Global piyasalarda güç krizi!

semaver

Global Mod
Global Mod
Wall Street endeksleri Cuma günü ABD’de açıklanan “ılımlı” istihdam artışının akabinde cuma günü yüzde 1’in üzerinde düşüşerken, haftalık bazda da gerileme kaydetti.

Yeni haftanın birinci süreç gününde ise ABD’de piyasalar ‘Labor Day’ niçiniyle sürece kapalı olacak.

Gazprom açıklaması daha sonrası Avrupa’da güç krizi tasaları tırmanışa geçerken pay vadelileri euro ile birlikte düşüyor.

Euro Stoxx 50 vadeli endeksi yüzde 3’ün üzerinde gerilerken Euro/Dolar da 0,99 düzeyinin altını test ederek 20 yılın en düşük düzeyine geldi.

İngiltere’nin yeni başbakanının açıklanması öncesi sterlin de dolara karşı zayıflıyor. Sterlin/dolar yüzde 0,36 ekside ve 1,1467’de süreç görüyor.

Geçen haftanın tamamında yüzde 0,85 yükselen Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yüzde 0,25 artışla 1,306 düzeyinde.

Asya Borsaları da geriliyor. Japon Nikkei 225 yatay seyrederken, Hong Kong Hang Seng yüzde 1,28, Çin CSI 300 yüzde 0,56 ekside.

Petrol meblağları OPEC+ toplantısı öncesi yüzde 2 oranında yükseliyor.

Ham petrolün varil fiyatı 88,8 dolar, Brent petrolün varili ise 95,1 dolarda. Toplantı, ABD’nin üretim artışı davetlerine rağmen, Suudi Arabistan Güç Bakanı’nın OPEC+’nın “üretimi kısmaya zorlanabileceği” açıklamasını yapmasının akabinde gerçekleşecek.

Wall Street Journal Rusya’nın bu karara karşı çıktığını yazarken, OPEC+’ın ekim ayı için üretimi sabit tutması bekleniyor.

Avrupa’da güç krizi ağırlaşıyor

Küresel piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) perşembe günü açıklayacağı faiz sonucuna da odaklandı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisine nazaran ana refinansman oranı, marjinal borç verme imkanı ve mevduat faizinde 75’er baz puanlık faiz artışı bekleniyor. Lakin bir yandan da Avrupa’da tesirini daha fazla hissettirmeye başlayan güç derdinin euro üzerinde daha fazla baskı yaratmasından kaygı ediliyor.

Cuma günü Rus gaz şirketi Gazprom’un Kuzey Akım 1 boru sınırında tespit edilen bir arıza niçiniyle Avrupa’ya doğalgaz akışını süresiz olarak kapalı tutacağını duyurmasının akabinde başta Almanya olmak üzere bir dizi Avrupa ülkesi yeni tedbirler deklare etti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz liderliğindeki koalisyon hükümeti, el yakan güç faturalarını ödemekte zorlanan hanehalklarına dayanak için yaklaşık 65 milyar euro bedelinde bir yardım planı üzerinde anlaştı. Buna nazaran güç şirketlerinin devasa kârları sonlandırılacak, hatta dağıtılması gündeme gelecek; emeklilere, öğrencilere, velilere ve işsizlere daha yüksek ödemeler yapılacak.

Pazar günü ZDF’e röportaj veren Scholz, ülkesinde elektrik kesintileri yaşanmasını beklemediğini söylemiş oldu.

Öte yandan Avrupa Birliği Güç Bakanları cuma günü elektrik piyasalarına acil müdahale konusunu görüşmek üzere Brüksel’de olağanüstü toplanacak.

Bloomberg tarafınca görülen bir dokümana göre, bakanlar gaz meblağlarına tavan uygulamaktan güç türev enstrümanları süreçlerinin askıya alınmasına kadar bir dizi “radikal” tedbiri ele alacak. Fakat Federal Network Agency Lideri Klaus Mueller geçen ay Avrupa’nın gaz depolarının yüzde 95’i dolu olsa dahi, bu stokların Rusya’nın gaz akışını büsbütün kesmesi halinde yalnızca 2,5 ay kâfi olacağını öngörmüştü.

Sciences Po Üniversitesi Profesörü Thierry Bros da Avrupa’nın “kırmızı bölgeye” girdiğini ve daha evvel uzlaşılan yüzde 15’lik güç talebi kesintisine yüzde 3 ek yapılması gerektiğini söylemiş oldu. Goldman Sachs, Gazprom açıklaması daha sonrası Avrupa’da doğalgaz fiyatlarının ağustosta görülen doruklara yaklaşacağını öngördü.

Okumaya devam et...
 
Üst