Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırma paketi Meclis’te

semaver

Global Mod
Global Mod
Kamuya olan borçların yapılandırılmasını da içeren kanun teklifi geçtiğimiz günlerde Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Bu hafta Plan ve Bütçe Kurulu’nda ele alınacak teklife ait, AK Parti Küme Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında şunları kaydetti;

Vatandaşlarımızın vergi dairelerine hangi tipten olursa olsun tüm borçlarını bir daha yapılandırma kapsamına aldık. Tüm vergiler, vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus para cezaları, köprü, otoyol, kaçak geçiş cezaları ve daha evvel hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan isimli para cezaları, düzenleyici ve denetleyici heyetlerce verilen idari para cezaları, 4207 sayılı kanun kapsamında Tütün Eserlerinin Ziyanlarının Önlenmesi ve Denetimi Hakkında Kanun kaynaklı idari para cezaları üzere tüm idari para cezaları, tahsil kredisi borçları, ecrimisiller, madenlerden devlet hakkı kaynak kullanması, destekleme primi borçları üzere ne çeşit borç olursa olsun yapılandırılarak ödenebilecek.

GÜMRÜK VERGİLERİ, İDARİ PARA CEZALARI, GECİKME FAİZİ, GECİKME ARTIRIMI ÜZERE FERİ ALACAKLARIN DA YAPILANDIRMA KAPSAMINDA

SGK’ya olan sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, toplumsal güvenlik dayanak primi, isteğe bağlı sigortalılık ve topluluk sigortası primi, ön kıymetlendirme, araştırma yahut tespit kademesinde olan eksik personellik prim fiyatları, idari para cezaları, gecikme cezası ve gecikme artırımı, 5510 sayılı kanunun ek süreksiz 5. hususu kapsamındaki tarım yahut orman işlerinde tazminat hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanların sigortalılığından doğan prim borçları, ticari taksi, dolmuş ve gibisi nitelikteki kent içi toplu taşıma araçlarında çalışanlar, Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi periyodik iş kontratıyla çalışanların sigortalılığından doğan prim borçları, 2925 sayılı Tarım Emekçileri Toplumsal Sigortalar Kanunu kapsamındaki sigortalılıktan doğan primler, iş kazası, meslek hastalığı, malullük ve görev malullüğü kararında doğan rücu alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar.

Belediyelere, Gümrük Müdürlüklerine, Vilayet Özel Yönetimlerine, Yatırım İzleme ve Uyum Başkanlıklarına, Ulusal Emlak Müdürlüklerine ödenecek borçları da kapsam içerisine aldık. Belediyelere ödenmesi gereken emlak vergisi başta olmak üzere tüm vergiler, vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme artırımları bu kapsam içerisinde. Belediye gelirleri kanunu kapsamında belirlenen fiyat ve hisse alacakları ile bunlara bağlı feri alacaklar, belediyelerin tahsil ettiği idari para cezaları, su, atık su, katı atık fiyatları ile bunlara bağlı feri alacaklar, belediyelerin sahip olduğu taşınmazlar ile bu taşınmazlarla yaptıkları satış, irtifak hakkı ve kiralama süreçlerinden kaynaklanan kullanım bedelleri ve hasılat hisseleri, kira ve irtifak hakkı bedelleri, kaynak sularının kira bedeli yapılandırma kapsamında ödenebilecek. Büyükşehir belediyelerinin Etraf Kanunu’na nazaran aldığı katı atık fiyat alacakları ile bunlara bağlı ferileriyle su ve kanalizasyon yönetimlerinin su ve atık su bedeli alacakları ile harcamalara iştirak hissesini da kanun kapsamına almış bulunuyoruz. 31 Aralık 2022 ve öncesindeki bütün kamu ile ilgili alacak ve borçlar yapılandırma kapsamı içerisinde değerlendirilmiş oluyor.”

