Curiosity’nin Mars’tan Gönderdiği Yeni Karedeki “Mars Çiçeği” Sürprizi!

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Curiosity’nin Mars’tan Gönderdiği Yeni Karedeki “Mars Çiçeği” Sürprizi!
NASA’nın Curiosity keşif aracı, Mars’ta bir okyanus mercan kesimi üzere görünen süper, hassas bir oluşumun imajını yakaladı. Bu oluşum hakikaten bir mercan değil, ancak tanıdık Dünya objelerini Mars’ta rastgele biçimlerde nasıl gördüğümüzün bir öteki örneği olarak öne çıkıyor.

Bu görüntü, bir yüzeye dokunduğu sırada patlayan bir su damlacığına yahut bir gelgit havuzundaki bir anemon koluna da benzetilebilir.

NASA uzay imajlarını işlemesiyle ünlü olan Kevin Gill, oluşumu “Mars çiçeği” olarak isimlendiriyor ve dikkatleri Curiosity’nin bu hoş çekimine çekiyor. Görüntü, NASA tarafınca “jeologların ekseriyetle yanlarında taşıdıkları el büyütecinin gezici versiyonu” olarak tanımladığı Curiosity’nin Mars Hand Lens Imager (Mahli – Mars El Lensi Görüntüleyici) aygıtı tarafınca çekildi. Yani manzaradaki oluşum aslında görünenden çok daha küçük.

Curiosity’nin takımından Abigail Fraeman ise, ölçeği yaklaşık olarak göstermek için oluşumu bir ABD madeni parası ile karşılaştıran bir görseli yayınladı. Bu görselde, oluşumun madeni paradan fazlaca daha küçük olduğu açık bir biçimde görülebiliyor.


Curiosity, 2012’den beri Mars’taki Gale Krateri’nde geziyor. Kraterin orta dağı olan Sharp Dağı’na hakikat ilerliyor, ilerledikçe Kızıl Gezegenin jeolojisi, tarihi ve atmosferi hakkında bilgiler ve imajlar sunuyor ve ortada kendini de içeren özçekimler (selfie) paylaşıyor.

Bu küçük mineral oluşumu, Mars’ın bir vakit içinder sahip olduğu sulu geçmişin izlerini taşıyor olabilir. Bilim insanlarının şu anda yaşanabilir olmayan gezegenin bir vakit içinder mikrop hayatına konut sahipliği yapıp yapamayacağını anlamalarına yardımcı olabilecek kıymetli bir çalışma alanına işaret ettiği de düşünülüyor.
Alıntıdır
 
Üst