Bakan Nebati: Kripto para kanunuyla ilgili çalışmalarımızı tamamladık

semaver

Global Mod
Global Mod
Anadolu Yayıncılar Derneği tarafınca hazırlanan ve Türkiye’nin nabzını tutan “Anadolu Soruyor” programının konuğu Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati oldu.

Bakan Dr. Nebati; Anadolu Yayıncılar Derneği Lideri Sinan Burhan, Çay TV Genel Yayın Direktörü Hasan Yavuz Bakır ve Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Direktörü Zeki Akbıyık’ın sorularını yanıtladı.

“TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR ÜLKE”

Türkiye iktisadı ve makro iktisat ile ilgili bilgi veren Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, “Londra’da birfazlaca yatırımcıyla görüşme imkanımız oldu. İklim doruğu için gitmiştik. Buradaki gayemiz ve hareketimiz şu; biz kuvvetli bir ülkenin temsilcisi olarak oraya gittik. Bir şey istemeye gitmedim aksine gücümüzün ne kadar derin olduğunu ve gücümüzün mutlak suretle galip geleceğinin şuuruyla oraya gittim. Zira Türkiye kuvvetli bir ülke. Bizim dış münasebetlerin, dış işleri bakanımızın, bütün diplomatik misyonlarımızın kılmış olduğu orada Türkiye’yi kuvvetli kılıyor. Ben makro ekonomik göstergelerle ilgili söylüyorum. Türkiye’nin makro ekonomik göstergeleri, dünyanın seçkin ülkelerinden bir tanesi. Bizim makro ekonomimizde bir sorun yok. Muhalefetin, ülke iktisadına ziyan verecek kadar gözleri kararmış olanların hareketlerinin yanlış olduğunu izah ettik, anlattık” tabirlerini kullandı.

“BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Türkiye’nin büyümesine değinen Bakan Nebati, “Gelmeyin, yatırım yapmayın diyor siyasal muhalefet. Bu ne demektir? Benim katlanamayacağım şey şudur! Yurt dışına çıakn insan ülkesini nasıl şikayet eder? Yatırım yapmaya gelmeyin demek ne demek? Lakin memlekette kimse onları ciddiye almıyor. Bizim son 2 ayda önemli bir muvaffakiyet öykümüz var. Salgın çıktı batacak dediler 1,8 büyüdük. 2021’de büyümeyi 2-3-5 derken çift haneli dediğimizde inanmadılar, farklı bir operasyon çektiler. Daima bizim içerdekiler. Bizim dışarıya muhtaçlığımız yok. Bunlar bunu yaptılar. Biz büyüdük. Artık 2022’de bir daha büyüyoruz. Zorluklar yaşanıyor. Nedir onlar? Petrol geçen yıl bu vakit 50 dolardı artık 100 dolar. Ben önemli biçimde yatırımcının geldiğini ve geleceğine inanıyorum ve bunun gerçekleşeceğini biliyorum” halinde konuştu.

“KUR MUHAFAZALI MEVDUAT ÇOK YETERLİ GİDİYOR”

Kur muhafazalı mevduat sistemine değinen Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nebati, “3 ayı doldurduk. 20 Aralık’ta dolar kuru 18.35’e yükselmişti öldük bittik diyenler 22 lira olacak diye adeta kına yaktılar. O akşam ne oldu? hiç bir müdahalede bulunmadık. Bilhassa KKM ve başka anlaşıklı yerlerde olan inanç Sayın Cumhurbaşkanımızın tabiriyle akşam 19.00’da olan sayılar önlem silsilesini okuduktan daha sonra düşmeye başladı. 3 ayda ne oldu? Döviz kuru stabil gidiyor. Şu anda savaş var. O da bir grup şeyleri etkiliyor. Ancak biz buna karşın bir istikrar kazandık. Enflasyonun dolar kurunu etkilediğinden hepimiz hem fikiriz. Rusya’nın Ukrayna’ya girdiği gün bir oynama oldu. Biz bir bildiri yayınladık. Döviz çabucak aşağı indi. 1 dolardaki Türkiye’nin borcuna 453 milyar tesiri var. Soruyorlar devam edecek mi? Evet edecek. Bu 1 yıldır ve bir yılın sonunda Cumhurbaşkanımızın 1 yıl daha uzatma yetkisi var. Buraya iştirak hala oluyor. İstikrarı sağladık. 570 lirayı aştı toplanan para. Son günlerde de artış devam ediyor. Hala düz bir çizgiye ulaşmadı. Hala yükseliyor. Burada ötürüsıyla girişler var. Yatırımcıların çıkma ihtimali epeyce düşük. Sahiden epeyce düşük. Taban fiyatta yüzde 50’lik bir artırım yaptık. Bizim hazineye olan tamamı yükü 15 milyar lirayı geçmiyor. bu biçimde bir yük yok ki. Nereden çıkarıyorlar? Altın fazlaca uygun. Bu kere sağlam gidiyoruz. Bu kez 4 tane rafineri üzerinden gidiyoruz ve bunları ortak bir sisteme yanlışsız getiriyoruz. Her gün bu sisteme katılan kuyumcu ve bankaların şube sayısı artıyor. Biz alt yapısını hazırlıyoruz. Döviz ve altının sisteme kayması noktasında bir zahmet yaşamayacağımızı ve aksine bir kaynak aktaracağını görüyoruz. Zira epeyce güzel gidiyor” dedi.

