Amerika’nın “Kayıp Göl”ü: Yer altındaki devasa gölün ne kadar büyük olduğunu bugün bile kimse bilmiyor…

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Amerika’nın “Kayıp Göl”ü: Yer altındaki devasa gölün ne kadar büyük olduğunu bugün bile kimse bilmiyor…
Tennessee’nin dikkat çekmeyen bir köşesinin derinliklerinde, Amerika’nın “Kayıp Gölü”nü bulabilirsiniz. ABD’de buzul altında olmayan en büyük yeraltı gölü ve muhtemelen dünyanın en büyük ikinci gölünden bahsediyoruz. Craighead Mağaralarında bulunan bu devasa yeraltı suyu kütlesi o kadar büyük ki, kimse ne kadar büyük olduğundan emin değil.

Bu göl, Sweetwater ve Madisonville içindeki Tennessee’nin Great Smoky Dağları’nın ortasında yer alıyor. Mağara, muazzam ölçüde suya sahip olmasının yanı sıra, kireçtaşı duvarlarını süsleyen kristaller, dikitler ve sarkıtlar dizisiyle biliniyor. Mağara sisteminin uzun bir geçmişi var ve ABD Ulusal Park Servisi tarafınca bir Ulusal Doğal Anıt olarak kabul ediliyor.

İnsanlar buraya ulaşmadan hayli evvel, mağaranın bir vakit içinder müthiş dev Pleistosen jaguarlarına mesken sahipliği yaptığına dair deliller var. Yüzseneler daha sonra, burada keşfedilen çömlek, ok uçları, silahlar ve mücevherler de dahil olmak üzere biroldukça Kızılderili yapıtının gösterdiği üzere Cherokeeler tarafınca bir sığınak olarak da kullanılmış.

Daha yakın vakit içinderda, erken Avrupalı kolonistler burada patates depoladı ve sonrasındasında Konfederasyon askerleri, mağarayı barut yapmak için güherçile çıkarmak gayesiyle kullandı. Ayrıyeten ABD’nin yasaklar devri sırasında içki kaçakçılarının mağarada yasadışı içkileri sakladıkları da söyleniyor.

Ancak, “kayıp göl” 1905 yılında bir çocuğun mağarada oynarken su ile müsabakası kararı keşfedildi.

Tur rehberi Savannah Dalton, 2019’da CBS News ile yaptığı toplantıda, “Gölü Ben Sands keşfetti. 13 yaşındaki çocuk, aslında yaklaşık diz uzunluğu derinlikte olan gölün içine düşmedilk evvel bisiklet tekerleği kadar bir tünelde 15 metreden çok ilerlemişti. O geçtiği sırada epeyce daha küçüktü. Lakin bu biçimdedan beri genişlettik.

Ancak kimse gölün büyüklüğünden tam olarak emin değil. Gölün görünen kısmı 243 metre uzunluğunda ve 67 metre genişliğinde, lakin yüzeyin altında, birçok çabucak hemen keşfedilmemiş, suyla dolu öbür büyük salonlara açılıyor.

Kaşifler hala gölün ucunu bulamamış olsa da, şimdiye kadar 5,2 hektardan fazla su haritalandı. Bir dalgıç, bir sonar aygıtıyla donatılmış bir biçimde gölün zifiri karanlık sularında yüzdü ve etraflarında sudan öteki bir şey bakılırsamedikleri için geri dönmek zorunda kaldı.

Yani, Kayıp Deniz’in, yalnızca Namibya’daki Dragon’s Breath Mağarası tarafınca aşılan ikinci en büyük buzul altı olmayan yeraltı gölü olduğu söylenirken, bu gizemli mağaranın gerçek rekor sahibi olup olmadığını çabucak hemen bilinmiyor.
Alıntıdır
 
Üst