Bayanlar en epey bu dallarda iş arıyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Eleman.net’in Dünya Bayanlar Günü özelinde gerçekleştirdiği çalışmanın neticelerina nazaran, iş arayışında olan bayan sayısı 4 milyon 900 bin olurken, bayanların en epey iş aradıkları dallar ise sırasıyla besin, mağazacılık/perakende ve güvenlik oldu.

Eleman.net bilgilerine göre toplam 4 milyon 900 bin bayan iş arayışında iken, iş arayışında olan bireylerin %44.5’ini bayanlar oluşturuyor. Bayanların en çok iş müracaat yaptığı birinci 5 alan besin, mağazacılık/perakendecilik, güvenlik, davet merkezi ve hizmet dalı olurken, bu kesimleri lojistik, dokumacılık, eğitim, üretim ve restorancılık izledi.

Lise ve üniversite mezunları tartıda

Eleman.net’in paylaştığı datalara nazaran iş arayışında olan bayanların %33.3’ünü lise, %31.3’ünü ise lisans mezunları oluşturuyor. İş arayışında olan bayanların %24’ü ön lisans, %8.7’si ilköğretim, %2.5’i ise yüksek lisans mezunu durumunda.

Besin bölümünde iş arayışı birinci sırada

08 Mart Dünya Bayanlar Günü’ne özel gerçekleştirilen çalışmanın datalarına göre bayanların en çok iş başvurusu yaptığı dal %8 ile besin kesimi olurken, bu dalı %7.4 ile mağazacılık/perakende, %6 ile güvenlik, %5.5 ile davet merkezi, %4.8 ile hizmet, %4.5 ile lojistik izledi. Bu dalların yanı sıra %3.3 ile dokumacılık, %3.2 ile eğitim, %3.1 ile üretim ve %2.9 ile restorancılık iş arayışının ağırlaştığı başka kesimler oldu.

Deneyimsiz/yeni mezun oranı %27.7

1-2 yıl içinde iş tecrübesine sahip bayanların oranı %28.9 olarak istatistiklere yansırken, deneyimsiz/yeni mezunların oranı ise %27.7 oldu. 3-4 yıl içinde iş tecrübesine sahip bayan oranı %19.1, 5-10 yıl içinde tecrübeye sahip bayan oranı %16, 10 yıldan fazla deneyime sahip bayan oranı ise %8.3 olarak gerçekleşti.

Bursa, Kocaeli ve Antalya üst sıralarda

İş arayışında olan bayanların coğrafik dağılımları dikkate alındığında İstanbul Avrupa yakası %21.7 ile birinci sırada yer aldı. İstanbul Avrupa yakasını sırasıyla %13.6 ile İstanbul Anadolu yakası, %9.4 ile İzmir, %9.1 ile Ankara izledi. Üç büyük ili sırasıyla %5.5 ile Bursa, %5 ile Kocaeli, %3.1 ile Antalya izledi. İş arayışında olan bayanların ağırlaştığı öteki vilayetler ise sırasıyla Adana, Konya ve Mersin oldu.

Dal tecrübesinde eğitim dalı birinci sırada

Eleman.net datalarına göre iş arayışında olan bayanların dal tecrübe dağılımı irdelendiğinde, eğitim dalı birinci sırada yer alırken, bu dalı sırasıyla besin, dokumacılık, mağazacılık/perakendecilik kesimleri izledi. Sağlık/hastane, bankacılık/finans, inşaat, danışmanlık, turizm ve hizmet bölümleri ise dal tecrübe dağılımında üst sıralarda yer alan başka bölümler oldu.

Muhasebe, satış ve eğitim birinci sıralarda yer aldı

Araştırma neticelerina bakılırsa sırasıyla; muhasebe, satış, eğitim, sekreterlik, besin ve davet merkezi ise iş arayışında olan bayanların tecrübe sahibi olduğu meslekler olarak istatistiklere yansıdı. Bu meslekleri kasa nazaranvlisi, çocuk gelişimi, halkla münasebetler ve müşteri hizmetleri izledi.

Okumaya devam et...