Global piyasalarda merkez bankalarının yankısı sürüyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Küresel piyasalarda, dün merkez bankalarının “şahin” siyaset adımlarının devam etmesi ve artan resesyon telaşlarıyla satıcılı seyir sürerken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Lideri Jerome Powell’ın konuşmasının yanı sıra ABD ve Avrupa’da açıklanacak hizmet dalı ve imalat sanayi Satınalma Yöneticileri (PMI) dataları izlenecek.

Küresel çapta enflasyonist baskıların artacağı beklentileriyle merkez bankalarının agresif faiz artırımları devam ederken, Fed’in akabinde dün İngiltere, Norveç, İsviçre, Tayvan, Güney Afrika, Endonezya ve Filipinler merkez bankaları da siyaset faizinde artırıma gitti.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) ise emsallerinin tersine ultra gevşek para siyasetini değiştirmeyerek dünya genelinde negatif faiz uygulayan tek merkez bankası pozisyonuna geldi.

Agresif faiz artırım sürecinin devam etmesi, resesyon tasalarının derinleşmesini birlikteinde getirirken, gelişmiş ülke tahvil piyasalarında satışlar hızlandı.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında satıcılı seyir sürdü ve Dow Jones endeksi yüzde 0,35, S&P 500 endeksi yüzde 0,84 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,37 bedel kaybetti. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,72’yle Şubat 2011’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Dolar endeksi 111,8’le son 20 yılın doruğunu test ettikten daha sonra 111,4’te dengelendi. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne de düşüşle başladı.

Avrupa tarafında dün İngiltere Merkez Bankası (BoE), siyaset faizini 50 baz puan artırarak yüzde 2,25 ile son 14 yılın en yüksek düzeyine çıkardı. Art geriye 7. defa faiz artırımına giden Banka’nın sonucunın akabinde sterlin/dolar paritesi 1,1212’yle 37 yılın en düşük düzeyini gördü. İsviçre Merkez Bankası da dün siyaset faizini 75 baz puan artırarak 8 yıldır süren negatif faiz periyoduna son verirken, İsviçre frangı, dolar karşısında yüzde 1’in üzerinde paha kaybetti. Birebir gün faiz sonucunı açıklayan Norveç Merkez Bankası da siyaset faizini beklentiler doğrultusunda 50 baz puan artırarak yüzde 2,25’e yükseltti.

Kararlar daha sonrası 10 yıllık tahvil faizi İngiltere’de 14 yılın tepesini görürken, İsviçre’de 3 ayın en yüksek düzeyine çıktı. Almanya’nın 10 yıllık tahvil faizi de Eylül 2013’ten daha sonra birinci defa yüzde 2’yi test etti.

Bu gelişmeler daha sonrası para piyasalarında, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ekim ayı toplantısında siyaset faizini 75 baz puan artıracağı ve yıl sonunda yüzde 3’ün üzerine çıkaracağı beklentileri fiyatlanmaya başladı.

Avrupa’da yüksek faiz devrinin gelecekte devam edeceğine ait beklentiler, halihazırda güç kriziyle çaba edilen ve enflasyonist baskıların sürdüğü bölgede resesyon telaşlarını artırdı. Kelam konusu kaygılarla Stoxx 600 endeksi dün Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeyi görürken, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,84 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,87 azalışla 2,5 ayın en makûs kapanışını gerçekleştirdi. İngiltere’de FTSE 100 endeksi de yüzde 1,08 bedel kaybıyla 20 günün en düşük düzeyinden kapandı. Avro/dolar paritesi dün 0,9809 ile Ekim 2002’den bu yana en düşük düzeye gerilemesinin akabinde bugün 0,9830’da dengelenirken, Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne de düşüşle başladı.

Asya’da dün BoJ, yüzde eksi 0,1 seviyesinde bulunan faiz oranı ve ultra gevşek para siyasetinde değişikliğe gitmedi. BoJ Lideri Haruhiko Kuroda’nın toplantı daha sonrası yaptığı açıklamada faiz oranlarını yükseltmeyi şimdilik değerlendirmediklerini, kuvvetli mali gevşemeye kararlı bir biçimde devam edeceklerini vurgulaması ile dolar/yen paritesi süratle gerileyerek 146 ile son 24 yılın en düşük düzeyine indi. Bu gelişme daha sonrası ülkede Haziran 1998’den daha sonra birinci defa döviz piyasasına müdahale geldi.

Dolar/yen paritesi dünkü müdahale daha sonrası yüzde 4’e yakın geriledi ve 142 düzeylerinde dengelendi.

Bu gelişmelerle kapanışa yakın Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,7 kıymet kaybetti. Japonya’da ise resmi tatil niçiniyle piyasalarda süreç gerçekleştirilmedi.

Yurt ortasında ise dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) siyaset faizini 100 baz puan indirerek yüzde 12’ye çekerken, karara metninde global büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı bir devirde finansal şartların destekleyici olmasının değerine işaret edildi.

Küresel çapta azalan risk iştahına rağmen alıcılı bir seyir izlenen Borsa İstanbul’da, BIST 100 endeksi dünya genelinden olumlu ayrışarak günü yüzde 1,53 artışla 3.295,27 puandan tamamladı. Dolar/TL, dün 18,4032 ile tepesini görmesinin akabinde bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,3520’den süreç görüyor.

Analistler, merkez bankalarının artan enflasyonist baskılar karşısında agresif faiz artırımlarına devam edeceği beklentileri ile resesyon tasalarının derinleştiğini belirterek, bu durumun piyasalarda risk iştahının düşük seyretmesine niye olduğunu söylemiş oldu.

Bugün Fed Lideri Powell’ın açılış konuşmasını yapacağı ve “Salgın daha sonrası iktisada geçiş” temasıyla düzenlenecek “Fed Listens” aktifliğinin takip edileceğini aktaran analistler, bilgi gündeminde ise ABD ve Avrupa’da açıklanacak imalat sanayi ve hizmet kesimi PMI datalarının izleneceğini bildirdi.

Okumaya devam et...
 
Üst