bencede
New member
Çin mini uydu 12.000 km'den fazla bir kuantum anahtarı gönderiyor
Kriptografi sadece muhaliflerin şifreleme casusları veya algoritmaları için bir şey değildir, her tarayıcı oturumunda, internette her satın alma ve ödeme işlemi ve her kuyu bağlantılı yama. Bununla birlikte, klasik şifreleme “bize atma işlevleri” matematiksel işlevlerine dayanmaktadır. Dolayısıyla, iki ana sayının birbiriyle çoğalması kolaydır, ancak ana sayıları sonuçtan yeniden oluşturmak çok zordur. En geç, pratik olarak kullanılabilir kuantum bilgisayarlar olduğunda, bu hipotez artık geçerli değildir. Böylece tek kullanımlık işlevler de kırılabilir.
Keskin Kuantum Şifreleme ile Kesim
Kuantum şifrelemesinde, her oturum teorik olarak yeni bir anahtarla şifrelenir. Bunu yapmak için anahtar önce güvenli kuantum kanalında iletilir. En azından teorik olarak dinleyerek sağlanır. Çünkü transfer veri aktarımı koşullarının kuantum fazlasını kullanır. Bitler ortada dallanırsa, bu kuantum fazlası kaybolur, bu da verici ve alıcı dinlendiklerini bildikleri anlamına gelir.
Teorik olarak, bu bağlamda anlamına gelir: her kuantum şifrelemesi hem donanımda hem de yazılımda yapılması gerektiğinden, saldırganlar tarafından kullanılabilecek açık bir şekilde boşluklar vardır. Bununla birlikte, kuantum hackleme normal dinlemeden çok daha karmaşıktır.
Sınırlı Aralık
Kuantum şifrelemesi birçok farklı şekilde uygulanabilir. Ticari kullanım hala nişlerle sınırlıdır. İki neden var. Bir yandan, veri aktarım hızı nispeten düşüktür. Uygulamada, sadece kriptografik anahtar kuantum bağlantısı ile değiştirilir. Bu nedenle şifrelenmiş veriler geleneksel olarak iletilir. Öte yandan, optik fiber yoluyla kuantum kriptografik bağlantılar aralığı nispeten düşük, yaklaşık 100 kilometre. Yani bir durak ayarlamanız gerekiyor.
Ne kadar uydu – -Mikrosatellite
Bununla birlikte, Çinli araştırmacılar 2016 yılında bir uydula bu bağlantıların çok büyük mesafelerde kurulabileceğini gösterebildiler. Viyana'daki Kuantum Optik ve Kuantum Bilgileri Enstitüsü (IQOQI) ile işbirliği içinde, CAT uydusu boyunca ilk kez kıtalararası bir kuantum bağlantısı kurabildiler. Uyduda, bir ultraviyole lazer özel bir kristalde yüksek yoğunlukta parladı. Bu, hafif bir parçacıktan yarım enerjili iki “çapraz” foton oluşturur. Pekin'e, diğeri Viyana'da bir foton gönderildi. Polarizasyon Viyana parçacıklarından biri tarafından ölçülürse, bu aynı zamanda Pekin'deki ikinci parçacığın – ve tam tersi de belirledi.
Bununla birlikte, sadece uydu değil, aynı zamanda zemin istasyonu da büyük, ağır, çok karmaşık ve pahalıydı. Zaten bir kedi üzerinde çalışan Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden Jian-Wei Pan'ın etrafındaki ekip, daha sonra bir kuantum mikrosatelli ve taşınabilir bir istasyon geliştirdi. Jinan-1 adı verilen uydu, Temmuz 2022'de Dünya'nın 500 kilometre yukarısında güneş senkronize bir yörüngeye getirildi. Sadece 23 kilogramdan yararlı bir yüke sahip. Taşınabilir kat istasyonu yaklaşık 100 kilogram ağırlığındadır.
Teknik ilerleme, bileşenlerin daha fazla entegrasyonu ile değil, aynı zamanda teknik basitleştirme ile de mümkün olmuştur. Micius'un aksine, Jinan-1 iç içe geçmiş fotonlarla çalışmaz, ancak daha basit bir protokol kullanır. Tek bir Trabocco (uydunun yerel ufkun üzerinde olduğu dönem) sırasında, uydu portatif istasyonlarla 1.07 milyon bitlere kadar gizli anahtar değiştirebildi.
Kuantum anahtarının değiştirilmesine paralel olarak, uydu, tabanla şifreli veri bağlantısını oluşturmak için başka bir lazer de kullanabilir. Araştırmacılar şimdi bir belgedeki teknik ayrıntıları tanımlamaktadır (20 Ağustos 2024'ün ARXIV'te yeniden yayınlanması). En son 2027'de, Çinliler uzayda bu kuantum minisatellitlerinden en az dördüne sahip olmak istiyorlar, bu nedenle veri alışverişi yapmalıdır. Ayrıca geostationary yörüngesine bir uydu yerleştirmek istiyorlar.
Uluslararası ırk
Doğanın podcast'inde Jian-Wei Pan vurgulandı ve çalışma grubunun başkalarıyla işbirliği yapmak istediğini açıkladı. Aslında, Çinliler Ruslarla çalışıyor. Batı'da, uzayda garantili kuantum iletişimi uzun zamandır teknik egemenlik meselesi haline geldi. Ancak, görünüşe göre farklı aciliyetle zulüm görüyor. Avrupalılar 2026'da ilk kuantum uydusu uzaya getirmek istiyorlar. Amerika Birleşik Devletleri'nde teknoloji hala ilk aşamada.
Bu yazı ilk kez t3n.de'de yayınlandı.
(VZA)