AYM’den emsal mesai sonucu: Parmak izi ile takip hak ihlali!

semaver

Global Mod
Global Mod
Anayasa Mahkemesi, parmak izi kayıt sistemi ile mesai takibi yapılması niçiniyle özel hayata hürmet hakkı kapsamında şahsi dataların korunmasını isteme hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, parmak izi uygulamasından vazgeçilmesi için bir daha yargılama yapılmasına hükmetti.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre AYM’ye taşınan olay, Aydın Söke Belediyesi’nde yaşandı. R.Ş. isimli memur, belediyede 2016’dan itibaren parmak izi sistemi ile mesai takibi yapılmasına itiraz etti. Sistemin kaldırılmasını isteyen Ş.; belediyeye verdiği dilekçede, parmak izinin bireyin fizikî olarak belirlenmesini sağlayan şahsi bilgi olduğunu, bunun özel hayatın saklılığı kapsamında kaldığını vurguladı.

Buna karşı açılan davada Aydın 1. Yönetim Mahkemesi’ne savunma gönderen belediye, “uygulamanın kamu hizmetinin faal yürütülmesine hizmet ettiği, çalışanın mesai saatlerine uyup uymadığının denetimi hedefiyle yapıldığı, bunun özel hayata hürmet hakkını ihlal etmediği”ni öne sürdü.

YÖNETİM MAHKEMESİNDEN İPTAL

Yönetim mahkemesi, 2017 yılında idari sürecin hukuka karşıt olması niçiniyle iptaline karar verdi. sonucun öne sürülen nedeninde; işçinin parmak izi tarama sistemi ile mesai denetiminin yapılması durumunun özel hayata hürmet hakkı kapsamında şahsi bilgilerin işlenmesi çerçevesinde kıymetlendirilmesi gerektiği açıklandı. Kamu nazaranvlilerinin mesaiye devam durumlarının denetimi konusunda detaylı bir yasal düzenlemenin mevzuatta bulunmadığı anlatılan kararda, temel hakların kısıtlanabilmesi için yasal bir desteğin bulunmasının anayasal bir mecburilik, hem de da Avrupa İnsan Hakları Mukavelesi’nin de temel prensiplerinden biri olduğu açıklandı.

İSTİNAF KARARI KALDIRDI

Söke Belediyesi bu karara itiraz etti. İzmir Bölge Yönetim Mahkemesi 2. Yönetim Dava Dairesi, 29 Kasım 2017 tarihinde mahallî mahkemenin sonucunı kaldırarak, belediyeyi haklı buldu. Kararda, davacı memurun mesaiye devam etme zorunluluğunun olduğu, yönetimin de bunu denetim ve kontrol yükümlülüğünün bulunduğu belirtilerek, parmak izi alınarak teknik aygıtlarla mesai takibinin yapılmasında mevzuata karşıtlık bulunmadığı, bunun özel hayatın ihlali olmadığı savunuldu.

AYM’DEN PARMAK İZİ KARARI

Memur R.Ş., sonucun nihaileşmesinin akabinde 2018 yılında Anayasa Mahkemesi’ne ferdi müracaatta bulundu. Yüksek Mahkeme, 10 Mart tarihindeki toplantısında başvuruyu kabul etti. Parmak izi kayıt sistemi ile mesai takibi yapılması niçiniyle özel hayata hürmet hakkı kapsamında şahsi bilgilerin korunmasını isteme hakkının ihlal edildiğine karar verildi. bir daha yargılama sonucuna da hükmeden AYM; lokal mahkemeden hak ihlaline niye olan sonucun kaldırılmasını istedi.

AYM’nin gerekçeli sonucunı tamamlanmasının akabinde karar, mahallî mahkemeye bildiri edilecek. Mahallî mahkeme, davayı R.Ş. lehine sonuçlandırarak belediyenin parmak izi sonucunı iptal edecek.

Okumaya devam et...