“YAPILANDIRILAN BORÇLAR 48 AYDA TAHSİL EDİLECEK”

AK Parti Küme Başkanvekili Elitaş, düzenlemeden yararlanmak isteyenlerin 30 Nisan 2023’e kadar ilgili yönetime başvuracağını ve yapılandırılan fiyatları peşin yahut taksitler halinde ödeyebileceğini söylemiş oldu.

Yapılandırılan borçların birinci taksit ödemelerinin mayısta başlayacağını tabir eden Elitaş, “Bu teklifte vatandaşlarımızın uzun taksit müddeti isteğini de yerine getiriyoruz. Bu kanunla yapılandırılan borçlar 48 ayda yani 4 yılda tahsil edilecek. Bugüne kadar yapılandırmalarımızda 36 ay biçimindeydi.” dedi.

TRAFİK CEZA PUANLARI SİLİNİYOR

Elitaş, teklifle, şoförlerin ceza puanlarının belli koşullarda silinmek suretiyle bireylerin tekrar ehliyet almalarının sağlandığını belirterek “Kanun kapsamında sicillerinde 5 ila 95 puan cezası olan bireylerin cezalarını sıfırlamış oluyoruz. 2,5 milyona yakın vatandaşımız ehliyetinin muhakkak bir süre ile alıkonulması süreci de bu türlü ortaya çıkmış olacak. Alkollü ve uyuşturucuyla araç kullanmak, drift yapmak ve ölümlü kazaya niçiniyet verenler hariç olmak üzere tüm trafik cezalarının puanlarını silmiş oluyoruz.” diye konuştu.

Öğrenim kredi borçlarıyla ilgili de düzenleme yapıldığını aktaran Elitaş şu biçimde bilgi paylaştı:

“Öğrenim kredisindeki sildiğimiz borçların tamamı 27 milyar liraydı. Bu düzenleme yapılırken vergi dairelerine takipli olan borçlardaki endeks fiyatlarını ve bunlara isabet eden gecikme artırımlarını da sildik. Artık de Yüksek Tahsil Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’na süreksiz bir unsur ekliyoruz. Geri ödemesi başlamış yahut takip için vergi dairesine bildirilmiş tahsil ve katkı kredilerinden vadesi geldiği biçimde ödenmemiş bulunanların asıllarını vade tarihleriyle son değişiklikleri yaptığımız 7420 sayılı kanunun yayım tarihi olan 9 Kasım 2022 tarihi dahil olmak üzere gecikme artırımı, yurt içi ÜFE fiyatı, katsayı fiyatı üzere alacakları da siliyoruz.”

Elitaş, teklifle, vazgeçilen alacak ölçüsünün ne kadar olduğunun sorulması üzerine, “Tüm borçların yapılandırılmasına ait müracaat olması durumunda 361,8 milyar liranın borç yapılandırması kapsamında olacağını kestirim ediyoruz. Bunun yaklaşık 196 milyar lirası alacak aslı. Toplam donuk alacaklar diye söz edeceğimiz 700 milyar lira toplam alacaklar var. Bunun 300 milyar liralık kısmı donuk alacaklar.” dedi.

Teklifin, 14 milyon borçluyu ilgilendirdiğini kaydeden Elitaş, 2 bin liranın altındaki borçları sildiklerini, bu türlü 7 milyon 691 bin 666 kişinin borcu bulunduğunu bildirdi.

YAPILANDIRILACAK ALACAKLAR

Teklifle, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Toplumsal Güvenlik Kurumu (SGK), vilayet özel yönetimleri, belediyeler, Yatırım İzleme ve Uyum Başkanlığı (YİKOB) ile ilgili alacaklara yapılandırma imkanı sunuluyor.

Alacaklar için 31 Aralık 2022 tarihi temel alınırken, vergiler, vergi cezaları, idari ve isimli para cezaları, gümrük vergileri ve idari para cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, toplumsal güvenlik dayanak primi ile bu alacaklara ait her türlü faiz, artırım, gecikme artırımı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası üzere fer’i alacaklar kapsama dahil ediliyor.

