Çok para kazanınca başları belaya girdi: Petrol şirketleri sıkıntılı…

semaver

Global Mod
Global Mod
Artan fiyatlar, güç şirketlerinin kârlarında değerli oranlarda yükselişlere niye oldu. Suudi Aramco, üçüncü çeyrekte 42.4 milyar dolar kâr elde ederken, BP’nin karı ikiye katlanarak 8 milyar dolara ulaştı.

ExxonMobil, geçtiğimiz hafta yaklaşık 20 milyar dolarlık rekor çeyreklik kâr bildirirken, Shell ve Chevron sırasıyla 9,5 milyar dolar ve 11,2 milyar dolar ile tarihlerindeki ikinci en yüksek karı deklare etti.

YENİ VERGİLERLE KARŞI KARŞIYALAR

Financial Times, petrol şirketlerinin ulusal bütçelerdeki eksiklikleri telafi etmek üzere ek vergiler ve muhtemel beklenmedik öbür artışları araştıran Avrupa ve ABD’deki hükümetlerin maksadında giderek daha fazla yer almaya başladığını yazdı.

ABD Lideri Joe Biden’ın, petrol şirketlerini Ukrayna savaşında “vurgun yapmakla” suçladığına dikkat çekilerek, “tutarları indirmezlerse fazla kârları için daha yüksek vergi ödeyecekler ve öteki kısıtlamalarla karşı karşıya kalacaklar.” dediği anımsatıldı.

İNGİLTERE’DE BEKLENMEDİK VERGİ ARTIŞI GÜNDEMDE

İngiltere’de, yeni Başbakan Rishi Sunak ve Maliye Bakanı Jeremy Hunt, Shell’in artan kârlarının ve BP’den gelen dataların akabinde petrol kümelerine yönelik beklenmedik vergi artışını kıymetlendiriyor.

BP, dördüncü çeyrekte 2.5 milyar dolarlık daha pay geri satın almayı taahhüt etti. Şirket, 2022’de Kuzey Denizi işletmesinden üretim için yaklaşık 2,5 milyar dolar vergi ödemeyi beklediğini kaydetti.


“HER 3 DOLARDAN 2 DOLAR HÜKÜMETE GİDİYOR”

BP Baş Finans Sorumlusu Murray Auchincloss, “(Kuzey Denizi’nde) kazandığımız her 3 dolardan 2 dolar hükümete gidiyor.” dedi.

Hollandalı güç şirketi Vitol’ün CEO’su Russell Hardy, “Beklenti, neredeyse tüm Avrupa şirketlerinin mevzuata uymayan işlere sırt çevirmesidir. Rusya’nın lojistik tahlillerinin büyüdüğünü düşünüyoruz.” diye ekledi.

Rusya’nın petrol ihracatının, önümüzdeki kış günde 1 milyon varil azalacağı aktarıldı.

Okumaya devam et...
 
Üst