“ŞU ANDA YAĞ SORUNU YOK”

‘Yağ yok’ telaffuzlarına yanıt veren Bakan Nureddin Nebati, “Yağ stoku var, ‘öldük, bittik’ diye bir şey yaptılar. Dedik ki boşuna meskeninize stokları yüklemeyin. Artık olağana döndü. Artık kimilerinin meskeninde, aylık, yıllık yağ stoku var. O gün yağ bitti diyenler; şu anda marketlerde yağ var diyorlar mı? Demiyorlar. Yaptılar gittiler. Toplum 1 günlük afedersiniz bunların gazına geldi, sonraki gün kesildi mi kesildi. Bunların kendi meskenleri yanacak yangın diyecekler kimse itfaiye istemeyecek. Bunlar o noktaya gidiyorlar. Sen ülkeye ziyan verecek adım atarsan sonu bu olur” diye tabir etti.

“CİDDİ SÜBVANSİYON VAR DOĞALGAZDA”

Doğalgaz meblağlarına değinen Bakan Nebati, “Ciddi sübvansiyon var doğalgazda. Önemli dayanak var. sebebi ise vatandaşımıza hissettirmemek. Fakat bir yere kadar. Bir yerden daha sonra hissediyorlar. Aralık ayında 14, Ocak ayında 11, Şubat ayında 5’lik Mart ayında sayılar devasa yükseklikte ve aşağı hakikat indikten daha sonra yazla birlikte hafifçeten düşüş, Aralık ayında da geçen Aralık ayında yüklendiğimiz yükleri ay ve ay atarak biz seçimlere kadar gideceğiz. Bu kış sert geçti, bu kış hiç beklemediğimiz meteorolojik olarak kurak bir kış beklerken Allah bize kar verdi. Türkiye’nin tamamında kar yağdı. Kar yılı ne yılı? Rahmet yılı. Barajlarımızda doldu, topraklarımızda suya doldu. E ötürüsıyla verimlilikte artış olacak ve Türkiye yaz ayını rahat geçirecek. Turizm açıldıktan daha sonra Aralık ayından itibaren rahata kavuşacağız” diye konuştu.

“BİZİ AŞAĞI İNDİRMEYİN DEMİŞTİK”

Stokçulara gerekli süreçlerin yapıldığını söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Elektrikte meskenlerde yüzde 18’den 8’e düşürdük enflasyon tesirini arttırmak, üretimi arttırmak için. Bu işlerden fahiş iş yapanlarla ilgili de Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak gayret timleri kurduk. Geçen aylarda; ‘Bizi aşağı indirmeyin demiştik.’ Hazine ve Maliye Bakanlığı inerse sert iner. Şu anda timler 30 bin firmayı denetlemiş durumdadır. Cezalar kesiliyor, stoklar sayılıyor, gerekenlerde yapılıyor. Yanlış yapanın göz yaşlarına bakmıyoruz. berabern rahmete uygulamamızla fiyatları tüketicinin bakılırsabileceği, karşılaştırma yapabileceği ve en ucuz eseri nereden bulabileceği bir uygulama. Bu tüketiciyi rahatlatacak ve satıcıları perakende satıcıları denetleyecek bir uygulama bu” sözlerine yer verdi.

“GES SİSTEMLERİ BİNLERCE BEŞERE İSTİHDAM SAĞLAYACAK”

GES sistemlerine değinen Bakan Nebati, “94 milyar liralık bir paket açıklıyoruz. Gelip ‘elektriği fiyatsız yapacağım’ sözleriyle değil. Tek tek yapacaklarımızı açıklayarak yapıyoruz biz. Bu aslında Recep Tayyip Erdoğan’ın, kabinesinin ne kadar etkin olduğunun bir göstergesi. Madem ki dünyada bir sorun var. bu biçimde çabucak çiftçilerimizi rahatlatacak bir adım atalım. Elektrik önemli bir sorun kıymetli da. Bunu neyle sağlıyoruz, doğalgaz, kömür, ithal kömürle sağlıyoruz. Lakin güneş var. Doğu’da, Güneydoğu’da, Elazığ’da her yerde boşa gidiyor. 1 yıllık Urfa olarak ziraî abonelerin tükettiği bir yıllık gücün yarısını üretecek bir proje açıklıyoruz. Bu üretimi arttıracak, kredi sağlayacak. Bunun dönüşümü 4 yıldan daha sonra elektriğini satacak, oradan da gelir elde edecek, Türkiye’nin de elektriğini karşılayacak hale gelecek. Bütçe imkanları muhakkak. Bütçe imkanlarına bakılırsa 15 yılda tamamlanır. 15 yılda tamamlanacak işlerin listesini çıkardık, 240 tane belirledik. Bütçemizi ayırdık. Göleti bitmiş, su duruyor ancak kanalla buluşmuyor. Çabucak onların kanallarını yapalım, döşeyelim bu suyu toprakla kavuşturalım dedik. 830 bin hektar alan 2 yıl üzere bir süre içerisinde Ziraat Bankası finansmanıyla TOKİ aracılığıyla toprağa kavuşacak. Barajdaki su beklemeyecek, toprağa gelecek. Bu farklı vakitte binlerce beşere istihdam sağlayacak” biçiminde tabir etti.