Bu yönetimlerin Amme Alacaklarının Tahsil Tarzı Hakkında Kanun kapsamında takip ve tahsil edilen öteki alacakları ile belediyelerin, su, atık su ve katı atık üzere alacakları da düzenleme kapsamında yer alıyor.

Teklifle ayrıyeten işletmede mevcut olduğu biçimde kayıtlarda yer almayan ya da kayıtlarda yer aldığı biçimde işletmede bulunmayan emtia, makine, teçhizat, demirbaşlar ile kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların beyanına ait düzenlemeye gidiliyor.

Düzenleme kapsamında kullanılacak Yİ-ÜFE aylık değişim oranları, Türkiye İstatistik Kurumunun her ay için belirlediği 31 Aralık 2004 tarihine kadar toptan eşya meblağları endeksi (TEFE) aylık değişim oranlarını, 1 Ocak 2005’ten itibaren üretici meblağları endeksi (ÜFE) aylık değişim oranlarını, 1 Ocak 2014’ten itibaren yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranlarını, 1 Kasım 2016’dan itibaren aylık yüzde 0,75 oranını söz edecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, vilayet özel yönetimleri, belediyeler ve YİKOB tahsil dairelerince takip edilen katılaşmış amme alacakları ve belediyelerin ve büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon yönetimlerinin mutlaklaşmış kimi alacaklarından düzenlemenin yayımı tarihi prestijiyle vadesi geldiği biçimde ödenmemiş yahut ödeme mühleti çabucak hemen geçmemiş bulunan vergiler ve vergi cezaları, idari para cezaları, Amme Alacaklarının Tahsil Tarzı Hakkında Kanun’a nazaran takip edilen alacaklar, gümrük vergileri ve idari para cezaları ile bu alacaklara ait her türlü faiz, artırım, gecikme artırımı, gecikme faizi, gecikme cezası üzere fer’i alacaklar yapılandırılacak.

İhtirazi kayıtla verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden alacaklar da katılaşmış alacak olarak yapılandırılacak.

Her bir taşıt için ödenecek olan MTV, taşıta ait idari para cezaları ile geçiş fiyatının en az yüzde 10’unun ödenmesi kaidesiyle taksit ödeme mühletince fenni muayeneye müsaade verilecek.

Tütün mamulleri, makaron, yaprak sigara kağıdı ve alkollü içkilerin üreticileri ve ithalatçılarının, mamüllerinde kullanmaları gereken özel etiket ve işaretleri kullanabilmeleri için yapılandırılan ve vadesi 1 Mart 2016’dan daha sonra gelen Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yer alan eserlere ait özel tüketim vergisi ve vadesi 1 Ekim 2020’den daha sonra gelen katma kıymet vergisi ile bu vergilere ilişkin beyannameden doğan damga vergisinin tamamının ödenmesi koşulu getiriliyor.

Belediyelerin su, atık su ve katı atık fiyatları ile sunduğu birtakım hizmetlerden kaynaklanan fiyat alacakları ile aldığı kimi hisseler ile büyükşehir belediyelerinin katı atık fiyatları ile su ve kanalizasyon yönetimlerinin su ve atık su bedeli ile harcamalara katılma hissesi alacakları ve YİKOB’ların alacakları yapılandırılacak.

Düzenlemeden yararlanmak isteyenlerden, öteki kuralların yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları koşulu aranacak.

Söz konusu kurumların katılaşmamış yahut dava safhasında bulunan amme alacakları da teklifin kapsamında yer alıyor. Buna bakılırsa, düzenlemenin yayımı tarihi prestijiyle birinci derece yargı mercileri nezdinde dava açılmış yahut dava açma müddeti çabucak hemen geçmemiş olan ikmalen, re’sen yahut idarece yapılmış vergi tarhiyatları ile gümrük vergilerine ait tahakkuklar, istinaf yahut temyiz müddetleri geçmemiş ya da istinaf/itiraz yahut temyiz yoluna başvurulmuş yahut karar düzeltme talep mühleti geçmemiş yahut karar düzeltme yoluna başvurulmuş olan ikmalen, re’sen yahut idarece yapılmış vergi tarhiyatları ile gümrük vergilerine ait tahakkuklar da yapılandırılacak.

