EBİS’in başarısı dünyaya örnek oldu

semaver

Global Mod
Global Mod
Yapıların afetler karşısında can ve mal güvenliğini koruyacak biçimde üretilmesinde evvela beton kalitesinin izlenmesi emeliyle geliştirilen EBİS, biroldukça alanda da mükafata layık görüldü.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafınca geliştirilen Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS), dünya genelinde bu özelliklere sahip bir izleme sisteminin bulunmaması ve sistemin başarısı ötürüsıyla birfazlaca ülke tarafınca örnek alındı. Yapıların afetler karşısında can ve mal güvenliğini koruyacak biçimde üretilmesinde evvela beton kalitesinin izlenmesi gayesiyle geliştirilen EBİS, biroldukça alanda da mükafata layık görüldü.


Bakanlık tarafınca 2018 yılında hayata geçirilen EBİS ile yapı projesinde belirtilen beton sınıfına ve standartlara uygunluğunun belirlenmesi ve beton dökümü esnasında gorevlilerin, bakılırsavlerini yerine getirip getirmediklerinin de denetimi yapılıyor. Bu sistemle yapılarda kullanılan betonların Radyo Frekansı ile Tanımlama Teknolojisi (RFID) yardımıyla kimlik kazanması sağlanıyor. Ayrıyeten ülke genelinde manipülasyonu engelleyecek biçimde tasarlanmış beton test aygıtları ile laboratuvar deneyleri gerçekleştiriliyor.


RFID çipler; Afyon, Düzce ve Karaman’da denenerek darbelere karşı yüksek güçlü çip modeli seçildi

Betonun yapısına göre kullanılacak farklı tip, model ve özelliklerdeki RFID çiplerin belirlendiği kaydedilen Bakanlık açıklamasında; bu çiplerin Afyon, Düzce ve Karaman vilayetlerinde test edildiği ve darbelere karşı yüksek dayanım sergileyen çip modelinin seçildiği aktarıldı.

EBİS Projesinin Ar-Ge sürecinin tamamlanması ile Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Savunma Sanayi Başkanlığı içinde 4 Şubat 2018 tarihinde bir İş Birliği Protokolü imzalandığı açıklandı.


YÜZDE 100 YERLİ VE ULUSAL AYGITLAR ÜRETİLEREK ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Açıklamada, projenin AselsanNet tarafınca yüzde 100 yerli ve ulusal; RFID Okuyucular, IP Kameralar, Küçük PC, GSM Modem, Kesintisiz Güç Kaynağı ve Akıllı Kilit üzere özellikleri bulunan prototip bir beton kırım aygıtı üretilerek Eskişehir vilayetinde pilot çalışmaların yapıldığı kaydedildi.


Prototip aygıt muvaffakiyetinin sağlanması ile 650 adet beton test aygıtının üretildiği tabir edilen açıklamada, Bakanlık tarafınca müsaade dokümanlı laboratuvarlarda fiyatsız olarak kurulumları ve kalibrasyonlarının gerçekleştirildiği vurgulandı.

Kullanıcıların sisteme çarçabuk erişebilmesi için çeşitli yazılımların hazırlandığı bildirilen açıklamada, yazılımlardan edinilecek bilgilerin koruması için bir bilgi merkezinin kurulduğu ve doğal bir felaket anında bu bilgilerin kurtarılabilmesi için de felaket kurtarma merkezi olarak fonksiyon bakılırsaceğinin altı çizildi.

Bakanlığın Taşra Teşkilatında bakılırsav yapan işçi ve gorevlilerine yönelik ülke genelinde çeşitli eğitimler düzenlendiği tabir edilen açıklamada, kullanıcıların problemlerine da acilen tahlil sağlanabilmesi için 7/24 hizmet veren bir davet merkezinin de kurulduğu aktarıldı.


YÜZDE 99,45’LİK MUVAFFAKİYET SAĞLANDI

Açıklamada, sistemin uygulanmaya başlamasının akabinde yüzde 99,45’lik yüksek bir muvaffakiyet yakalandığı, bu sistemin tüm yapılarda yaygınlaştırılması için de çalışmalar yapıldığının altı çizildi. Ayrıyeten, Türkiye’de bu vakte kadar üretimi olmayan RFID etiketlerin üretimine 7 Nisan 2020’de başlanarak, birfazlaca kesimde kullanım yeri bulan bu değişen teknolojinin yerlileştirildiği ve millîleştirildiği tabir edildi.

EBİS İLE BETONLARA İLİŞKİN EVRELER DENETLENİYOR

EBİS yardımıyla yapılarda kullanılan tüm bilgilere ulaşıldığı belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:


“EBİS ile hangi inşaatta hangi sınıf betonun kullanıldığı, bu betonun hangi beton mikserinden, hangi gün ve saatte alındığı, deneyler için kaç adet numune hazırlandığı, deneylerin hangi laboratuvarda kim tarafınca gerçekleştirildiği, beton dökümüne yapı kontrol bakılırsavlilerinin iştirak edip etmediği, numunelerin ilgili standardında belirlenen müddetlerde şantiye mahallinde ve kür havuzunda uygun şartlarda bekletilip bekletilmediği denetlenebilmektedir.”

EBİS ile 279 bin 651 inşaattan 22 milyon 41 bin 317 adet taze beton numunesi alınarak incelendi, biroldukca alanda mükafata layık görüldü

10 Ağustos 2022 tarihine kadar 279 bin 651 inşaattan 22 milyon 41 bin 317 adet taze beton numunesi alındı ve incelemeye tabi tutuldu.

EBİS; 2019 yılında Avrasya İnşaat Mimarlık Mühendislik ve Tasarım Proje Şenliğinde İnovasyon Mükafatı, 2019 yılı Türkiye Marka ve Meslek aktiflikleri haftası kapsamında yılın E-Dönüşüm Projesi, 2020 yılında Türkiye Bilişim Derneğince düzenlenen 2020 Bilişim Mükafatları içinden Kurumsal Süreçlerde Yarar mükafatlarına layık görüldü.

Çipli Elektronik Beton İzleme Sistemi’ni (EBİS) dünyadaki biroldukca ülke de uygulamak için Bakanlıkla görüşmeler gerçekleştirmeye başladı. Bu kapsamda Azerbaycan, Özbekistan, Arnavutluk, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Bakanlığa EBİS’i uygulamaya yönelik talepler geldiği açıklandı.

Okumaya devam et...
 
Üst