Bayanlar el emeğiyle ürettiği yemenileri dünyaya satıyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Ankara’da 7 bayan, klasik yemenileri çağdaş dizaynla birleştirerek doğallığını bozmadan üretmek, yurt ortasında ve yurt haricinde tanıtımını yapmak ve bayan istihdamına katkı sunmak gayesiyle 11 Kasım 2021’de İlknur Ünal öncülüğünde, “Yemenia Bayan Teşebbüsü Üretim ve İşletme Kooperatifi”ni kurdu.

Altındağ ilçesindeki tarihi Hamamarkası’nda, kooperatif bünyesinde kurulan 6 metrekarelik atölyede, büsbütün deri ve doğal gereçler kullanılarak el işçiliğiyle yapılan yemenilerin yanı sıra çanta, cüzdan, kemer ve kolye üzere eserler de üretiliyor.

Atölyedeki dizaynlarda, Klasik El Sanatları Kısmı mezunu yahut deri sanatına gönül vermiş bayanlar çalışıyor.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri’nde yer alan klasik ayakkabıcılık alanında üretim yapan bayanlar, internet üzerinden ve telefonla aldıkları siparişleri, ABD’nin California eyaletindeki San Francisco kenti ile Brezilya’ya da gönderiyor.

Elde ettikleri gelirlerle aile bütçelerine ve yemeni sanatının yaşatılmasına katkı sunan teşebbüsçü bayanlar, üretimde yer almak isteyen bayanlara eğitimler vererek, üretim zincirine katılmalarına da imkan sağlıyor.

“Amacımız bayan istihdamını, kültür ve sanat bedelleriyle buluşturmak”

Kooperatifin İdare Heyeti Lideri emekli bankacı İlknur Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayan istihdamını, kültür ve sanat bedelleriyle buluşturmak emeliyle kooperatifi kurduğunu söylemiş oldu.

Yemeninin marka olarak tescillendiğini belirten Ünal, “Yurt dışına da eser satmaya başladık. ABD’de San Francisco ve Brezilya’ya satışlarımız oldu. Temel olarak deri ayakkabılar üzerine çalışıyoruz. Zira bunun yok olmaya yüz tutmuş zanaatlar ortasına girdiğini biliyoruz. Bayanlarımız, atölyemizde toplumsal bir ortam da bulmuş oluyorlar. Sohbetlerimiz, yemeni markasını nasıl ulusal bir marka olarak dünya pazarlarında tanıtabiliriz ve her geçen gün aslında daha fazla hanımı bu zanaatla buluşturmak üzerine oluyor.” dedi.

60 yıllık alaylı bir ustadan yemeni eğitimi

İlknur Ünal, kooperatif üyesi deri sürece zanaatkarı bayanların, Ankara Kalkınma Ajansı’ndan alınan hibe ile işe başladığını ve 60 yıllık alaylı bir ustadan yemeni eğitimi aldığını anlattı.

vakit içinde, yemeninin yanı sıra Türk kültürüne ilişkin “bodrum sandaletleri” ve “körüklü çizmeler” üzere ayakkabıların da üretimini yapabilmek için çalıştıklarını belirten Ünal, bu sanatla ilgilenen ve ortalarına katılmak isteyen tüm bayanları atölyeye davet etti.

İlknur Ünal, “Her bayanımız ürettiğinin karşılığını bir ’emek listesi’ karşılığında alır. Bayanlara şöyleki bir davetimiz var, şayet deri ve ayakkabıyla ilgililerse ya da en azından gelip çalışmalarımızı da görmek ve sohbet etmek istiyorlarsa buyursunlar gelsinler. Onları bekliyoruz. Onlara yemeni ve deri zanaatıyla ilgili her türlü eğitimi vermeye hazırız.” diye konuştu.

Atölyede mamüllerin dizaynına katkı sunan Gazi Üniversitesi El Sanatları Kısmı mezunu Buse Çakır da 3 yıl evvel İstanbul’daki bir yemeni projesinde, kooperatif lideri İlknur Ünal ile yollarının kesiştiğini söylemiş oldu. Kooperatif kurulmadan evvel düzenlenen yemeni fikir müsabakasında birincilik mükafatı aldığını belirten Ünal, “Birincilik ödülüyle kendime çocuklarımın ismi olan bir yüzük yaptırdım. Her yüzüğe baktığımda hem çocuklarımı hatırlıyorum tıpkı vakitte onun haricinde kendi fikirim ile birincilik mükafatı aldığım parayı hoş bir biçimde değerlendirdim.” diye konuştu.

“Kadınlar üretmek için dünyaya gelmiş varlıklardır”

İlahiyat Fakültesi mezunu iki çocuk annesi Zeynep Altıntaş ise el sanatlarıyla ilgilendiğini, hobi kurslarına gittiğini aktardı.

Deri sanatının 7 yıl, yemeninin ise 1 yıl evvel ömrüne girdiğini söyleyen Altıntaş, “Kadınlar üretmek için dünyaya gelmiş varlıklardır. Tanıdığımız biroldukca bayan performanslarının ve kendi potansiyellerinin farkında değil. Bayanların ürettikleri şeyi iktisada katmak gerekiyor. Burada bu kooperatife de o yüzden geldim. Kazandığım fiyatı bir daha bu sanatı geliştirmeye harcıyorum.” dedi.

“Burası bana fazlaca düzgün geldi”

Deri sanatına 7 yıl, yemeni üretimine de 6 ay evvel başlayan 4 çocuk annesi Pakize Ağralı, en büyük hayalinin, kendi kazandığı para ile eğitimlerine devam eden çocuklarına cep harçlığı vermek olduğunu belirtti.

Eşinin emekli olduğunu, kendisinin de ailesine ekonomik katkı sağlamaya çalıştığını tabir eden Ağralı, 6 ay evvel annesini keybettiğini, atölyenin kendisine ruhsal olarak da güzel geldiğini söylemiş oldu.

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...