CNN International öve öve bitiremedi! Türkiye’nin dev projeleri yıla damga vurdu

semaver

Global Mod
Global Mod
Türkiye’nin son vakit içinderda attığı adımlar dünya medyasının dikkatini çekmeye devam ediyor. Türk savunma sanayiinde gerisi gerisine geliştirilen eserler global piyasalara taraf verirken, Türkiye sıhhat alanında da öncü ülkeler içinde gösteriliyor. ABD medyası ise ulaştırma dalındaki yapıtlara dikkat çekti. CNN International haber sitesinde Türkiye’de Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan köprüler ve tüneller geniş biçimde okuyuculara aktarıldı.


İKİ KITAYA OTURAN KÖPRÜ

CNN’deki haberde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yanı sıra Çanakkale Köprüsü de tüm bilgileriyla ve fotoğraflarıyla ele alındı. Haberde ayrıyeten Avrasya Tüneli ve Marmaray’dan da geniş biçimde bahsedilirken, Haliç’e ve bu yapıtların yanı sıra Asya ile Avrupa içindeki gemi ile araç trafiklerine dikkat çekildi. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün anlatıldığı kısımda hain darbe teşebbüsüne de atıf yapılarak köprünün isminin bu niçinle değiştirildiği hatırlatıldı. Asya ile Avrupa’ya oturan 1560 metre uzunluğundaki köprüden araçla geçenlerin unutamayacakları bir görünüme da şahitlik ettiği açıklandı.

REKORLARI KIRDI

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün de bilgilerina yer verildiği haberde 2016 yılında açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ise kırdığı rekorlar aktarıldı. Köprünün bilhassa milletlerarası nakliyecilikte kullanıldığına vurgu yapılırken, genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprünün bu hususta da bir rekora sahip olduğu açıklandı. 1408 metre açıklığı bulunan ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de “üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü” unvanını aldı.

MÜHENDİSLERİ HEYECANLANDIRAN TÜNEL

CNN International sitesinin Seyahat kısmında yayınlanan haberde Asya ile Avrupa’yı bağlayan ulaştırma yatırımları içinde tünellerin de bilgileri meraklılarına aktarıldı. Asya ile Avrupa kıtasını deniz tabanının altından karayoluyla birleştiren 5.3 kilometre uzunluğundaki Avrasya Tüneli’nin mühendisleri heyecanlandıran bir yapı olduğu vurgulandı. Tünelin İstanbul’daki kıtalararası seyahatte en süratli seçenek olduğu kaydedildi.

HAYALLERİ GEÇMİŞE DAYANAN HAT

ABD medyasındaki haberde Marmaray’ın anlatıldığı kısımda ise geçmişe göndermeler yapıldı. Haberde Asya ve Avrupa yakalarını deniz altından birleştiren 13.6 kilometrelik Marmaray tren çizgisinin hayalinin Sultan Abdülmecid tarafınca kurulduğu açıklandı. Açılışının 29 Ekim 2013’te yapıldığı hatırlatılan Marmaray’ın inşasında bulunan arkeolojik kalıntılar da hatırlatıldı. Tüm bu ulaştırma yatırımlarının yanı sıra vapur ve feribotlarla da Asya ile Avrupa içinde seyahat yapıldığına atıf yapılan haberde bu deniz güzergâhları için ise “saf cennet” yorumuna yer verildi.


KITALARARASI YENİ ROTA

CNN International’daki geniş Türkiye haberinde 1915 Çanakkale Köprüsü’nün kıtalararası seyahatte yeni bir rota olduğuna dikkat çekildi. 2023 metrelik orta açıklığıyla “dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü” ve 334 metre zirve noktasıyla “dünyanın en yüksek kuleli asma köprüsü” unvanına sahip 1915 Çanakkale Köprüsü’nün 1 saatlik feribot seyahatini 6 dakikaya indirdiği kaydedildi. Çanakkale Boğazı’nda Lapseki ve Gelibolu ilçeleri içinde inşa edilen köprünün açılış tarihinin de Türkiye açısında büyük kıymette olduğu hatırlatıldı.

KAYNAK: SABAH

Okumaya devam et...
 
Üst