Global piyasalar negatif seyrediyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Geçen hafta açıklanan merkez bankası kararları daha sonrası varlık fiyatlarındaki oynaklık devam ediyor.

ABD’de güçlenen resesyon baskıları yatırımcıların kararlarında tesirli olmayı sürdürürken, tahvil piyasalarında uzun vadeli varlıklara olan talebin arttığı, pay senedi piyasalarının ise düşüş eğilimini dördüncü süreç gününe taşıdığı görülüyor.

Analistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek yıl faiz artışlarını nerede durduracağına ait soru işaretlerinin fiyatlamalardaki en önemli belirsizlik olduğunu kaydederek, cuma gününe kadar devam edecek olan ağır makroekonomik bilgi takviminin piyasaların istikameti üzerinde tesirli olacağını söylemiş oldu.

Bugün ABD’de konut dalına ait açıklanacak dataların değerine dikkati çeken analistler, açıklanacak datalarda beklentilerden mümkün sapmaların piyasalarda oynaklığı birlikteinde getirebileceğini bildirdi.

Dün, New York borsasında satıcılı bir seyir izlenirken, S&P 500 yüzde 0,90, Nasdaq endeksi yüzde 1,49 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,49 kıymet kaybetti. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne de düşüşle başladı.

Avrupa tarafında, dün hudutlu da olsa alış yüklü bir seyir izlenirken, dün Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, doğal gaza megavatsaat başına 180 avro tavan fiyat uygulanmasında anlaştı.

Analistler, kelam konusu sonucun Rusya ile bağlarda tansiyonun daha da artmasına sebep olabileceğine değinerek, Rusya’nın mevzuya ait atacağı adımların yakından takip edileceğini bildirdi.

Almanya’da güç piyasasını düzenleyen Federal Ağ Ajansının (Bundesnetzagentur) Lideri Klaus Müller, ülkede ocak ve şubatta gaz kasveti yaşanabileceği ihtarında bulundu.

Öte yandan, dün Almanya’da açıklanan datalara nazaran Almanya’da aralık İfo iş dünyası endeksi 88,6’yla beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Bu gelişmelerle Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,36, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,40 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,32 artarken, İtalya’da FTSE MIB endeksi yatay seyretti. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne ise düşüşle başladı.

Asya’da Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) para siyaseti kararları ve Çin’de artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hadiseleriyle hisse piyasaları satış yüklü bir seyir izliyor.

BoJ, siyaset faizinde değişikliğe gitmeyerek yüzde -0,10’da sabit bırakırken, Japonya’nın 10 yıllık tahvil faizinde getiri eğrisi denetimi için kullandığı aralığı 25 baz puan artırdı.

Analistler, kelam konusu sonucun bankanın fiyatlardaki baskının akabinde para siyasetindeki duruşunu değiştirebileceğine işaret ettiğini belirtti.

BoJ’un sonucuyla bir arada dolar/yen paritesi yüzde 2,7 azalışla 133,3’e inerken, Japonya’nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 0,4’ün üzerine çıktı.

Çin Merkez Bankası (PBoC) da, bugün 1 yıllık borç verme faizini yüzde 3,65’te sabit bıraktı.

Öte yandan, ülkede artan Kovid-19 olayları iktisada ait belirsizlikleri artırmaya devam ederken, risk iştahını düşürdü.

Söz konusu gelişmelerle kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,6, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,4, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,9 düşüş kaydetti.

Yurt ortasında, dün alış yüklü bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,41 artarak 5.391,91 puanla rekor düzeyden tamamlarken, gördüğü en yüksek seviyeyi de 5.403,98 puana taşıdı.

Dün günü yatay seyirle 18,6499’dan tamamlayan dolar/TL ise, bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,640’tan süreç görüyor.

Analistler, bugün yurt ortasında tüketici itimat endeksi, yurt haricinde ise Almanya’da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), ABD’de inşaat müsaadeleri ve konut başlangıçları ile Avro Bölgesi’nde tüketici inanç endeksi datalarının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.430 ve 5.500 düzeylerinin direnç, 5.340 ve 5.250 puanın dayanak pozisyonunda bulunduğunu kaydetti.

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...
 
Üst