Teklifle yalnızca vergi cezaları/gümrük yükümlülüğüyle ilgili idari para cezalarına ait olarak dava açılmış olması halinde ödenecek fiyatlar, düzenleme kapsamındaki idari para cezalarından ihtilaflı olanlar ile ecrimisillerden ihtilaflı olanların yapılandırılması da düzenleniyor.

Düzenlemenin yayımı tarihindilk evvel başlanıldığı biçimde tamamlanamamış olan vergi incelemeleri ile takdir süreçlerine devam edilecek. Bu süreçlerin tamamlanmasından daha sonra, tarh edilen vergilerin yapılandırılması ve düzenlemeden yararlanma, ihbarname bildirimine bağlı müracaat ve ödeme mühletleri belirlenerek kurala bağlanıyor.

Buna nazaran, düzenlemenin kapsadığı periyotlara ait olarak iştirak niçiniyle kesilecek vergi ziyaı cezalarında, cezaya muhatap olanların, cezanın yüzde 25’ini belirtilen müddet ve biçimde ödemeleri halinde cezanın kalan yüzde 75’inin tahsilinden vazgeçilecek.

Düzenlemenin kapsadığı periyotlara ait olarak, yayımı tarihindilk evvel pişmanlık talebiyle yahut izaha davet kapsamında verilip, ödeme istikametinden koşulların ihlal edildiği beyannameler ile tabiatıyla verilen beyannameler için kesilen ve düzenlemenin yayımı tarihi prestijiyle bildiri edilmemiş vergi cezaları hakkında da bu kararlar uygulanacak.

Düzenlemenin yayımı tarihindilk evvel tamamlandığı biçimde bu tarihte yahut bu tarihten daha sonra vergi dairesi kayıtlarına intikal eden takdir kurulu kararları ve vergi inceleme raporları üzerine gerekli tarh ve bildiri süreçleri yapılması ve belirlenen meblağın, belirtilen mühlet ortasında ödenmesi kuralıyla teklifin kararlarından yararlanılabilecek.

Bu düzenleme kararlarından yararlanacak mükellefler, Vergi Yol Kanunu’ndaki uzlaşma, tarhiyat öncesi uzlaşma, vergi cezalarında indirim, Gümrük Kanunu’nun uzlaşma, Kabahatler Kanunu’nun peşin ödeme indirimi ile Devlet İhale Kanunu’ndaki indirim kararlarından yararlanamayacak.

TAHSİLİNDEN VAZGEÇİLECEK ALACAKLAR

Düzenlemeyle Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilen alacaklardan, vadesi 31 Aralık 2022’dilk evvel olduğu biçimde 1 Ocak 2023 prestijiyle ödenmemiş ve tüm tahsil daireleri prestijiyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında bulunanların tahsilinden vazgeçilecek.

Bu kapsamda terkin süreçlerinde amme borçlusu ismine tahakkuk etmiş borçlar temel alınacak borçlunun müteselsil sorumluluk yahut ikincil sorumluluklar kapsamında ödemesi gereken meblağlar dikkate alınmayacak. Ayrıyeten 2 bin liralık fiyatın tespitinde 1 Ocak 2023’te vergi dairesi kayıtlarında bulunan fiyat temel alınarak terkin süreçleri gerçekleştirilecek.

Bu fiyatın tespitinde 1 Ocak 2023 prestijiyle tahsil dairesi kayıtları temel alınacak. Tahsilinden vazgeçilen alacaklar ile ilgili açılmış davalar, alacaklı tahsil dairesinin alacağın terkin edildiğine ait bildirimi üzerine mahkemesince sonlandırılacak. Düzenlemenin yayımı tarihindilk evvel ödenmiş olan fiyatlar iade edilmeyecek.

