AKİB’in uzak pazarlarda aktifliği artıyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Ağustos ayında AKİB bölgesinden Türkiye’ye yüzde 15’lik artışla 1 milyar 560 milyon dolar döviz kazandırdıklarını söyleyen AKİB Koordinatör Lideri Fuat Tosyalı, uzak pazarlardan elde edilen rekor seviyedeki artışlardan büyük memnuniyet ve memnunluk duyduğunu tabir etti.

Türkiye iktisadının 2022 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 oranındaki büyümesine ihracat ailesinin 3,9 puan dayanak verdiğini anımsatan AKİB Koordinatör Lideri Fuat Tosyalı, global ticarette ortaya çıkan fırsatları daha âlâ değerlendirebilmek ismine ihracat ailesinin finansmana erişiminin kolaylaştırılması ve Eximbank’ın dayanaklarının ağırlaşarak devam etmesi beklentilerini vurguladı. Lider Fuat Tosyalı, “İhracatımız arttıkça, buna bağlı olarak yatırımlarımız, hammadde kullanmasımız ve sağladığımız istihdam da artıyor. Girdi maliyetlerimizdeki olağanüstü artışların getirdiği ekstra yükleri kaldırmaya çalışan ihracat ailesinin haliyle finansman muhtaçlıkları da artıyor. Üretim gücümüzü müdafaamız, ihracat artışımızı sürdürülebilir biçimde devam ettirmemiz ve global pazarlardaki kazanımlarımızı koruyabilmemiz için başta finansman alanında olmak üzere geliştirici ve ihracatı destekleyici düzenlemelerin artarak devam etmesini bekliyoruz.” dedi.

“Akdeniz’den ülke ihracatına yüzde 8,3 oranında takviye verdik”

AKİB’in; Mersin, Adana, Kayseri, Hatay ve Karaman vilayetleri başta olmak üzere biroldukca vilayetten ve daldan 23 bine yakın üyesiyle büyük bir aile olduğunu, global kriz ortamında gün geçtikçe daha da zorlaşan kaidelere karşın “İhracatla yükselen Türkiye” vizyonuna kuvvetli dayanaklarının sürdürdüğünü lisana getiren Lider Fuat Tosyalı, “Ağustos ayında AKİB bölgesinden ülkemize yüzde 15’lik artışla 1 milyar 560 milyon dolar döviz kazandırdık. Türkiye’nin ağustos ayındaki 21,3 milyar dolarlık ihracatına yüzde 8,3 oranında takviye veren Birliğimizin, uzak pazarlarda elde ettiği rekor seviyedeki artışlardan büyük memnuniyet ve memnunluk duyuyorum.” diye konuştu.


“İhracat hacminde en kuvvetli artışı hububat bakliyat birliğinde yakaladık”

AKİB’in çatısı altındaki 8 ana Birliğin ağustos ayındaki performansını kıymetlendiren Lider Fuat Tosyalı, bu vakitte hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar, kimya ve hazır giyside atılım yaptıklarını vurgulayarak şunları söylemiş oldu: “Ağustos ayında en çok ihracatı yüzde 45 artış ve

563,6 milyon dolar paha ile Akdeniz Kimyevi Hususlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz gerçekleştirdi. Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz yüzde 13 azalış ve 403,6 milyon dolar kıymet ile ikinci, Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz yüzde 51 artış ve 179,9 milyon dolar bedel ile üçüncü sırada yer aldı. bir daha bu ayda Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 104,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Eserleri İhracatçıları Birliğimiz yüzde 1 artışla 98,6 milyon dolarlık, Akdeniz Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliğimiz yüzde 21 artışla 81,4 milyon dolarlık, Akdeniz Su Eserleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz yüzde 19 azalışla 39,7 milyon dolarlık, Akdeniz Hazır Giysi ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz yüzde 29 artışla 36,5 milyon dolarlık ihracat pahaları elde ettiler.”

“Uzak pazarlarda etkinliğimiz artıyor”


Türkiye’nin ve Akdeniz’in üretim gücünü Avrupa, Orta Doğu, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere tüm dünya pazarlarında en uygun biçimde pahalandıran AKİB’in pazar çeşitliliğine yönelik çalışmalarının olumlu sonuçlarının ağustos ayı raporlarına da yansıdığını lisana getiren Lider Fuat Tosyalı, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Singapur pazarlarında ulaşılan bedellerin manalı olduğunun altını çizdi. Lider Fuat Tosyalı, “Ağustos ayı bölge ihracatımızı ülkelere göre değerlendirdiğimizde, en çok dış satımı yüzde 45 artış ve 135,1 milyon dolar paha ile Irak’a gerçekleştirdik. Yüzde 7 bin 403 artış ve 122,4 milyon dolar paha ile Güney Afrika Cumhuriyeti ikinci, yüzde 3 artış ve 79,8 milyon dolar bedel ile Birleşik Devletler üçüncü oldu. İhracatımızı en çok artırdığımız ülkelere baktığımızda ise Güney Afrika’nın yanında yüzde 306 artış ve 48,6 milyon dolar bedel ile Lübnan, yüzde 143 artış ve 66,7 milyon dolar kıymet ile Rusya, yüzde 135 artış ve 742 bin dolar bedel ile Singapur, yüzde 73 artış ve 55,8 milyon dolar paha ile Mısır, yüzde 66 artış ve 48,3 milyon dolar paha ile Birleşik Krallık dikkat çekti.” diye konuştu.

AKİB Koordinatör Lideri Fuat Tosyalı, 2022 yılı Ocak-Ağustos ayları içinde geçen yılın tıpkı periyoduna kıyasla yüzde 36 artışla 13 milyar 403 milyon dolar ihracat pahasına erişildiğini, son 12 aylık dış satım performansında ise yüzde 40 artış sağlayarak 20 milyar dolar düzeyine ulaşıldığını kelamlarına ekledi

Okumaya devam et...
 
Üst