Gelecekte bulaşıkları farklı bir biçimde yıkıyor olabiliriz

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Gelecekte bulaşıkları farklı bir biçimde yıkıyor olabiliriz
Bulaşık yıkama için gelecekte yeni bir yol kelam konusu olabilir. Zira bir araştırmaya bakılırsa çok ısıtılmış buharlı bulaşık makinesiyle bulaşık yıkamak, uzun döngü müddetleri gerektiren klasik bulaşık makinelerine kıyasla su ve elektrik tasarrufu sağlayabilir. Araştırmaya göre bu prosedürle deterjan kullanması da olmaz. Araştırma çok ısıtılmış bir buharlı bulaşık makinesinin potansiyel olarak ziyanlı bakteriler de dahil olmak üzere patojenleri verimli bir biçimde ortadan kaldırabileceğini söylüyor.

Almanya’daki Dortmund Teknik Üniversitesi’nde Profesör Natalie Germann, çalışmada bir hesaplama modeli geliştirdiklerini anlatıyor. Model ile çok ısıtılmış buharın yüksek süratte tabakları dezenfekte eden şok dalgaları oluşturabileceği bulundu.

Yazarlar, şokların gücünü ve bulaşıkları tesirli bir biçimde dezenfekte edebilecek yoğuşma oranını belirledi. Lakin çalışma çabucak hemen başlangıç ve model basamağında. Yani çok ısıtılmış buharın tıpkı anda fazlaca sayıda bulaşık temizlemede ne kadar tesirli olduğunu görmek için daha fazla araştırmaya gereksinim vardır.

Çalışma şu an için çok ısıtılmış buharın bakterileri etkisiz hale getirmeye ve hesaplamaya odaklandığı için bulaşıklara yapışmış yiyecek kalıntılarını yok etme yeteneği hakkında net bir bilgi yok. bir daha de çalışmanın muharrirleri buharın bu besin artıklarını kolaya çıkarabileceğini düşünüyor.

Geleneksel bulaşık makineleri de kirli tabaklarda oluşan bakterileri tesirli bir biçimde öldürebilir ve ortalama mikroorganizma kolonisi sayısını yüzde 99’dan fazla azaltabilir. Popular Science’a bakılırsa bu elle yıkayıp küçük bir havluyla kurutmaktan epeyce daha güzeldir.

aynı vakitte, çok ısıtılmış bir buharlı bulaşık makinesinin bakterileri öldürmedeki aktifliği bir avantaj olabilir. Germann, kelam konusu değişen teknolojinin hastanelerde, restoranlarda, bakım konutlarında ve yüksek paklık ve bakteri güvenliğinin gerekli olduğu öteki ortamlarda kullanılabileceğini söylüyor.
Alıntıdır
 
Üst