Arsa satışlarında tüm vakit içinderın rekoru kırıldı

semaver

Global Mod
Global Mod
Bu alandaki satışlar 2021’de evvelki yıla nazaran yüzde 29,6 artarak 1 milyon 528 bin adede ulaştı. bu biçimdelikle konut dışı gayrimenkulün, konut satışlarını birinci sefer geride bırakmış oldu.

Satış patlaması yaşandı

Emlakta yaşanan rekor hakkında bilgi veren Gayrimenkul Danışmanı Gülcan Altınay, “Pandemiyle bir arada emlakta satış patlaması yaşandı. Salgın periyodunda kırsala, tabiata ilgi arttı. Beşerler konutlardan sıkıldığı için biz nasıl bir ömür alanı içerisinde memnun olabilirizi düşündüler. O niçinle de bir şeyler ekebilecekleri, çocukların bahçede rahatça oynayabileceği, kimi vakit mangal yapabilecekleri yer arayışlarına girdiler. Kimisi arsa alıp içine mesken yapmayı isterken bununla uğraşamam diye düşünenler ise bahçeli konutlara yöneldi. Bu niçinle de arsa ve tarla satışları arttı. Öte yandan arsa almak en kârlı yatırımlardan. Yanlışsız bir yerden alınan yerle ziyan edilmesi imkânsız” dedi.

İstanbul etrafı revaçta

Bilhassa İstanbul etraf ilçelerine talebin ağırlaştığına dikkat çeken Altınay, “Çatalca, Silivri çizgisinde daha epey talep vardı. Fakat bütçesi yetmeyenler bu sefer Tekirdağ’da Çerkezköy, Kapaklı ve Saray sınırını tercih etti” diye konuştu.

1 milyon TL’ye kadar çıkıyor

Bölgelere bakılırsa fiyatlar hakkında da bilgi veren Altınay, “Çatalca ve Silivri tarafında arsa almak isteyenler yaklaşık 400-500 metrekaredeki bir arsayı yaklaşık 700 bin TL civarında alabilir. Bin metrekareye istiyorum derse 1 milyon TL’nin üzerine çıkması gerekir. İçinde meskeni de olsun hazır bir nizam olsun, heyeti bir bahçesi olsun isteniyorsa da asgarî 2 milyon TL bütçeye sahip olunmalı. Tekirdağ’da ise 500 metrekare alanında bir arsayı yaklaşık 400-500 bin TL’ye alabiliyorsunuz. 800-1000 metrekare civarındaki bir arsayı almak istiyorsanız da 600-800 bin TL’ye çıkılmalı. Lakin köylere gideceğim diyorsanız bu sayı biraz daha aşağıya düşebiliyor. İçinde yapı olsun, köyde olsun, köyde hayat istiyorum diyenler de artık 1 milyon TL’nin üzerine çıkmak zorunda kalıyorlar. Zira artık yer kalmadı. Kalmadığı için fiyatlar daima yükseliyor. Genelde beşerler bulamadıkları için arsayı alıp kendileri yapmayı tercih ediyorlar” tabirlerini kullandı.

‘Ayrıntılara dikkat edin’

Arsa alırken dikkat edilmesi gereken biroldukça mevzu bulunuyor. Yatırım yapmayı düşünenler için Altınay, “Eğer bu biçimde bir yatırım yapacaksanız, bu biçimde bir yer alacaksanız alacağınız yerin tapuda niteliğine bakmanız gerekiyor evvel. Yani niteliği arsa mı tarla mı? Şayet tarlaysa buraya katiyen bir yapı yapamazsınız. Yalnızca ekim, biçim işi yaparsanız. Hem hobi bahçesi olarak kullanacağım, bir şey ekeceğim birebir vakitte kalacağım buraya bir yapı yapacağım diyorsanız her şey resmi olacak. Elektrik, su, doğal gaz abonelikleri olacak. İmarlı ve ifrazlı bir arsa olması gerekiyor. Bunları ben bilmiyorum, bu bahiste takviyeye gereksinimim var diyorsanız katiyetle profesyonel bir gayrimenkul danışmanından dayanak almalısınız” açıklamasında bulundu.

Fabrika bulunamıyor

Yerlerin yanı sıra fabrika satışları da arttı. O denli ki üretimini artırmak, yeni fabrika açmak isteyen birtakım yatırımcılar, iş yapacak fabrika bulamıyor. Satılık fabrikalar kısa müddette satılırken; kiralık fabrikalar ilana bile çıkmadan kiralanıyor. Mevzuyla ilgili Altınay şunları söylemiş oldu: “2020’de pandeminin başlamasıyla mart-mayıs içinde bir durağanlık oldu. Fakat daha sonrasında bilhassa maskeden dezenfektana farklı dallarda yaşanan ilgi niçiniyle yeni fabrika muhtaçlığı doğdu. Bu durum da fabrikalara ve sanayi yerlerine ilgiyi artırdı. Talep çoğaldıkça mal sahipleri fiyatları yükseltmeye başladı. Metrekaresi 100 dolar olan yer, 150-200 dolara geldi. Çerkezköy, Ergene, Kapaklı bölgesinde arsa fiyatlarının metrekaresi 150-200 dolarken Hadımköy, Beylikdüzü bölgesinde ise metrekare fiyatı 500-1000 dolar aralığında değişiyor.”

Okumaya devam et...
 
Üst