Dünya liman yükünün %80’i 21 şirkette

semaver

Global Mod
Global Mod
Türkiye Liman İşletmecileri Derneği tarafınca hazırlanan “Konteyner Nakliyeciliğinde Global Terminal Operatörlerinin (KTO) Aktifliği ve Türkiye’ye Yansımaları” raporu yayınlandı. Global konteyner nakliyecilik bölümünün son 30 yılına ışık tutan rapor, KTO’ların global ölçekte üstlendikleri rolü ve ülkemize yansımalarını da çarpıcı sayılar ile gözler önüne seriyor. Limanların dış ticarete katkısı 200 milyar doların üzerine çıktı.

15 YILDA HİSSESİNİ %25 YÜKSELTTİ

Rapora bakılırsa; yaklaşık 30 yıl süren gelişim devri sonunda 2020 yılı itibariyle sayısı 21’i bulan KTO’lar global konteyner elleçleme hacminin yüzde 80,5’ini yaparken, dünya toplam konteyner elleçleme kapasitesinin yüzde 75’ine sahipler. 15 yıl evvel bu hisse 220 milyon TEU (5,9 milyar ton) ile yüzde 55 iken, bugün baktığımızda KTO’lar global konteyner elleçleme hacminin neredeyse yüzde 80’den çoksını elleçler duruma geldiler.

KTO’ların aktifliği 2001 yılından itibaren pek süratli bir artışla ivmelenirken, bilhassa 2010’lu senelerdan daha sonra KTO’ların ortak olduğu liman ve terminallerin sayısı da kıymetli oranlarda artış gösteriyor. 2020 yılına gelindiğinde Türkiye’de elleçlenen 11,7 milyon TEU (316 milyon ton) konteynerin 8,2 milyon TEU’su (221 milyon ton) KTO ortaklı limanlar tarafınca elleçlenirken, %100 yerli sahipli ve/veya ortaklı terminallerde ve limanlarda konteyner elleçleme ölçüsü ise yalnızca 2,6 milyon TEU (70 milyon ton) olarak kaydediliyor. Bu durum 2022 yılında da değişmiyor.

KTO’LAR TİCARETTE LİMANI CANLANDIRIYOR

KTO’ların liman ve terminal işletmeciliğindeki ehemmiyetine değinen Türklim İdare Heyeti Lideri Aydın Erdemir, “Hazırlamış olduğumuz rapor, KTO’ların liman işletmeciliğindeki rolünü hem nitel tıpkı vakitte nicel olarak tüm açıklığıyla ortaya koyuyor. Ülkemizdeki KTO varlığının birtakım avantaj ve dezavantajları olsa da global konjonktür dikkate alındığında bu varlığın bir epeyce istikametiyle ülkemize ve dalımıza kıymetli kazanımlar sağladığı çok açıktır. KTO’lar, Türk dış ticaretine ve ülkemizin rekabet gücüne büyük ivme kazandırıyor. Örneğin ülkemizdeki tüm limanların bir yılda elde ettikleri cironun hacmi yaklaşık 10 milyar dolarken, limanlarımız üzerinden gerçekleştirilen Türkiye dış ticaretinin ekonomik kıymeti 200 milyar doların üzerindedir” dedi.

Dış ticarette denizyolunun hissesi her geçen gün artarken buna bağlı olarak KTO’ların yarattığı olumlu katkı da artmaya devam ediyor.

Okumaya devam et...
 
Üst