Bilim insanları, uzayın derinliklerinden gelen epeyce farklı bir sinyal keşfettiklerini deklare ettilar

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Bilim insanları, uzayın derinliklerinden gelen epeyce farklı bir sinyal keşfettiklerini deklare ettilar
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) astronomları, Dünya’dan milyarlarca ışıkyılı uzaklıktaki bir galaksiden yinelayan radyo sinyalleri aldığını deklare etti. Bilim insanları çabucak hemen radyo dalgalarının tam yerini saptayamadılar, fakat kaynağın dev yıldızların çökmüş çekirdeklerinden oluşan nötron yıldızları olabileceğinden şüpheleniyorlar.

Araştırmacılar, sinyallerin nizamlı bir biçimde oluştuğunu ve üç saniyeye kadar sürdüğünü söylüyor. Birçok süratli radyo patlaması yahut FRB’ler sırf birkaç milisaniye sürdüğü için bu üç saniye büyük bir ehemmiyet taşıyor.

MIT tarafınca yapılan açıklamada, “Bu pencerede grup, atan bir kalbe misal biçimde net bir periyodik nizamda her 0,2 saniyede bir yinelayan radyo dalgaları patlamaları tespit etti” denildi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Kavli Astrofizik ve Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nde doktora daha sonrası araştırmacı olan Daniele Michilli Yaklaşık üç saniye sürmesi ile yalnızca epeyce uzun değildi, hem de saniyenin her kısmında bir kalp atışı üzere yayılan, son derece keskin olan periyodik doruklar vardı” dedi ve devam etti: “İlk kez sinyalin kendisinin periyodik olduğunu görüyoruz.

Bu tertipli patlamalarla ilgili frekansları ve kaynağın Dünya’nın yakınında bulunduğu yere bakılırsa nasıl değiştikleri de dahil olmak üzere bilgiler, araştırmacıların kozmosun hangi süratte genişlediğini belirlemelerine yardımcı olabilir.

yinelayan radyo sinyalleriyle ilgili duyuru, James Webb Uzay Teleskobu’ndan kozmosun birinci manzaralarının bu hafta başlarında yayınlanmasının akabinde geldi. Bu imajlar 13 milyar yıldan daha evvel oluşmuş kimi galaksileri gösteriyor…
Alıntıdır
 
Üst