Yabancılar ve Memleketler arası Muhafaza Kanunu kapsamında idari para cezası verildiği biçimde düzenlemenin yayımı tarihi prestijiyle ilgilisine bildirim edilmemiş idari para cezaları bildirim edilmeyecek, bildirim edilmiş olanların tahsilinden vazgeçilecek ve tahsil edilenler iade edilmeyecek.

SGK’nin iş kazası, meslek hastalıkları üzere sebeplerle patrona rücu edilen alacakları ve emekli aylıklarından yersiz ödenenlerden kaynaklı alacaklarına karşılık olarak sattıkları eser bedellerinden kesinti yapılmak suretiyle SGK’ye ödenmesi gereken prim alacakları yapılandırılabilecek.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sıhhat Sigortası Kanunu kapsamından çıkarılan iş yerlerine ait olup, ödeme müddeti 31 Aralık 2020 yahut evvelki bir tarih olduğu biçimde ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, toplumsal güvenlik takviye primi ve idari para cezası asılları toplamı 500 lirasını aşmayan alacaklar ile fiyatına bakılmaksızın bu alacaklara bağlı feri alacaklardan meblağı 10 bin lirayı aşmayanların tahsilinden vazgeçilecek.

TEKLİF KAPSAMINDA YER ALAN BAŞKA YAPILANDIRMA BORÇLARI

TOBB ile Odalar ve Borsalar Kanunu kapsamında üyelerin oda ve borsalara olan aidat, navlun hasılatından alınacak oda hisseleri ve borsa tescil fiyatı ile oda ve borsaların TOBB’a aidat borçları; Hür Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında meslek mensuplarının üyesi oldukları odalara olan aidat borçları ile odaların Türkiye Hür Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğine olan birlik hissesi borçları; Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu kararlarına nazaran esnaf ve sanatkarların üyesi oldukları odalara olan aidat borçları ile odaların birlik ve üyesi oldukları federasyonlara, birlik ve federasyonların Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonuna olan katılma hissesi, esnaf ve sanatkarların meslek eğitimini geliştirme ve destekleme fonu borçları; Avukatlık Kanunu kararlarına göre avukatların ve stajyer avukatların ilgili barolara olan baro kesenekleri ile Türkiye Barolar Birliğine olan staj kredisi borçları; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu kararlarına göre meslek mensuplarının üyesi oldukları odalara olan aidat borçları; Türk Tabipleri Birliği Kanunu kararlarına nazaran meslek mensuplarının üyesi oldukları odalara olan aidat borçları ile odaların Merkez Konsebir daha olan birlik hissesi borçları; Türk Diş Doktorları Birliği Kanunu kararlarına nazaran meslek mensuplarının üyesi oldukları odalara olan aidat borçları ile odaların Türk Diş Doktorları Birliğine olan birlik hissesi borçları; Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına, Türk Veteriner Doktorları Birliği ile Odalarının Teşekkül Üslubuna ve goreceği İşlere Dair Kanun kararlarına göre meslek mensuplarının üyesi oldukları odalara olan aidat borçları ile odaların Türk Veteriner Tabipleri Birliğine olan birlik hissesi borçları.”

Genç girişimcilere sağlanan yarar istisnası fiyatı, 1 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olmak üzere, gelir vergisi tarifesinin ikinci diliminde yer alan fiyat olarak belirlenecek.

Yüksek Tahsil Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’nda yapılan değişikliğe nazaran, yürürlüğe girdiği tarih prestijiyle geri ödemesi başlamış yahut takip için vergi dairesine bildirilmiş tahsil ve katkı kredilerinden vadesi geldiği biçimde ödenmemiş olanların asıllarına vade tarihleriyle 9 Kasım 2022 tarihleri içinde gecikme artırımı, Yİ-ÜFE meblağı, katsayı meblağı üzere alacaklar hesaplanmayacak. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihtilk evvel tahsil edilen fiyatlar iade edilmeyecek.

KAYNAK: TRT HABER/AA

Okumaya devam et...
 
Üst