EYT’de kıdem tazminatı ayrıntısı: Çalışanın hesabına yatacak

semaver

Global Mod
Global Mod
Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) yönelik yasa teklifi bu hafta Meclis’e sunuluyor. 2 milyon 250 bin kişi yasa yürürlüğe girdiğinde emekli dilekçesini verebilecek. EYT’li çalıştıran işletmelere yönelik Kredi Garanti Fonu dayanaklı kredi paketi de devreye alınacak. Kıdem tazminatı dayanağı direkt çalışanın hesabına yatırılacak. İş Kanunu’na göre emekli olup işten ayrılan çalışanların kıdem tazminatının peşin ödenmesi gerekiyor. Emekçi ve patron içindeki muahedeye nazaran taksit yapılabiliyor. Kıdemi almadan çalışmaya devam edenlere de kendi isteği ile ayrıldığı periyotta son fiyat üzerinden ödeme yapılarak hak kaybı önleniyor. İşyerinde en az bir yıl çalışıp işten çıkarılan her insanın kıdem tazminatı hakkı bulunuyor. Sigortasız çalışmalarını evrakla kanıtlayanlar hem geriye dönük olarak sigortalılığını sağlayabiliyor, tıpkı vakitte kıdemini alabiliyor.

Sabah’ın haberine göre, EYT’lilerin kıdem tazminatına ait merak ettiği soruların karşılıkları şöyleki:

ÇALIŞIRKEN KIDEM TAZMİNATINI ARTIRMAK MÜMKÜN MÜ?

Çalışanın fiyatı haricindeki birtakım yan ödemeleri kıdem hesabında dikkate alınır. Yemek, eğitim, giyecek, erzak, konut, yakacak, aile, çocuk, yardımları mali sorumluluk, unvan tazminatı, nitelik artırımı, teşvik primi, süreklilik arz eden primler kıdem tazminatı hesabına katılır. Fazla mesai, yıllık müsaade fiyatı, bayram harçlığı üzere süreklilik taşımayan ve bir sefere mahsus verilen yardımlar kıdem tazminatına temel fiyata dâhil edilmiyor.

AYNI İŞYERİNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDENİN KIDEMİ PEŞİN Mİ ÖDENECEK?

Emeklilik dilekçesi vererek işten ayrılanlara kıdem tazminatı peşin ödenir. bir daha birebir işyerinde çalışan için yeni bir çalışma periyodu başlar. Emekli olduğu tarihte kıdemi ödendiği için sıfırlanmış kabul ediliyor. Karşılıklı mutabakata dayalı olarak peşin ya da taksitle ödeme seçeneği sunulabilir. Kıdemini almadan emekli olup çalışmaya devam edenler ayrılırken tazminatını alabilir.

EYT’Lİ OLUP VEFAT EDEN ÇALIŞANIN EŞİ KIDEMİNİ ALABİLİR Mİ?

İş Kanunu’na göre, personelin mevti halinde doğan tazminat meblağı yasal mirasçılarına ödenir.

KIDEM TAZMİNATI TALEBİNDE VAKİT AŞIMI KELAM KONUSU MU?

Kıdem tazminatının ödenmemesi durumunda 10 yıl ortasında müracaatta bulunulması gerekiyor. Çalışanın vefatı durumunda yasal varislerinin de birebir hakkı bulunuyor. Emekçi evvela, patrona noterden bir ihtar gönderip, kıdem tazminatını talep eder. İhtarda belirteceği mühlet ortasında kıdem tazminatı bir daha ödenmezse “iş mahkemesinde” dava açabilir.

EYT’Lİ EMEKLİLERİN KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANACAK?

Emekli olan emekçiye, işyerinde çalıştığı her yıl için 30 günlük giydirilmiş brüt fiyatı fiyatında kıdem tazminatı ödenir. Yarın açıklanacak memur maaş artırımı kıdem tavanına da yansıyacak. Bu yıl için 15 bin 371 lira olan kıdem tazminatı tavanının 18 bin lirayı geçmesi bekleniyor. Brüt fiyatı tavanın altında olanlar son brüt fiyatları üzerinden kıdem alacak.

EYT’Lİ OLUP AYRILANLARIN İHBAR TAZMİNATI HAKKI VAR MI?

Emeklilik sebebi öne sürülerek iş mukavelesi sona erenlere ihbar tazminatı ödenmez. Çalışan patrondan ihbar tazminatı talep edemez. Çalışırken kullanılmayan yıllık müsaade fiyatını emeklilik tarihli son fiyat üzerinden peşin olarak alabilir.

SİGORTASIZ ÇALIŞAN EMEKÇİ KIDEMİNİ ALABİLECEK Mİ?

Çalışanın sigortasız olduğu süreyi dokümanlarıyla ispatlaması gerekiyor. Bunun için toplumsal güvenlik vilayet müdürlüğü ya da merkezlerine dilekçeyle başvurarak hizmet tespiti yaptırılması gerekiyor. Kanıtlama imkânı olmayanların da 5 yıl ortasında iş mahkemesine başvurarak hizmet tespit davası açması imkânı bulunuyor. Davayı kazananlar geriye dönük sigortalılıklarının yanı sıra kıdeme de hak kazanır.

Okumaya devam et...
 
Üst