Bakan Karaismailoğlu: Birinci yerli metro gelecek yıl raylara inecek

semaver

Global Mod
Global Mod
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gebze-Darıca Metro Sınırı’nda kullanılacak Türkiye’nin birinci yerli metro setinin 2023 yılının birinci çeyreğinde Bakanlığa teslim edileceğine dikkati çeken Karaismailoğlu, şoförsüz yüksek teknoloji olarak üretilen metro projesinde test basamağına geçileceğini bildirdi.

Bugün gelinen etapta objelerin internete bağlandığı, aygıtlar ortası irtibatı sağlayan, farklı dataları gerçek vakitli işleyebilen ve tahlil etme özelliğine sahip makineler ortası irtibat (M2M) ve objelerin interneti (IoT) üzere teknolojilerin daha da kıymet kazandığını vurgulayan Karaismailoğlu, “Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde, teknolojiyi yalnızca kullanan değil, beraberinde üreten bir ülke olma maksadımız doğrultusunda, dijital yüzyıla yerli ve ulusal tahlillerle adım atacağız.” tabirlerini kullandı.

Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yerli üretim çalışmalarını hızlandırdıkları 5G teknolojisinde 2023’te değerli bir yol katetmeyi hedeflediklerini belirterek, “5G teknolojisiyle daha yüksek süratte daha düşük gecikme mühleti ve yüksek kapasitede taşınabilir internet hizmeti kullanılmaya başlanacak.” dedi.

Söz konusu teknolojiyle makiniçin makineye ve objelerin interneti aygıtlarını yönetecek akıllı bir bağlantı ağı oluşturulacağına dikkati çeken Karaismailoğlu, şöyleki konuştu:

“Bu kapsamda 5G, uygulamada olan teknolojilerin bir ortada, verimli ve uyumlu bir biçimde tüm kuşak bantları tamamlayıcı olarak kullanabilecek teknolojik ilerlemeyi sağlayacak. Bilgi ve bağlantı teknolojilerinin sıkça kullanılmaya başlandığı alanlardan biri olan akıllı ulaşım sistemleri de 5G yardımıyla daha süratli ve verimli tahlillere kavuşacak. Bu kapsamda, telekomünikasyon, elektronik ve bilgisayar teknolojileri ulaşım bölümüyle entegre edilirken, pozisyon belirleme, haberleşme, haritalama üzere sistemlerin entegre bir biçimde çalışması, akıllı ulaşım sistemlerinde kullanılan uygulamaların kalitesini ve suratını artıracak.”

TÜRKİYE’NİN BİRİNCİ YERLİ HABERLEŞME UYDUSU UZAYDAKİ YERİNİ ALACAK


Bakan Karaismailoğlu, Türksat 6A’nın üretim ve test çalışmalarının TUSAŞ tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nde devam ettiğini vurgulayarak, projenin mühendislik modelinin 2022 yılı ağustos ayı prestijiyle tüm entegrasyon ve test faaliyetleri tamamlandığını söylemiş oldu.

Mühendislik modelinden edinilen deneyimlerin entegrasyon ve test faaliyetleri devam eden uçuş modeli çalışmalarına aktarıldığını tabir eden Karaismailoğlu, Space X firması ile Türksat 6A fırlatma hizmetleri temini kontratının Temmuz 2021’de imzalanarak yürürlüğe girdiğini, kontrata bağlı uyumların Türksat tarafınca yürütüldüğünü hatırlattı.

Karaismailoğlu, Türkiye’nin haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke içinde yer almasını sağlayacak birinci yerli haberleşme uydusu Türksat 6A’yı 2023’te uzaya fırlatmayı planladıklarını bildirdi.

MİLLİ ELEKTRİKLİ TREN SETİ PROJESİ

Gelecek yıldan itibaren Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilmesi hedeflenen Ulusal Elektrikli Tren Seti’nin üretiminin TÜRASAŞ’ın fabrikasında devam ettiğini anlatan Karaismailoğlu, “Milli Elektrikli Tren Seti’mizin üretimi kapsamında saatte 160 kilometre sürate uygun prototipin montajı ve fabrika testleri tamamlandı.” dedi.

Karaismailoğlu, birinci prototipin sertifikasyon sürecinin sürdürüldüğünü, 2 setin TCDD Nakliyat AŞ’ye bu yıl içerisinde teslim edileceğini belirtti. Karaismailoğlu, 2023-2025 senelerında 19 set üretimi gerçekleştirileceğine işaret ederek, “Yerlilik oranının prototip dizide yüzde 65, seri üretimde yüzde 75 olması hedefleniyor.” diye konuştu.

Proje kapsamında geliştirilen altyapı ve yetkinlikten yararlanılarak, kelam konusu tren setlerinin süratli tren çizgilerinde kullanılmak üzere gerekli tasarım değişikliklerinin sağlanmasıyla, saatte 225 kilometre sürate çıkabilen Ulusal Süratli Tren Projesi’nin hayata geçirilmesini hedeflediklerinin altını çizen Karaismailoğlu, “Milli Elektrikli Süratli Tren Seti Projesi’nin de 2023 yılı ortasında prototipinin üretimine geçilmesini, seri üretim kapsamında 2024 ve 2025 yılında toplam 8 setin teslim edilmesini hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

İLK YERLİ METRO DA GELECEK YIL RAYLARA İNECEK

Bakan Karaismailoğlu, gelecek 10 yıl içerisinde Türkiye’nin 7000’den çok kent içi raylı sistem aracına muhtaçlığı olacağının öngörüldüğünü belirterek, bu büyüklükteki kent içi raylı sistem araç muhtaçlığının yurt ortasında üretilmesinin büyük ehemmiyet arz ettiğini vurguladı.

Bu kapsamda, Gebze-Darıca Metro Sınırı’nda kullanılacak Türkiye’nin birinci yerli metro setinin 2023 yılının birinci çeyreğinde Bakanlığa teslim edileceğine dikkati çeken Karaismailoğlu, şoförsüz yüksek teknoloji olarak üretilen metro projesinde test kademesine geçileceğini bildirdi.

Ayrıca, prototip araç üretimi devam eden Ulusal Banliyö Tren Seti’nin de gelecek yıl ortasında nihayete erdirilmesini hedeflediklerini lisana getiren Karaismailoğlu, “Milli Banliyö Tren Seti Projemizin kazanımlarıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi için GAZİRAY Projesi kapsamında 8 set 2024-2025 yılları içerisinde teslim edilecek.”dedi.

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...
 
Üst