Dışa bağımlılığı bitirdi! Türkiye üretim üssü haline gelecek

semaver

Global Mod
Global Mod
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, oyuncaktan sıhhat mamüllerine kadar daha evvel yurt haricinde yapılan inceleme testlerinin, Türkiye’de yapılmasına imkan sağlayan Ekoteks Laboratuvar Merkezi’ni ziyaret etti.

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği’nin ortaklaşa finanse ettiği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü, “Rekabetçi Kesimler Programı” ile desteklenen, İstanbul Hazır Giysi ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Ekoteks Laboratuvar Merkezi ziyaretinde Bakan Varank’a, TİM Lideri İsmail Gülle ve İHKİB Lideri Mustafa Gültepe eşlik etti.


Bakan Varank, ziyareti daha sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İHKİB ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak birfazlaca projeyi birlikte yürüttüklerini, bunlarla ilgili bir toplantı yapmak ve gelecek devirde hangi projeleri birlikte gerçekleştireceklerini görüşmek üzere bir ortaya geldiklerini lisana getirdi.

Ekoteks Laboratuvarı’nda günlük hayata değen bütün eserlerle ilgili hem vatandaşların sıhhatini koruyan birebir vakitte mamüllerin güvenliğiyle ilgili birfazlaca test yapıldığını belirten Varank, “Burada kendileriyle birlikte gerçekleştirdiğimiz önemli bir IPA projesi vardı. Dokumacılık kesimi bildiğiniz üzere şu anda küresel dünyada en çok sürdürülebilirliğe ve etrafa verilen kıymetin yansıdığı bir kesim. ötürüsıyla biz Türkiye’deki dokumacılık, hazır giysi, konfeksiyon dallarını nasıl daha sürdürülebilir, nasıl etrafa daha saygılı bir hale getirebiliriz, bu manada dijitalleşmeyle onları nasıl daha rekabetçi yapabiliriz diye bir proje yürütüyoruz.” dedi.


“TÜRKİYE GLOBALDE ÇOK ÖNEMLİ BİR TEDARİKÇİ OLARAK DAHA FAZLA ÖN PLANA ÇIKACAK”

Bu proje kapsamında Ekoteks Laboratuvarı’nın içerisinde daha evvel hiç yapılmayan su testlerinin, mikrobiyoloji testlerinin yapıldığı bir laboratuvarı birliktece İHKİB’e kazandırdıklarını aktaran Varank, şunları kaydetti:

“Bugün de o laboratuvardaki hem testleri gördük hem o altyapıları gezdik. Bu manada doğal ki Türkiye önümüzdeki devirde globalde hayli önemli bir tedarikçi olarak daha fazla ön plana çıkmakta. Burada bizim ürettiğimiz mamüllerin kalitesi, sürdürülebilirliği, etrafa hürmeti epey kıymetli. Artık firmalar yalnızca bir eseri satın almayı ya da bir eseri ucuza almayı düşünmüyor. Daha etrafa saygılı ve sürdürülebilir eserleri müşteriyle buluşturmak istiyor. Bu manada da Türkiye’deki tedarikçilerin üretimlerine fazlaca daha fazla dikkat etmesi lazım.

Bir örnek vermek istiyorum. Diyelim ki bir ceket üreticisisiniz. Buradaki kumaşta kullandığınız suyun içerisindeki kimyasallar, ağır metaller o küresel marka için epeyce kıymetli. ötürüsıyla buna dikkat etmeniz lazım. İşte bunun üzere orada kullandığınız sudan çıkan atık suya kadar bütün testleri artık burada, Türkiye’de Ekoteks Laboratuvarı’nda biz gerçekleştirebiliyoruz.”


TÜRKİYE’Yİ ÜRETİM ÜSSÜ YAPMA PLANI

Bakan Varank, Bakanlığın takviyeleriyle Türkiye’ye epeyce önemli bir altyapı kazandırıldığına dikkati çekti.

