Bir erkeğe gereksinim duymadan, kendi kendine üreyebilen özel bir peri karidesi tipi keşfedildi

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Bir erkeğe gereksinim duymadan, kendi kendine üreyebilen özel bir peri karidesi tipi keşfedildi
Yaklaşık 100 milyon yıl evvel Avustralya’nın tatlı su habitatlarında hayatış olan bir peri karidesi tipi, Koonwarra Fosil Yatağı’nda keşfedildi. Fosili inceleyen araştırmacılar, bu kabukluların partenogenez yoluyla üreyebileceği kararına vardı.

Partenogenez, üremek için bir erkeğe muhtaçlık duymamak manasına geliyor. Bu üreme tekniği birtakım bitkiler, hatta ender de olsa birtakım hayvanlarda görülüyor. Son vakit içinderda kimi akbaba ve köpekbalıklarının bu biçimde üreyebildiği keşfedilmişti. Artık bu kervana, peri karidesi Koonwarrella peterorum da eklendi.

Avustralya’da erkek olmadan üreyebilen öteki bir peri karidesi çeşidi daha bulunuyor lakin bu karidesler fırsat bulduklarında elbette da erkeklerle çiftleşerek yavru yapabiliyorlar.

40 peri karidesi meselain toplandığı Avustralya’daki Koonwarra Fosil Yatağı, irili ufaklı antik hayvanlar için bir hazine sandığı üzere. Sahip olduğu şartlar, böceklerin, balıkların ve suda yaşayan omurgasızların yanında dinozor tüylerinin bile korunmasını sağlıyor.
Alıntıdır
 
Üst