Göçmenler, AB Komisyonu: İtalya-Arnavutluk protokolü Avrupa kurallarına ve anlaşmalarına uyuyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
AB'nin güvenli üçüncü ülkeler listesine ihtiyacı var Roma mahkemesinin Cuma günü, iki ülke arasındaki anlaşmaya dayanarak Arnavutluk'a gönderilen göçmenlerin İtalya'ya iade edilmesini emreden “cezasından haberdarız” dedi. Şimdi, karara gelince, aslında 'güvenli menşe ülke' kavramına ve bunun nasıl uygulandığına değiniyor. Bizim açımızdan şimdilik güvenli üçüncü için ortak AB listelerimiz yok. ülkeler; Yöneticinin günlük toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan sözcü, “Bu bizim de yapmamız beklenen, üzerinde çalışmamız gereken bir şey, ancak üye devletlerin şu anda sahip olmadığı, yalnızca ulusal listeleri var” dedi. AB basın brifingi.



“Bunlar” güvenli kabul edilen üçüncü ülkelerin ulusal listeleridir, “yani bu durumda İtalyan makamlarının yaptığı bir değerlendirme var ve bu konuda söyleyebileceğim hiçbir şey yok: AB düzeyinde böyle bir listemiz yok” tekrarlandı. Ancak ortak bir listenin “iltica ve göçle ilgili yeni AB Paktı'nın uygulanması için de öngörülen bir şey olduğu” doğrudur, çünkü “ortak kriterlerimizin olduğunu garanti etmemiz gerekecek ve bu bizim de üzerinde durduğumuz bir şey” inceliyor”.


Komisyonun baş sözcüsü Eric Mamer, güvenli üçüncü ülkeler ortak listesine ilişkin gelecekteki teklife ilişkin “Herhangi bir zamanlama belirtebileceğimi sanmıyorum” dedi. Ve şunları ekledi: “Size öncelikle yeni bir komisyon üyeleri heyeti oluşturmamız gerektiğini, bu sürecin devam ettiğini ve bu nedenle zamanlamayı düşünmeye başlamak için biraz erken olduğunu hatırlatmak isterim.” Ancak, Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen'in de katıldığı, EPP liderlerinin geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı ön zirveden yapılan açıklamada kesin bir tarih belirtilmişti. “Düzensiz göçün nasıl durdurulacağına ilişkin Siyasi Öncelikler” başlıklı metnin 5. maddesinde “AB ülkeleri üzerindeki baskıyı hafifletmek için 'güvenli üçüncü ülke' kavramının gözden geçirilmesine 12 Haziran 2025'e kadar devam etmeliyiz” ifadesini okuyoruz. (Düzensiz göçün nasıl durdurulacağı konusunda siyasi öncelikler).



Hukuk meselesi: İtalyan mı, Avrupalı mı? Roma mahkemesinin kararının gündeme getirdiği bir diğer soru ise İtalya-Arnavutluk Protokolü'ne uygulanacak hukuktur. Bir gazeteci, Avrupa İçişleri Komiseri Ylva Johansson'un İtalyan yasalarının AB değil Protokol için geçerli olduğunu belirttiğini ve şimdi bir İtalyan mahkemesinin bunun tersini söylediğini, yani anlaşmanın Avrupa yasalarını uygulaması gerektiğini söylediğini hatırlattı. Sözcü, “kesinlikle doğru: komiserin söylediği, İtalya-Arnavutluk protokolünün İtalyan ulusal hukukunu uyguladığıdır” şeklinde yanıt verdi. “Fakat açıkça, bunun aynı zamanda” sığınmacıların “korunması konusunda oluşturulan standartların ve AB hukukunun öngördüğü prosedürlerde de uygulandığını belirtti. Ayrıca İtalyan yetkililerin benimsediği tüm bu tedbirlerin de aynı şekilde uygulanması gerektiğini söyledik. tamamen uyumludur ve hiçbir şekilde topluluk hukuku ve AB anlaşmalarının uygulanmasından taviz vermemelidir”.



Roma Mahkemesi'nin, göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmeleri için “güvenli menşe ülkeler” tanımına ilişkin 4 Ekim Avrupa Adalet Divanı kararına atıfta bulunduğunu kaydeden başka bir gazeteci, içtihatlara ilişkin bu yorumların olası göçmenler üzerinde ne ölçüde etki yaratabileceğini sordu. Komisyon ve bazı Üye Devletlerin üzerinde çalıştığı gelecekteki “geri dönüş merkezi” mekanizmaları (bir AB ülkesinde sığınma talebi reddedilen göçmenlerin sınır dışı edilmesine yönelik AB dışı merkezler).



Hipper “Ülkesine geri dönüş merkezleri” diye yanıtladı, tartıştığımız bir konu. Henüz erken, bu tür merkezlerin modelleri, yasallığı ve yapılabilirliği konusunda çeşitli tartışmalar var. Dolayısıyla bunun neyle ilgili olacağını ve korelasyonların ne olacağını tahmin etmek çok zor” ifadelerine yer verdi. Eric Mamer, “Bunun açık olduğunu düşünüyorum ki, masadaki tüm unsurları dikkate alacağız” dedi. 'Geri dönüş merkezlerinin' potansiyel biçimi ve yapısı üzerinde gerçekleşecek olan yansıma sürecinde”.



BMMYK: “İtalya-Arnavutluk Protokolünü izliyoruz” “İtalya-Arnavutluk Protokolü hakkında tam bir hüküm vermek için henüz çok erken olduğunu düşünüyoruz. BMMYK'nin ne Protokolün geliştirilmesinde ne de uygulanmasında herhangi bir rolü olmadı. Ancak, İşte tam da bu nedenle kaygıları da beraberinde getiren yeni bir durumla karşı karşıyayız. Hakların korunması ve uluslararası güvencenin sağlanması amacıyla bağımsız bir gözlem ve izleme faaliyeti yürütmeye karar verdik (bu faaliyet için Hükümetten fon almıyoruz). sığınma uygulamalarının yürütülmesine ilişkin standartlar”. Bu, Birleşmiş Milletler İtalya Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Filippo Ungaro tarafından belirtildi. “Dolayısıyla hem sözde merkez gemide hem de Arnavutluk'taki merkezlerde, devam eden bir operasyon olduğunda izleme misyonları gerçekleştireceğiz. Beklenen 3 aylık faaliyet döneminin sonunda Hükümete ve Arnavutluk'a gerekli denetimleri sağlayacağız. Gözlemlerimiz ve değerlendirmelerimizle kamuoyuna duyuruyoruz” diye ekledi sözcü.
 
Üst