Eski Mısır’ın sırlarla dolu kraliçesi Nefertiti’nin gizemli mezarı bulunmuş olabilir

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Eski Mısır’ın sırlarla dolu kraliçesi Nefertiti’nin gizemli mezarı bulunmuş olabilir
Neferneferuaten Nefertiti, 3.300 yıldır Antik Mısır biliminin meraklı gözlerinden gizlenmeyi başardı. 1912’de 18. Eski Mısır Hanedanlığı kraliçesinin bir büstünün keşfedilmesinden daha sonra varlığı doğrulanan Nefertiti’nin, büyük ilgiye karşın nerede yattığı bulunamadı.

Şimdi, üvey oğlu Tutankhamun ve birtakım isimsiz mumyaların mezarında zımnî hiyerogliflerin keşfedilmesinin ardından, bulunduğu yere dair yeni söylentiler dolaşıyor. Tutankhamun’un kalıntıları birinci vakit içinderda neredeyse bir asır evvel, 4 Kasım 1922’de, birkaç kere Nefertiti için potansiyel bir saklanma yeri olarak düşünülen bir mezarda keşfedilmişti.

2015 yılında yayınlanan “Kraliçe Nefertiti’nin Mezarı?” başlıklı bir makale, mezar ortasındaki saklı kapıların yerini ortaya çıkardığına inanılan yüksek çözünürlüklü manzaralara atıfta bulunuyordu. Bu teori sonrasındasında mezarın tavanında gözlemlenen bariz çizgilerle desteklendi ve bu da araştırmacıların “odalardan” birinin aslında bir koridor olduğuna ve uydurma bir duvarla kapatıldığına inanmalarına yol açtı. Lakin teknolojik ilerlemeler arkeoloji uygulama biçimimizi değiştirmeye devam ettikçe, bu “gizli oda”ya yönelik inanç sarsıldı.

2020’de Tutankhamun’un mezarını çevreleyen alanı taramak için kullanılan yere nüfuz eden radarın (GPR) kararı Nature’da yayınlandı. Birinci raporlar, mezar odasından birkaç metre ötede daha evvel bilinmeyen koridor gibisi bir alan belirlediklerini gösterdi ve bu, Kral Tut’un mezarının niye Mısırlı bir kraliyet üyesi için nispeten küçük olduğuna dair bir açıklama olarak görülüyordu.

Sır perdesi, Kral Tut’un mezarı ile aralanıyor

Nefertiti’nin nerede olduğuna dair bu son heyecan dalgası da King Tut’un mezarı etrafında ağırlaşıyor. Burada araştırmacılar, Tutankhamun’un halefi olan Ay’ı genç firavunu (öldüğünde çabucak hemen 19 yaşındaydı) gömerken gösteren mezar ortasındaki kartuşların daha evvelki bir manzarayı gizleyebileceğine inanıyorlar. British Museum’un Mısır Eski Yapıtları Kısmı’nın eski küratörü Nicholas Reeves‘e bakılırsa bu çizimler, Tutankhamun’un Nefertiti’yi gömdüğünü gösteren benzeri bir kartuşun üzerine boyanmış olabilir.

Reeves, Guardian ile yaptığı toplantıda, “Artık Ay’ın kartuşlarının altında Tutankhamun’un kartuşlarının olduğunu gösterebilirim, bu sahnenin aslında Tutankhamun’un selefi Nefertiti’yi gömdüğünü gösterdiğini kanıtlayabilirim” dedi ve devam etti: “Yoksa Tutankhamun’un mezarında o süslemeler bulunmazdı. Ay’ın kartuşlarının yakından incelenmesi, altında yatan daha evvelki bir ismin – Tutankhamun’un – açık izlerini ortaya çıkarıyor. Orjinal versiyonunda, bu sahne Tutankhamun’u mezarın birinci sahibi, ondan hemilk evvel gelen Nefertiti için cenaze merasimi gerçekleştirirken gösteriyordu.”

Doğru olduğu kanıtlanırsa, Tutankhamun’un mezarı olarak bildiğimiz yerin, Nefertiti’nin son uykusu için inşa edilmiş ve vakitsiz vefatının akabinde Kral’a yer açmak için uyarlanmış fazlaca daha geniş bir mezar meskeninin sırf bir katmanı olduğunu gösterebilir.

Ancak Nefertiti hakkında dolaşan tek haber bu değil. Mısır’daki Eski Yapıtlardan Sorumlu Devlet Bakanı Zahi Hawass, birinin Nefertiti olabileceğine inandığı birkaç isimsiz mumyanın keşfi hakkında bir açıklama yaptı. İspanyol The Independent gazetesine konuşan Hawass, “Ekim ayında Tutankhamun’un karısı Ankhesenamun ve annesi Nefertiti’nin mumyasının keşfini açıklayabileceğiz” dedi. Şu anda DNA testinin sonuçlarını bekliyorlar.
Alıntıdır
 
Üst