Apple ve Google: Uygulama mağazaları, abonelikleri soyan sahte ChatGPT’lerle dolup taştı

bencede

New member
Sophos, geçtiğimiz günlerde siber suçluların ChatGPT biçimindeki yapay zeka yutturmacasını kötüye kullanmaya devam ettiği konusunda uyardı. BT güvenlik firması, resmi Apple ve Google uygulama mağazalarında ChatGPT tabanlı sohbet botları olduğunu iddia eden çeşitli uygulamalar keşfetti. Uygulamalar yüksek, gizli ücretler alır.


Kötü amaçlı yazılım analistleri, uygulamanın işlevlerini büyük ölçüde yararsız olarak tanımlar. Potansiyel kurbanları ücretli bir abonelik satın almaya teşvik etmek için ücretsiz denemede sıfır özelliklere sahip olacak ve sürekli olarak reklam göstereceklerdi.

App Store – sahte chatbot uygulamaları


Analizde Sophos BT araştırmacıları, Google Play Store’da bulunan ve türünün diğer birçok uygulamasına benzer şekilde davranan bir uygulamayı tanımlıyor: Başlangıçta ücretsiz olarak tanıtılan uygulama, yoğun bir şekilde reklamlarla doluydu ve üç kullanımdan sonra işlevini durdurdu. Yazılımı ileride kullanmak üzere güncellemek için kullanım aboneliği gereklidir. Fiyatlandırma, üç günlük deneme süresinden sonra ayda 10 ABD dolarıydı veya ilgili taraflar yıllık abonelik için 30 ABD doları ödeyebilirdi.


Potansiyel kurbanların ödediği “profesyonel özellikler”, kayıtlı kullanıcıların ChatGPT ile elde ettiği özelliklerle temelde aynıdır. Çalıştıkları sürece ve çalıştıkları sürece, Sophos onları sınırlar. Binlerce zayıf dört yıldızlı değerlendirmede, uygulamanın hiç çalışmadığına dair insanlardan yorumlar var. Ya yalnızca reklam gösterdi ya da engeli kaldırıldıktan sonra yapılan isteklere yanıt vermedi. Hatta bir kullanıcı, uygulamanın her talebe yanıt verdiğini söyledi: “Üzgünüm, mesajınızı anlayamadım.”

Sophos BT araştırmacıları, iOS için Apple App Store’da aynı sağlayıcıdan farklı bir ada sahip neredeyse aynı bir uygulama buldu. Uygulama, temelde Android muadili gibi davranıyordu, ancak haftalık abonelik ücreti 6 dolardı. Yakın tarihli bir güncellemeden sonra, uygulama yalnızca kısaltılmış bir yanıtla ve sonunda bir “Devamını oku…” bağlantısıyla isteklere yanıt veriyor. Görünüşe göre OpenAI’nin ChatGPT API’sini kullanıyor, ancak eksiksiz ve yararlı yanıtlar vermiyor.

“Devamını oku…” seçeneğine tıklamak sizi abonelik sıkıntısı ekranına, üç günlük deneme süresini tamamlamaya veya aylık veya yıllık abonelik için ön ödeme yapmaya götürür. Uygulama sınırı artık günde on istektir ve bundan sonra kullanıcılar “Premium Üyelik” ekranıyla tanıştırılır.


Sahte uygulamalar – karlı iş


İş, sahte uygulama sağlayıcıları için kazançlı. Sophos, Android uygulamasının Mart ayında 5.000 $ ve iOS sürümünün de 10.000 $ getirdiğini bildirdi. Ve bu, uygulamalar için olumsuz derecelendirmelerdeki artışa rağmen.

BT analistleri, Apple ve Google uygulama mağazalarında çok sayıda benzer uygulama keşfetti. Hepsi, mağaza arama işlevinde daha iyi yerleşim için ChatGPT ile adlandırma benzerliklerinden yararlanır. Uygulamalar ya uygulama mağazası kullanım koşullarının gri alanı içindeydi ya da onları biraz aştı. Örneğin, bir uygulama, beliren bir “X”ten tıklaması dakikalar süren bir abonelik ekranı görüntüledi. Diğer uygulamalar, uygulamanın Apple yönergelerini ihlal ettiğini söyleyerek uygulamayı derecelendirme isteklerine yanıt vermeyi durdurdu.

Sophos, mağdurların aboneliklerden nasıl kurtulabilecekleri konusunda bilgi vermeye devam ediyor. İOS altında, adınıza dokunduktan sonra, ayarlar uygulamasında “Abonelikler” alt öğesinin bulunduğu yere gidebilirsiniz. Orada değiştirmek ve istenen değişikliği yapmak için girişe dokunmanız gerekir. Android’de, seçenekler Google Play Store’da mevcuttur. Resminize dokunduğunuzda, aktif abonelikleriniz ‘Ödemeler ve Abonelikler’ ve ardından ‘Abonelikler’ altında bulunabilir. Orada da ayarlanabilirler.

Siber suçlular, yılın başından beri ChatGPT abartısına atlıyorlar. Diğer BT güvenliği araştırmacıları artık Apple’ın yanlış ChatGPT programlarını nadiren kaldırdığından şikayet ediyor.


(dmk)



Haberin Sonu
 
Üst