Et, yumurta ve tavuk gözleniyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde 2 bin 800 şahıstan oluşan “Enflasyon Timi” şimdiye kadar 10 bin 366 adreste kontrol yaptı. 2 vergi müfettişi ve 2 gelir uzmanından oluşan enflasyon timi, KDV indirimleri ile bir arada toptan satış, üretim ve perakende satış etaplarında kendi ortalarında artırım yapılıp yapılmadığını denetlemeye başladı. Stoklar sayılırken, öteki taraftan da aylık e-faturalar sistemden çekilerek ortalama alış meblağları çıkarılıyor. Et, Yumurta ve tavuk mamüllerinin fiyatı evvela incelecek, kontrol sayısı günde 3’e çıkarılacak. Ayrıyeten üretim yeri açısından Balıkesir, Kayseri, Konya üzere vilayetlerde de kontroller ağırlaştırılacak.

İNDİRİME UYULUYOR MU?

Gelir Yönetimi Başkanlığı, Vergi Kontrol Şurası (VDK) ile bir arada son bir aydır iktisadın canlanması ve temel tüketim eserleri ile ilgili kontrol yaptı. 17 Ocak-16 Şubat içinde 6 bin 926 mükellef denetlenirken, bunun bin 739’u et toptancıları, dondurulmuş besin, yumurta, kuru bakliyat, süt eserleri, un ve unlu mamuller, yaş zerzevat ve meyvenin ortasında olduğu besin kümesinde oldu. Merkez ve şube adreslerinin yer aldığı 10 bin kontrolün yüzde 40’ı İstanbul’da yapıldı. Üretici kısmında yapılan kontrollerde ise gereğinden çok stok olup olmadığına bakılıyor. Besin kesimindeki firmalardan depolama yapmayanlara, satışını yaptıkları eserleri direk üreticiden alıp müşteriye teslim edip etmedikleri soruldu. KDV’si yüzde 8’den 1’e düşürülen eserlere yönelik düzenlenen satış faturalarında bu düzenlemeye uyulup uyulmadığı denetim edildi. Ayrıyeten bu mamüllerin KDV oranındaki değişiklik öncesi ve daha sonrası satış meblağları tespit edildi. Mükelleflere merkez ve şube adreslerinde temel faaliyetlerinin ne olduğu da soruldu.

GÜNDE 3’E ÇIKACAK

Enflasyon timi bin 400 vergi müfettişi, bin 400’ü de gelir uzmanı olmak üzere 2 bin 800 şahıstan oluşuyor. İstanbul’da da yaklaşık 400-500 kişilik takımın bakılırsav aldığı açıklandı. İhbarların da değerlendirildiğini anlatan yetkililer, şimdiye kadar günde 600 yere gidildiğini söylemiş olduler. Önümüzdeki periyotta grupların günde daha fazla kontrol yapmasının planlandığını belirten yetkililer, günde artık 3 yere gidileceğini bildirdi. bu biçimdece günde 2 bin yerin denetlenmesi hedefleniyor. Et, tavuk ve yumurta kesiminin öncelikli denetlenecek kesimler olduğunu söz eden yetkililer, hammadde kontrolleri yapılacağını da söylemiş olduler.

18 biçimde AĞIR KONTROL YAPILDI

TİCARET Bakanlığı’nın vilayet müdürlükleri ile birlikte 10 Ocak’tan itibaren 18 ilin zerzevat ve meyve hallerinde de kontrol yapıldı. Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Mersin, İstanbul, İzmir, Samsun, Konya, Manisa, Hatay, Malatya, Kayseri, Sakarya, Kocaeli, Aydın, Denizli ve Afyonkarahisar’da yapılan ortak kontrollerde 101 mükellef nezdinde kontrol gerçekleştirildi.

OTOMOTİV DE MERCEK ALTINDA

Kontrollerde 10 bin 366 adrese gidildi. Besin, otomotiv, elektrikli konut aletleri, inşaat, dokumaya öncelik verildi. Otomotivde de bir süre evvel matrah düzenlemesi yapılmış fakat dalda satış yapılmadığı, stok yapıldığı tenkitleri gelmişti. Bu çerçevede 2 bin 398 mükellefin denetlendiği kesimde 2 bin 999 adrese gidildi. Araç kiralama yaptığı tespit edilenlere yönelik kurumun bilgisayarları üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü Kiralık Araç Bildirim Sistemi’ne girilerek kiraya verilen araç ayrıntıları denetim edildi.

KAYNAK: HÜRRİYET

Okumaya devam et...