Etraf teknolojileri ve atık idaresinde kuvvetli bir buluşma noktası IFAT Eurasia

semaver

Global Mod
Global Mod
AB Yeşil Mutabakatı uyarınca 2025 ve 2030’a kadarki devri kapsayacak biçimde değerli kriterler ve yaptırımlar geliyor. Bu kapsamda içilebilir su kaynaklarının korunması ve geliştirilmesinin yanı sıra, atık suların idaresi de başka bir başlık olarak öne çıkıyor. Yerleşim ünitelerindeki atıkların kaynağında ayrılarak çevresel tesirlerinin en aza indirilmesi amaçlanıyor.

1966 yılında Almanya’da start alan ve her yıl Çin’de 3, Hindistan’da 2 ve Güney Afrika’da 1 sefer ve dönüşümlü olarak Münih ve İstanbul’da düzenlenen IFAT ailesi fuarları alanda dünyanın en değerli Etraf Teknolojileri aktifliği olma özelliğini taşıyorlar. Çevreci uygulamalar ve atık idaresini düzenleyen kurallar değişip geliştikçe bu alandaki teknolojiler de kesimlere taraf vermeye devam edecek. Türkiye etraf teknolojileri ve atık idaresi konusunda beraberinde birfazlaca ekipmanın da üretici ülkesi olma pozisyonunda. Kelam konusu mamüllerin ihracatında da önemli bir potansiyel var.

IFAT Eurasia 2023 BAHARI İÇİN AĞIR HAZIRLIK İÇİNDE

IFAT Eurasia Milletlerarası Etraf Teknolojileri İhtisas Fuarı ismine değerlendirmelerde bulunan EKO MMI Fuarcılık Fuarlar Müdürü Namık Sarıgöl, 2023 baharında yapılacak IFAT Eurasia Fuarı’nın etraf meselelerine tahlil teklifleri sunmaya devam edeceğini belirterek, etraf müdafaa konusunda Türkiye’de sanayinin karnesini güzelleştirmesi açısından da IFAT Eurasia’nın değerli bir platform ve buluşma noktası olduğunu söylemiş oldu.

Namık Sarıgöl; “IFAT Fuarları, teknoloji ve endüstrisi gelişmiş ülkelerde değerli bir çekim merkezi. Almanya bu alanda endüstriye öncülük etmekte. Türkiye’nin Avrasya bölgesinde etraf teknolojilerinin merkezi olma pozisyonuna gelmesine hizmet ediyoruz. Bilhassa bulunduğumuz bölgede etraf teknolojileri kullnımında geri kalmış ülkeler var. Türkiye, bu coğrafyada tedariği sağlayan ülke pozisyonunda olmalı. Bir öbür taraftan, Türkiye etraf teknolojilerinde dahilinde kullanılan eserleri hem üreten birebir vakitte talep eden ülkeler için lojistik manada kıymetli avantajlar da sunuyor. Ortadoğu, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Körfez ülkeleri Türkiye’nin radarında. IFAT Eurasia ve İstanbul, bu manada da kıymetli bir buluşma noktası” dedi.

İNOVATİF BİLGİLER BULUŞUYOR

IFAT Eurasia’da “hem network oluşturuluyor, hem inovatif bilgiler tıpkı vakitte eserler paylaşılıyor” diyen Namık Sarıgöl; “Fuar tüm iştirakçiler ve ziyaretçiler için hem de ortak bir bilgi havuzu.Üreticiler tedarikçileriyle buluşma bahtı elde ediyor. beraberinde karşılıklı yarar ve sinerji üretimi için de ülkü bir fırsat oluyor. Fuar Türkiye’deki üretici kuruluşları da yeni teknolojiler ve yeni buluşlar konusunda teşvik ediyor. Öteki ülkelerden gelen ziyaretçiler makine ve ekipman üreticileriyle buluşarak kendi gereksinimlerini lisana getiriyorlar. Her yeni muhtaçlık inovasyonlar için de teşvik edici oluyor. Fuar, bir manada, hayal edilen biroldukça değişen teknolojinin somutlaşmış halini görme fırsatı yaratıyor”diye konuştu.

KAMU KESİMİNİN ÖNEMİ

Gerek özel bölümün gerekse kamu kurumlarının fuara iştirakinin, etraf teknolojilerinin kullanması ve düzenlemeler açısından da kıymetli bir buluşma noktası olduğunu belirten Namık Sarıgöl; “IFAT Eurasia birinci vakit içinderda Ankara’da başladı. Ankara’da başlamasının temel niçinlerinden biri kamunun ve lokal idarelerin bu alana dikkatini çekmekti. Etraf siyasetlerini oluşturma ve uygulama bakımından kamu değerli bir yerde duruyor. Etraf teknolojilerinde mahallî idareler en değerli paydaş durumunda. Atıkların toplanması, taşınması, depolanması ve ayrılması, kıymetlendirilmesi başlıklarının her biri başka teknolojiler ve ekipmanlar gerektiriyor. Atık suların kimyasal ve biyolojik olarak arıtımı epeyce gelişmiş teknolojileri mecburî kılıyor. Ziyanlı kimyasalların toprağa, yeraltı sularına yahut denize karışmasının dünyamıza vereceği ziyanı düşünmek bile istemiyoruz. Ancak teknoloji olmadan da bu ziyanları önlemek mümkün değil. Hayat devam ediyor ve bir karar alırken, bu sonucun uygulanmasını kolaylaştıracak ve mümkün kılacak teknolojilerin de geliştirilmesi gerekiyor. Aksi biçimde kararların kağıt üzerinde kalması yahut verimli olarak uygulanamaması mümkün. Bir öteki taraftan tüm üretim ünitelerinde kullanılan teknolojilerin ve süreçlerin çevresel tesirlerinin de göz önüne alınması gerekiyor. Yeşil Mutabakat, Paris İklim Muahedesi üzere ortak normları gözeterek yapılacak her yeni düzenleme, doğal olarak yeni teknolojilerin kullanmasını gerektirecek. Etraf şuuru geliştikçe tüm eserler için fiyat ve kalite kadar, üretim sürecinin çevreci olma kriteri de belirleyici bir faktör olacak.. IFAT Eurasia’nın oluşacak ihtiyaçları karşılamayı kolaylaştıracak bir misyonu var”.

HEDEF KİTLE

Fuara, daha fazlaca Orta Doğu ve Balkan ülkelerinden ziyaretçi iştiraki beklediklerini belirten Sarıgöl; “Türkiye’deki sanayi kuruluşları ve tedarikçilerin yanı sıra memleketler arası iştirak olması değerli. 2021 yılında Pandemi şartlarına karşın gerek yurtiçi gerekse yakın coğrafyalardan tatmin edici bir iştirak sağladık. Biz hem iştirakçi birebir vakitte ziyaretçi konusunda IFAT Eurasia’nın en hakikat adres olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Etraf teknolojileri ve atık idaresi konusunda faaliyet gösteren tüm kuruluşların IFAT Eurasia’ya iştiraki epey değerli. Aralıkları kısaltarak, teknolojileri ziyaretçilerimizin ayağına getiriyoruz ” dedi

Okumaya devam et...
 
Üst