Doğal gaz ve petrolde yeni dönem! Türkiye gücün merkezi olacak

semaver

Global Mod
Global Mod
Dünyada güç kullanması gün geçtikçe artıyor. Kaynak ülkelerin pozisyonları bedel kazanıyor. Bu coğrafyalara komşu devletlerin stratejik değeri de pekişiyor.

Türkiye, Orta Doğu ve Hazar Havzası başta olmak üzere, dünyanın ispatlanmış doğalgaz ve petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 60’ına sahip bir bölgede yer alıyor. Kaynak ülkeler ile tüketici pazarları içinde geçiş güzergahında bulunuyor. Bu jeopolitik pozisyon Türkiye’ye güç pazarında merkez ülke olabilme avantajı sağlıyor.

TÜRKİYE’DEN 2 PETROL VE 5 DOĞALGAZ GÜÇ NAKİL ÇİZGİSİ GEÇİYOR

TRT Haber’in haberine nazaran, Polis Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Yılmaz, Türkiye’nin 14 farklı noktadan doğalgaz girişi sağlayan bir alt yapısı olduğunu belirterek, bu alt yapıların hem Doğu’dan Batı’ya hem Batı’dan Doğu’ya gazı gönderebilecek biçimde oluşturulduğunu söylemiş oldu.

Türkiye’de 2’si petrol, 5’i doğalgaz borusu olmak üzere 7 güç nakil çizgisi bulunuyor.

TANAP, AVRUPA’NIN GÜÇ GEREKSİNİMİNDE KRİTİK DEĞERDE

TANAP, Türk Akım, Mavi Akım, Rusya-Türkiye ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru çizgisi olarak çalışıyor. Irak-Türkiye ile Bakü-Tiflis-Ceyhan ise petrol çizgisi olarak hizmet veriyor.

Türkiye’nin, Avrupa’nın güç muhtaçlığını karşılamada sağladığı katkı kritik kıymette…

Avrupa’nın dördüncü doğalgaz arteri güney koridorunun en stratejik ayağını Türkiye’den geçen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Sınırı (TANAP) oluşturuyor. Sınır Azerbaycan’dan başlayıp İtalya’ya kadar uzanıyor. TANAP’ın 2026’da yıllık 31 milyar metreküp kapasiteye ulaşması hedefleniyor.

Türkiye Güç Stratejileri ve Siyasetleri Araştırma Merkezi Lideri (TESPAM) Oğuzhan Akyener, “Boru çizgileri ve ilgili alt yapı Türkiye’nin hem daha yüksek potansiyelle gaz tedarik edebilmesini sağlayacakken memleketler arası arenadan baktığımızda Türkiye ve Türkiye’ye erişebilecek marketler Avrupa Birliği üzere büyük gaz marketleri için de birincil öncelik hale gelir” dedi.

TÜRKİYE’DEN OLAĞANLAŞMA ADIMLARI

Türkiye, Karadeniz ile Doğu Akdeniz’de sismik arama ve sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Öteki taraftan bölge ülkeleriyle olağanlaşma adımları atılıyor.

Doç. Dr. Levent Yılmaz, “Nasıl Rusya-Ukrayna tarafında barış masasını Türkiye’nin kurabileceği istikametinde net bir algı oluştuysa birebir biçimde güç konusunda da Türkiye bir geçiş rotası değil. Net bir biçimde ticaret merkezi olarak da karşımıza çıkmış olacak” diye konuştu.

GÜÇTE MERKEZ ÜLKE OLABİLME TALİHİ

Artan güç talebinin kararı olarak kaynak çeşitlendirmesi Türkiye’nin evvelari içinde. Bu kapsamda yeni güç nakil sınırı projeleri üzerinde çalışılıyor.

KAYNAK: TRT HABER

Okumaya devam et...
 
Üst