Global piyasalar olumlu seyrediyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Dünya genelinde devam eden resesyon ve enflasyon ikilemi varlık fiyatları üzerinde tesirli olmaya devam ediyor.

Dün ABD’de açıklanan makroekonomik datalara bakılırsa Richmond Fed imalat endeksi eksi 9 ile beklentilerin altında gerçekleşirken, ekonomik aktiviteye ait soru işaretleri Fed’in para siyasetinde şahin duruşunu yumuşatabileceği beklentilerini artırdı.

San Francisco Fed Lideri Mary Daly, dünkü konuşmasında para siyaseti adımlarının tesirlerinin gecikmeli olarak görüldüğünü kaydederken, Cleveland Fed Lideri Loretta Mester da faiz artırımlarında yavaşlamaya açık olduğunu bildirdi.

Öte yandan, dün ABD’de bilançolarını açıklayan Best Buy ve Abercrombie üzere perakende şirketlerinin karlılıklarının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi de hisse piyasalarında risk iştahını beslerken, New York borsası alış yüklü bir seyir izledi.

Söz konusu gelişmelerle tahvil piyasalarında karışık bir seyir izlenirken, gelecek devir resesyon sinyali olarak kabul edilen ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi ile 3 alık hazine bonosu getirisi içindeki fark eksi 47 baz puanda bulunuyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ise Fed’in aralık toplantısında yüzde 75 ihtimalle 50 baz puan, yüzde 25 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor. Fed’in şubat toplantısında 50 baz puan faiz artıracağına ait beklentiler ise yüzde 50’nin üzerinde seyrediyor.

Çin’de artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hadiseleri global resesyon telaşlarını artırırken, emtia fiyatlarını da baskılamaya devam ediyor. Yeni günde Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,4 azalışla 87,6 dolardan ve bakırın libresi yüzde 0,4 düşüşle 3,6 dolardan süreç görüyor.

Analistler, bugün dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) bilgileri ile Fed’in toplantı tutanaklarının yatırımcıların odağına yerleştiğini belirterek, tutanaklarda, gelecek devir para siyasetine ait sinyallerin piyasaların tarafı üzerinde tesirli olmasının beklendiğini söylemiş oldu.

Dün, New York borsasında alış yüklü bir seyir izlenirken, S&P 500 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,36, Dow Jones endeksi yüzde 1,18 kıymet kazandı. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne ise karışık seyirle başladı.

Avrupa’da enflasyonla çaba en önemli gündem hususu olmayı sürdürürken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri kelamla yönlendirmelerine devam ediyor.

Dün açıklamalarda bulunan ECB üyesi Gediminas Simkus bankanın gelecek görüşmede en az 50 baz puan faiz artırması gerektiğini belirterek, daha büyük faiz artırımlarının da masada olduğunu söz etti.

Dün, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,29, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,03, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,35 ve İtalya’da FTSE MIB endeksi yüzde 0,96 paha kazandı. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne de yükselişle başladı.

ABD’deki olumlu seyir yeni günün açılışında Asya borsalarına da taşınırken, Çin’de artan Kovid-19 hadiseleri ve devam eden “sıfır Kovid-19” siyaseti üst taraflı seyri törpülüyor.

Çin hükümeti salgınla çaba kapsamında önlemleri artırmaya devam ederken, iktisada ait kaygılar de güçlenmeyi sürdürüyor.

Çin’in teknoloji şirketlerine ait regülasyonlarda sona yaklaşıldığına ait beklentiler ise risk iştahını besliyor. Çin Merkez Bankası (PBoC) Ant Group’a yaklaşık 1 milyar dolar ceza keserken, piyasalarda bu cezayla birlikte hükümetin teknoloji şirketlerine yönelik adımlarının sonlanabileceği söz ediliyor.

Öte yandan, Yeni Zelanda Merkez Bankası bugün siyaset faizini tarihte birinci sefer 75 baz puan artırarak son 14 yılın en yüksek düzeyi olan yüzde 4,25’e çıkardı.

Söz konusu gelişmelerle kapanışa yakın Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,9 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,4 yükseldi. Japonya’da piyasalarda tatil niçiniyle süreç gerçekleşmiyor.

Yurt ortasında, BIST 100 endeksi dün yüzde 4,60 yükselerek 4.780,74 puanla tüm vakit içinderın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Dolar/TL dün yüzde 0,1 azalışla 18,6110’dan kapanmasının akabinde, bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,6190’dan süreç görüyor.

Analistler, bugünün bilgi gündeminde dünya genelinde açıklanacak hizmet dalı ve imalat sanayi PMI datalarının öne çıktığını, Fed’in toplantı tutanaklarının ise yatırımcıların odağında yer aldığını belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 4.900 ve 5.000 düzeylerinin direnç, 4.700 puanın takviye pozisyonunda olduğunu kaydetti.

Okumaya devam et...
 
Üst