Kripto para maddesiyle ilgili çalışmalarımızı tamamladık

“KRİPTO PARA MADDESİYLE İLGİLİ ÇALIŞMAMIZI TAMAMLADIK”

Kripto para düzenlemesiyle ilgili konuşan Bakan Nureddin Nebati, “Geçen hafta bununla ilgili sunumlar yapıldı. Çalışmalar bizim açımızdan tamamlandı. Bundan daha sonrası meclisin kendi takvimi içerisinde gündeme gelip yasalaşacak bir durum. Bundan daha sonrası meclisin gündeminde bizden çıktı artık. Biz teknik olarak fikirlerimizi söylemiş olduk. Bunlarla ilgili çalışmalarımız bitti. Tüm görüşleri topladık” dedi.

“ÖĞRETMEN ATAMASI GELİRSE BİZ ONAYLARIZ”

Bakan Nebati, “Öğretmen atamalarıyla ilgili durum Sayın Cumhurbaşkanımızın taktiriyle ve Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu şeyler üzerinden gidilir. Biz bizim üzerimize gelecek yükü ve bütçemize bakar görüşlerimizi söyleriz. Hazine ve Maliye Bakanlığı her şeye karşı fikrini söyler geri durur. Gelir arttırıcı şey var ise üstüne atlarız. Sarfiyat arttırıcı durumlarda uzak dururuz” diye söz etti.

“TÜRKİYE’DE KİM ZİYAN GÖRÜYORSA SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN DURUŞU NETTİR, İMKANLARIMIZI ONLARA SEFERBER EDERİZ”

İnşaat bölümündeki fiyat dalgalanmalarıyla ilgili konuşan Bakan Nebati, “Kamu müteahhitleri ikinci yarıdan itibaren, döviz fiyatlarındaki artıştan önemli bir biçimde etkilendikleri için biz 1 Temmuz – 31 Aralık tarihleri içindeki müteahhitlere muahedesine bakılmaksızın onlara rahatlatıcı, merhem olucu bir ölçü ayırdık. Artık bunu muhalefet hazineye yük dedikleri şey bizim ayırdığımız sayı 9 milyar lirayı geçti. Fala oldu diyen var, az geldi diyen müteahhitler var. Ancak sonuçta Türk hazinesine 9 milyarlık bir yük oldu. Müteahhitlerimiz bu yüksek fiyatlardan, emtiya fiyatlardan, taşımadaki zorluklardan etkilendiler. Geçen yılın yüklemiş olduğu döviz kurlarının farkını da biz Türkiye’de hissettik. Biz geçen yıl 31 Aralık’ta kestik. Müteahhitlerin ziyan edip etmediklerine dair çalışma yapıyoruz. Mecliste bir iki ufak dokunuşlar olacak diye bekliyorum. O dokunuşları yaptıktan daha sonra bizde yemin ettiğimiz bir şey var. Bütçeden asla taviz vermeyeceğiz. Türkiye’de kim ki ziyan görüyorsa Sayın Cumhurbaşkanımızın duruşu nettir. Bunlara yönelik olarak imkanlarımızı seferber ederiz” halinde konuştu.

“PETROL TÜRKİYE’DE UCUZA SATILIYOR”

Brent petrol fiyatlarıyla ilgili konuşan Nebati, “Petrol fiyatlarındaki artışı da hissettiririz, düşüşü de hissettiririz. Bu mevzuda geri adım atmayacağız. Muhalefet haksızlık yapıyor. Bu petrolü ben üretmiyorum, ithal ediyorum. Petrol ithalatı yapan ülkelerin hepsi vatandaşına yansıtıyor. Türkiye’de, Türk Lirası’nın durumuna nazaran petrol fiyatı fazlaca ucuz” biçiminde tabir etti.

“ELEKTRİKTE İNDİRİM ÜZERE BİR DURUM YOK”

Elektrik meblağlarında indirim olacak mı sorusunu yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, “Elektrikle ilgili KDV indirimini yaptık, güzelleştirmeyi yaptık. Kademeli bir geçiş yaptık. Bu günlerde öylesine bir indirim kelam konusu olmayacaktır” dedi.

Okumaya devam et...