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak biz İHKİB ile birlikte çalışmaktan mutluyuz. İnşallah cari fazla verdiğimiz en değerli dallardan biri olan dokumacılık hazır giysi bölümünde de bu tip projelerle üreticilerimizi geleceğe hazırlamış olacağız, epey daha rekabetçi bir pozisyona getireceğiz. Salgınla birlikte Türkiye’yi bir üretim üssü yapma planlarımızda dokumacılık hazır giysi konfeksiyon bölümü de daha fazla gelişerek inşallah ülkemizin iktisadına katkı sağlamış olacak” dedi.

“TÜRKİYE’NİN KAZANDIĞI EN BÜYÜK PROJELERDEN BİRİ”

İHKİB Lideri Mustafa Gültepe ise Bakanlıkla uzun senelerdan beri iş birliği içerisinde çalıştıklarını belirterek, “Öncelikle Sayın Bakanıma hakikaten epey teşekkür ediyorum. Uzun senelerdan beri iş birliği içerisindeyiz ve Türkiye’ye birliktece fazlaca büyük projeler kazandırdık. Bu Türkiye’ye kazandırmış olduğumuz en büyük projelerinden bir tanesi ” tabirlerini kullandı.


EKOTEKS’TE OYUNCAKTAN ÇAKMAĞA, PAMUKTAN MASKEYE KADAR TESTLER YAPILIYOR

Öte yandan, Avcılar’da faaliyet gösteren Ekoteks bünyesinde, yanmazlık, boyutsal değişim, haslık ve performans testlerinin yapıldığı “Kimya Laboratuvarı”, fizikî dayanım ve performans testlerinin yapıldığı “Fizik Laboratuvarı”, gereç, elyaf içeriği tayininin yapıldığı “Elyaf Laboratuvarı”, yasaklı ve kısıtlı kimyasalların testlerinin yapıldığı “Ekoloji Laboratuvarı”, mikrobiyoloji, hücre kültürü, moleküler biyoloji, genetik, GDO tahlilleri ve airborne testlerini içeren “Biyoteknoloji Laboratuvarı”, su ve atık su test tahlillerinin yapıldığı “Su Laboratuvarı”, oyuncak ve çocuk bakım eserleri ve araç gereçleri ile çakmak testlerinin yapıldığı “Oyuncak Laboratuvarı”, tıbbi ve esirgeyici eser ve maske testlerinin yapıldığı laboratuvar ve Antistatik Test Laboratuvarı yer alıyor.


REKABETÇİ KESİMLER PROGRAMI

Avrupa Birliği ve Türkiye Mali İşbirliği ile İştirak Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca uygulanan Rekabetçi Dallar Programı (RSP), temel olarak Türkiye’nin global rekabet şartlarına ahengini artırma maksadına ulaşmak hedefiyle tasarlandı.

Programla, Ar-Ge ve inovasyona yönelik projeler başta olmak üzere dış ticaret açığını azaltmak ve verimliliği yükselterek Türkiye’nin rekabet gücünü artırmak amaçlanıyor.


Bu doğrultuda program, sanayi altyapısı, AR-GE altyapısı, Ar-Ge mamüllerinin ticarileşmesi, yaratıcı sanayiler üzere farklı alanlarda biroldukca müdahale usulü kullanıyor. Yaratıcı ve inovatif çalışmalar yapan kuruluşların kapasitelerini güçlendirerek bunların yurt ortasında ve AB pazarında rekabet edebilirliklerini artırmayı hedefleyen Rekabetçi Kesimler Programı, bugüne kadar yaklaşık 800 milyon avro kaynakla 88 projeyi destekledi ve desteklemeye devam ediyor.

Program ve desteklenen projelere ait detaylı bilgiye “rekabetcisektorler.sanayi.gov.tr” adresinden ulaşılabiliyor.

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...
 
Üst