Bir hastanın kolunda büyütülen burun, başarılı bir operasyonla ilişkin olduğu yüze nakledildi

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Bir hastanın kolunda büyütülen burun, başarılı bir operasyonla ilişkin olduğu yüze nakledildi
Toulouse Üniversite Hastanesi’nden (CHU de Toulouse) ve Claudius Regaud Enstitüsü’nden bir nakil muvaffakiyet hikayesi, bir bayana kanser sebebiyle kaybettiği burnunu geri vermeyi başardı. İşin daha da enteresan kısmı, burnun, ondan sonrasında kan damarlarını geliştirmek için ön kola implante edilen bir üç boyutlu yazıcı kullanılarak oluşturulan bir kalıp ile büyütülmüş olması. Diğer bir deyişle burun, ilişkin olduğu noktaya gitmeden hastanın kolunda büyüdü.

Hasta, burun boşluğunda ortaya çıkan yassı hücreli karsinom ismi verilen bir kanser tipi için tedavi görüyordu. Kanseri radyoterapi ve kemoterapi ile tedavi edildi fakat maalesef burnunun ve damağının büyük bir kısmı tedavilerden ziyan gördü.

Rekonstrüksiyonlar ve yüz protezleri yoluyla burnu değiştirmek için eforlar gösterildi, lakin hiç biri hastaya uygun bulunmadı. Akabinde, en son teknolojiyi kullanan yeni bir teknik denendi.

Bilim insanları, tıpta organların ve beden dokularının tamamını yahut bir kısmını değiştirmek için kullanılan bir biyo-materyalin üç boyutlu baskısını kullanarak burnu “bir daha yaratmayı” başardılar. Teknik daha evvel kullanılmış olsa da bir burun büyütme prosedürü olarak hiç denenmemişti.

Burun büyütmede karşılaştıkları mahzurlardan biri kan damarlarının olmamasıydı. Lakin üç boyutlu baskı, burnu hastanın ön koluna yerleştirerek bunun üstesinden gelmeyi başardılar. Ön kolda iki ay geçirdikten daha sonra burun, mikrocerrahi ile kesilerek yüze tekrar bağlanan damarları kendi kan dolanımını geliştirdi.

CHU de Toulouse Facebook’ta “Özellikle kırılgan olan burnun oluşturulması ve üç boyutlu baskısı, tıbbi takımlar ve Belçikalı bir üretici olan Cerhum şirketi içindeki işbirliği yardımıyla mümkün oldu” diye yazdı. Yazı şu biçimde devam etti: “Bugün nakil başarılı oldu. Ön koldan beslenme ve medikal aygıtın iki aylık kolonizasyonundan daha sonra, aygıt burun bölgesine nakledilebildi ve başarılı bir biçimde revaskülarize edildi.

Dış kulağın az gelişmesine yahut yok bulunmasına niye olan az bir doğuştan rahatsızlık olan mikrotili bir hasta için bir kulak oluşturmak için de bu yılın başlarında üç boyutlu baskı kullanıldı. Tekniğin doğal bir görünüm elde etmenin yanı sıra implant reddini de önlediği belirtiliyor…
Alıntıdır
 
Üst