En kalitelisi Türkiye’de üretiliyor: Dünya rezervinin yarıdan fazlası ülkemizde

semaver

Global Mod
Global Mod
‘Enerjide Türkiye Yüzyılı Zirvesi’ kapsamında ‘Türkiye Yüzyılında Globalleşen Madencilik’ temalı panel düzenlendi. Güç ve Natürel Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Erdem Kalaycı, Altın Madencileri Derneği (AMD) İdare Şurası Lideri Mehmet Yılmaz, Eti Maden İdare Konseyi Lideri ve Genel Müdürü Serkan Keleşer ve Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı Lideri Prof. Dr. İtimat Önal madenciliğin Türkiye için kıymetini aktardı.

Enerji ve Alışılmış Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Erdem Kalaycı madenlerin kıymetini anlattığı konuşmasında, “Doğalgaz, petrol üzere madenlerin çıkarılıp işletilmesi de stratejik bir çıkardır. Maddi dünyamız madenlerden oluşuyor. Dal olarak bakarsak inşaat dalının var olabilmesi madenlerin varlığına bağlı. Demir, çelik üzere madenlere muhtaçlığımız var. Maden ömrümüzün tamamını kapsıyor. İnsanoğlu madenleri işleyerek bugünkü çağdaş medeniyetlere ulaşmış. 2022 yılında doğalgaz ve petrole 50 milyar dolarlık bir ödeme yapmış olacağız. Kömür için 2022’de 4,5 milyar dolar ödemiş olduk. Alüminyum, bakır, demir-çelikte dışa bağımlıyız. ötürüsıyla madenlerimizin araştırılması, bulunması, çıkarılması epey önemlidir” ifadelerini kullandı.

DÜNYA REZERVİNİN YARINDAN FAZLASI TÜRKİYE’DE

Bor madeni ile ilgili bilgi paylaşan Eti Maden İdare Heyeti Lideri ve Genel Müdürü Serkan Keleşer de “Kalite, sürdürülebilirlik ve inovasyon konusunu bor madeninde evvelandiriyoruz. Dünyadaki bor rezervinin yüzde 73,6’sı Türkiye’de bulunuyor. En kaliteli bor madeni de Türkiye’de bulunuyor. Bor madeninin yüzde 51’i cam bölümünde, yüzde 17’si tarımda, yüzde 14’ü ise seramik alanında kullanılıyor. Bor madeni rastgele bir borsaya doğal değil, bu yüzden fiyatlamayı müşterilerle yapabiliyoruz” halinde konuştu.

Okumaya devam et...
 
Üst