Dikkat malul aylığınız kesilebilir! SGK faiziyle istiyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Sigortalı çalışmaya 2008 öncesi başlamış olanlar emekli olduktan daha sonra da 4/1-a (SSK) ve 4/1-b (BAĞ-KUR) statüsünde çalışmaya devam edebiliyorlar. Emekliler 4/1-a statüsünde çalışırken toplumsal güvenlik dayanak primi (SGDP) ödüyorlar. 4/1-b statüsünde çalışmaları halinde ise SGDP ödemeleri gerekmiyor.

SGK, iş kazası yahut meslek hastalığı kararı ya da ağır hastalıklar ötürüsıyla çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybedenlere malûl aylığı bağlıyor. Malûl aylığı bağlananların çalışamayacak durumda olduğu var iseyıldığı için, aylık almakta iken Türkiye’de yahut yabancı bir ülkede hiç bir işte çalışmamaları gerekiyor. Çalıştığı tespit edilenlerin aylıkları kesildiği üzere ödenmiş aylıklar da geri alınıyor. İadesi istenen aylıklara faiz de uygulandığından fazlaca ağır mali külfetle müsabaka kelam konusu olabiliyor.

Bu bireylere çalışmayı bıraktıktan daha sonra bir daha malûl aylığı bağlanabilmesi için denetim muayenesine sevk ediliyorlar. Denetim muayenesinde en az yüzde 60 oranında çalışma gücü kaybının devam ettiğine dair rapor alınması halinde aylık bir daha bağlanıyor. Rapor alamayanlara aylık bağlanmıyor.

4 GÜNLÜK ROL DEĞERLİYE PATLADI

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’nin yakın tarihindeki (E: 2020/9157, K: 2021/10740) sonucuna mevzu belgeye göre, 1992 yılından beri malûl aylığı almakta olan bir şahıs, bir televizyon üretimindeki kısa rolü için 2012 ve 2014 senelerında 2’şer gün çalıştı. Durumu tespit eden SGK, 2012 yılındaki çalışma tarihinden başlamak üzere malûl aylığını iptal etti. İki yıllık müddette ödenen 32.4 bin lira fiyatındaki aylığın faiziyle iadesi için de icra takibi başlattı.

Aylığı kesilen şahıs SGK’nın sürecinin iptali ve icra takibinin durdurulması için farklı başka dava açtı. SGK, yargılama devam ederken 2017 yılında ilgili yönetmeliği değiştirdi ve yersiz ödenen aylıkların yalnızca çalışılan mühletlere ilişkin kısmının iade edilmesini öngördü.

İş mahkemesi, davacının emekli aylığının kesilmesine ait itirazını reddetti lakin kelam konusu yönetmelik değişikliğine dayanarak iki yıllık müddete değil yalnızca 4 günlük çalışma mühletine karşılık gelen malûl aylığının SGK’ya iadesine karar verdi. Bölge adliye mahkemesi de sonucu onadı.

Şahıs, malûl aylığının yine bağlatılması için müracaatta bulundu. SGK Sıhhat Heyeti, şahsın malûl olmadığına karar verdi. Şura sonucuna itiraz üzerine isimli tıp kurulunca yapılan denetim muayenesinde de çalışma gücünde yüzde 60 oranında kayıp olmadığı biçiminde rapor düzenlendi.

YARGITAY SGK’YI HAKLI BULDU

SGK’nın bölge adliye mahkemesi sonucu için yaptığı temyiz başvurusu üzerine belgeyi inceleyen Yargıtay, isimli tıpın şahıs hakkında verdiği çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında kaybetmediği ve malûl sayılamayacağı tarafındaki sonucuna dikkat çekti. Yargıtay sonucunda, isimli tıp şurasının bu sonucu karşısında, o tarihte yürürlükte olmayan yönetmelik kararlarına dayanılarak sırf çalışılan 4 günlük müddete isabet eden aylığın iadesi sonucunın yanlışsız olmadığı açıklandı. Yargıtay bu münasebet ile mahallî mahkemenin sonucunı bozdu.

ENGELLİLERİN AYLIĞI İLE KARIŞTIRILMAMALI

Rastgele bir işte çalışma halinde aylığın kesilmesi yalnızca malûl aylığı alanlar için kelam konusu. Malûl aylığı ile engelli vergi indirimiyle yaşa bakılmaksızın erken emekli olanlar sıklıkla karıştırılıyor. Engelli vergi indirimi ile emekli olanlar aylıklarını kestirmeden toplumsal güvenlik dayanak primi ödeyerek çalışabiliyorlar.

2008 yılından daha sonra birinci kere sigortalı çalışmaya başlayanlar ise emekli aylığı almakta iken hiç bir işte çalışamıyorlar.

KAYNAK: HABERTÜRK/AHMET KIVANÇ

Okumaya devam et...
 
Üst