bir daha faaliyete geçen Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ile üç yeni parçacık daha keşfedildi

taklaci09

Global Mod
Global Mod
bir daha faaliyete geçen Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ile üç yeni parçacık daha keşfedildi
CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ndaki fizikçiler, dev makinenin tekrar çalıştırılması ile birlikte kuarkların nasıl birbirine bağlandığını ortaya çıkarmaya yardımcı olabilecek üç egzotik parçacık keşfettiklerini duyurdular.

Bu parçacıklardan biri pentaquark (beş kuarktan oluşan bir hadron) ve başka ikisi tetrakuark. Parçacıklar, CERN’deki LHCb Collaboration tarafınca, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın bir kısmında 5,600 tonluk bir detektör kullanarak, husus ve antimadde içindeki farklar araştırılırken bulundu.

Geçen yıl, şimdiye kadar bulunan en uzun ömürlü egzotik husus parçacık olan birinci çift cazibeli tetrakuark bulunmuştu. Yeni keşfedilen parçacıklar, egzotik parçacıklar listesine eklendi.

LHCb fizik koordinatörü Niels Tuning, bir CERN yayınında “Ne kadar hayli tahlil yaparsak, o kadar hayli egzotik hadron çeşidi buluruz” dedi. 1950’lerde hadronlardan oluşan bir “parçacık hayvanat bahçesi” keşfedilmeye başlandı ve nihayetinde 1960’larda klâsik hadronların kuark modeli ortaya çıktı.

Hadronlar, kuarklardan ve antikuarklardan oluşuyor ve kuvvetli bir biçimde etkileşime giren atom altı parçacıklar. Bildiğiniz proton ve nötronların her ikisi de hadron ve her biri üç kuarktan oluşuyor.
Alıntıdır
 
Üst