Bakanlıktan doğalgaz faturalarını düşürecek biyometan atılımı

semaver

Global Mod
Global Mod
Dünya çapında sürmekte olan güç krizi, biroldukça bölümde kullanılan mamüllerin hayli daha yüksek fiyata satılmasına sebep olurken Güç Bakanlığı, güç kıtlığına yerli tahlil getirdi. Geçtiğimiz yıl tüketilen 60 milyar metreküp doğalgaz için 15 milyar dolarlık fatura ödenirken son devirde savaşla bir arada ’emtia’larda yaşanan artış, bu faturayı daha da kabartacak. Bunun üzerine harekete geçen Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı, hayvansal atıklardan gaz üretecek projeyi başlattı.

Türkiye Gazetesi’nin haberine bakılırsa, güç kıtlığına yerli önlem Yerli güç kategorisinde bulunan ve “biyometan” olarak bilinen bu teknoloji ile atıklar yakılarak “biyogaz” üretiliyor. Akabinde bu güç ana gaz çizgisine veriliyor. Projenin İş Geliştirme Yöneticisi Ali İstek Öner “Bu yolla yıllık 6 milyar metreküpe eş kıymet gaz üretebileceğiz. En az 1,5 milyar dolar ülkemizde kalacak” dedi.

ÇİN KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİ

Bütün dünya, pandeminin kapattığı hudutlarla başlayan, Rusya-Ukrayna savaşıyla doruğa çıkan ham husus kriziyle çalkalanıyor. Besinden petrole, pamuktan gübreye kadar şimdi her şey, dünya ticaretinin altüst olmasıyla karaborsaya düşmeye başladı. Bu iki ülkenin savaşı buğdaydan ayçiçeği yağına, petrolden gübreye, kimyasaldan kâğıda, çelikten plastik ve keresteye kadar birfazlaca eserin tedarikini zorlaştırdığı için Türkiye ham unsur düşüncesine girdi, fiyatlar arttı, otomotiv, tarım, güç üzere dallar başta olmak üzere birfazlaca eserde arz eksiği oluştu.

Dünyanın emsalsiz en büyük üretim ve tedarik merkezi olan Çin, oluşan istikrarları kendi lehine çevirirken, dünya ticaretini sarstı. Ham maddeyi büyük oranda ithal edip katma kıymet sağladıktan daha sonra dış satışı gerçekleştiren Türkiye İhracatçılar Meclisinin Lideri İsmail Gülle, tedarik avantajı kat kat büyüyen Çin’in yokluk algısıyla piyasaları bozduğunu söylemiş oldu.

“KISITLI MAL VERİYOR, FİYAT ARTIYOR”

Gülle’nin iktisat gazetecileriyle bir ortaya geldiği iftar tertipte verdiği bilgiye nazaran, Ukrayna-Rusya savaşıyla tepeye çıkan tedarik meşakkati, Çin’in yokluk algısını pompalama yoluyla fiyat artışına dönüştü ve global enflasyonun artışını hızlandırdı. Gülle “Çin bu yolla fiyat artırıyor. ‘Fiyatı her neyse alayım’ deseniz dahi piyasaya kısıtlı mal veriyor ve bu defa imalatçılar tabir yerindeyse sıraya giriyor, talep daha da körükleniyor, fiyat daha da artıyor” değerlendirmesini yaptı.

“HAM UNSUR KAHRININ ÖTEKİ BOYUTU: VAR ANCAK SATMAM”

Çin eliyle pompalanan ham unsur meşakkatinin başka bir boyutu da ‘var ancak satmam’ eğilimi. TİM Lideri Gülle “Ham husus artık her şey: Merkez ülkeler ellerindeki bu kıymeti ucuza satmak istemiyor. örneğin kimse pamuk olarak satmak istemiyor. Emtia değerli. Örnek vermek gerekirse Özbekistan pamuk satmayı yasakladı. İplik yapıp satmak istiyor. Yakında ipliği de yasaklar, kumaştan öncesini satmayacak. Bunlar bizim de geçtiğimiz aşamalar” dedi. Alüminyum ve çelik zahmetinden da kelam eden Gülle, otomotiv kesimindeki üretim azalmasına dikkat çekerken, beyaz eşyacıların da ham unsur ıstırabı sebebiyle üretim ve ihracatta gerilemeler yaşayabileceğini kaydetti.

“DEVLETİN BİR MİLYON YAZILIMCI AMACI ÇOK ÖNEMLİ”

Karadeniz’de geçtiğimiz günlerde bulunan mayınların burada ticareti durdurduğunu söyleyen Gülle “Bu büyük bir sorun. Oradan eser gelemiyor” dedi. ABD’nin ihracatın 2 yıldır her ay arttığı tek ülke olduğunu da vurgulayan Gülle “Süreç bu biçimde devam ederse, ABD’ye ihracatımız Almanya’yı geçer ve birinci sıraya yerleşir. şimdi her eserde durum bu” dedi. Bütün bölümlerin kaygısı olan ‘yazılımcı’ ıstırabını Gülle de lisana getirdi ve “Biz de bulamıyoruz. Maaşlar süratle yükseliyor. Devletin 1 milyon yazılımcı gayesi fazlaca değerli. Gençleri bu tarafa yönlendirmek koşul. Yazılımcı yaşı her geçen gün düşüyor” dedi.

KAYNAK: TGRTHABER

Okumaya devam et...
 
Üst