fon, dünyanın üçüncü büyük varlık fonu içinde yer alıyor.

Emirates Investment Authority: Birleşik Arap Emirlikleri federal hükümetinin fonu. 2007’de kuruldu.

International Petroleum Investment Company: Milletlerarası Petrol Yatırım Şirketi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin devlete ilişkin bir şirketi. Piyasa pahası 5 milyar dolar.

Gulf Finance House: GFH Financial Group, merkezi Bahreyn olan yatırım bankası. Kuruluşundan bu yana 5 milyar doların üzerinde yatırım topladı.

Investment Corporation Of Dubai: Dubai fonu. Büyüklüğü 300 milyar dolardan fazla.

Mumtalakat Holding Company: Bahreyn Krallığı’nın fonu. 14 ülkede 60’tan fazla kuruluşta pay sahibi olan fonun Avrupa, Amerika, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da yatırımları bulunuyor.

KAYNAK: SABAH

Okumaya devam et...
 
Üst