Arıcılar kristal toz şeker sıkıntısına tahlil istiyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği Genel Lideri Ziya Şahin, hususa ait düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin 8,1 milyon arılı kovan, 104 bin ton bal üretimiyle dünyada ikinci sırada yer aldığını söylemiş oldu.

TAB’ın, 79 vilayette toplam 72 bin 48 üyeyle arı ve arıcıların temsil edildiği en büyük sivil toplum kuruluşu olduğunu söz eden Şahin, geçen yıl dünyada arıcılığın gerek iklim değişiklikleri gerekse doğal afetlerden olumsuz etkilendiğini kaydetti.

Şahin, arıların kışlatma sürecindeki besin gereksiniminin ehemmiyetine dikkati çekerek, “Bu süreçte verilebilecek en kıymetli besin, tüm dünyanın kabul ettiği kristal toz şekerdir. Datalar, koloni başına 15 kilogram şekere gereksinim olduğunu göstermektedir.” dedi.

TAB olarak 2019’dan bu yana şeker temini konusunda çalışmalar yaptıklarının altını çizen Şahin, piyasa kurallarında ortalama çuvalı 450 lira olan şekerin TÜRKŞEKER fabrikalarında 265 liradan satılması sebebiyle talepte yığılma yaşandığını bildirdi.

Şahin, TÜRKŞEKER bünyesinde arı yemi üretildiğinde dahi fiyatların makul düzeylere inmediğini belirterek, tüm talebin kristal toz şekere yöneldiğini lisana getirdi.

Arıcıların mağduriyet yaşamaması ismine TÜRKŞEKER’e resmi yazıyla başvurduklarını aktaran Şahin, birinci taleplerinin “İl Arı Yetiştiricileri Birliği olarak yapılan müracaatlarda haftalık 1 tır (540 çuval) şeker alabilmek üzere kontenjan tanınması ve peşin ödeme koşuluyla şeker satışı gerçekleştirilmesi”ne ait olduğunu vurguladı.

Şahin, 15-20 günlük süreçte vilayet birliklerine birer, ikişer tır şeker temin ettiklerini söz ederek, 15 Kasım’da şekere yapılan yüzde 25 artırım daha sonrası yaşananları, özel fabrikaların şeker fiyatlarını tekrar yükseltmesiyle TÜRKŞEKER’in arıcılara şeker vermeyi durdurduğunu anlattı.

“Şeker dağılımındaki adaletsizlik giderilsin”

Tarım ve Orman Bakanlığının Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) bilgilerine nazaran 8,1 milyon arılı kovan, 81 bin arıcılık işletmesi bulunduğunu belirten Şahin, bunlardan 72 bin 325’inin TAB, 7 bin 600’ünün Bal Üreticileri Birliği (BÜB) üyesi ve yaklaşık 1000 kadarının da kovan sayısı düşük, üye olmayan işletmelerden oluştuğunu söylemiş oldu.

Şahin, Hayvancılık Genel Müdürlüğünün 2021 AKS bilgilerine göre, TAB’ın 6 milyon 338 bin 914 kovanına 6 bin 384 ton şeker, BÜB’ün 845 bin 436 kovanına 1272 ton şeker ve birlik üyesi olmayan üreticilere ilişkin 48 bin 851 kovana ise 1755 ton şeker verildiğini aktararak, şunları kaydetti:

“Verilen şekeri kovan sayısına endekslediğimiz vakit TAB’a kovan başı 1 kilogram şeker düşerken, BÜB’e kovan başı 1,5 kilogram şeker düşmüştür. Siyasi baskı ile şeker alan ve üye sayısı azamî ‘birlik üyesi olmayan arıcı’ sayısı kadar olan derneğe kovan başına 35 kilogram şeker vermek ne kadar adaletlidir? TAB olarak, sürekli adaletli olabilme ismine, Bakanlığın AKS üzerinden birliklere şeker verilmesini daima önerdik. Genel Müdürlüğümüze AKS bilgilerini ilettik. Tüm üyelerimiz, arıcılarımız bu durumdan şikayetçidir. Arıcılarımızın tek isteği önümüzdeki 1 aylık süreçte gereksinimi olan besleme şekerini, devletimiz fabrikalarından fiyatını ödeyerek alabilmektir. Bu besleme açığı kapatılmazsa önemli koloni kayıpları verilecek ve kesimde gerek maddi gerekse manevi kayıplarla sonuçlanacaktır. Ayrıyeten çevresel, ekonomik, toplumsal tesirleri olacaktır. Arılarımız açlıktan ölürse tarımda kopacak üretim halkasını telafi etmeye kimsenin gücü yetmeyecektir.”

“Sıvı şekeri, fiyatından dolayı istemiyoruz”


Şahin, bir çuval şekerden arıcının şurup yapınca 4 teneke besin elde edebildiğini belirterek, “Bize bunun maliyeti en çok teneke başına 115 liraya gelir. Sıvı şekere bakıldığında ise tenekesi 220 liradır. Bunu arıcı niye tercih etsin? Fiyattan dolayı istemiyor. TÜRKŞEKER’e talebimizi bir dahaledik. “Birer kilogram vereyim lakin Bakanlıktan onay alayım.’ dedi. Onlar ısrarla sıvı şeker vermek istedi. Bizim bu biçimde bir talebimiz yok. Sayın Bakan Beyefendi dışardakilerden değil, meseleleri bizden dinlesin.” diye konuştu.

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...
 
Üst