Gözler Erdoğan-Miçotakis görüşmesinde

semaver

Global Mod
Global Mod
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yarın İstanbul’da Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile yapacağı toplantıda, ikili alakaların yanı sıra aktüel jeopolitik gelişmelerin ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın yansımalarının masaya yatırılması öngörülüyor.

Türkiye-Yunanistan ekonomik bağlarının geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ile güç başlıklarının toplantıda kıymetlendirilmesi bekleniyor. Türkiye, son devirde birbiri arkasına ziyaretlerde, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İsrail ile ekonomik iş birliğine yönelik kararlar alırken Suudi Arabistan ve Mısır ile de görüşme trafiğini ağırlaştırmıştı. İş dünyası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Miçotakis ile görüşmesinin başta ticaret ve turizm olmak üzere iki ülke ekonomik bağlarına de olumlu yansıyacağı beklentisini taşıyor.

2021’DE İKİLİ TİCARET HACMİ 5,3 MİLYAR DOLAR OLDU

Memleketler arası Ticaret Merkezi datalarına bakılırsa, son 10 yıllık devirde Türkiye ile Yunanistan içindeki ticaret hacmi dalgalı bir seyir izledi. Türkiye, 2019’dan bu yana Yunanistan ile ticarette fazla veriyor. 2012’de 5 milyar dolara yaklaşan ticaret hacmi, 2014 yılında 6 milyar doları aşarken 2021’de 5,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Geçen yıl Yunanistan’a 3,1 milyar dolarlık ihracat yapılırken bu ülkeden 2,2 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi.

Yunanistan’a en çok ihracat yapılan dallar içinde, kimyevi hususlar ve mamulleri, çelik, elektrik ve elektronik, otomotiv ve dokumacılık üzere kesimler öne çıkıyor.

Yunanistan’dan Türkiye’ye 2002-2021 devrinde yaklaşık 7 milyar dolar memleketler arası direkt yatırım yapıldı. Bu fiyat birebir devirde Türkiye’ye yapılan toplam milletlerarası direkt yatırımların yüzde 3,9’una karşılık geldi.

“TİCARET HACMİNİN 6-7 MİLYAR DOLARA ÇIKMASI İSTİYORUZ”

Dış Ekonomik İlgiler Şurası (DEİK) Türkiye-Yunanistan İş Kurulu Lideri Levent Sadık Ahmet, AA muhabirine, iki ülkenin ticari ve ekonomik alakalarına ait değerlendirmede bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in görüşmesini iş dünyası olarak olumlu karşıladıklarını belirten Ahmet, “Doğu Bloku’nda savaşın olduğu kritik bir devirde bu görüşmenin gerçekleştirilmesi pek değerli. Hudut komşumuz Yunanistan ile bu biçimde bir vakitte bir ortaya gelinmesi iş dünyası açısından ehemmiyet taşıyor. Yunanistan ile daha sıkı diplomatik ilgiler, iş dünyasının da hem hamasetini hem motivasyonunu artıracaktır.” dedi.

Ahmet, iki ülkenin 5 milyar dolar civarında olan ticaret hacminin süratli bir biçimde 6-7 milyar dolarlara gitmesini istediklerini söz ederek Türk iş beşerlerine Yunanistan’da yatırım yapma imkanlarının kolaylaştırılmasını talep etti.

Yunanistan’dan ithal edilen mamüllerin yüklü olarak petrokimya ve tarım mamüllerinde ağırlaştığına dikkati çeken Ahmet, ihracat tarafında bu ülkeye ise otomotiv dalından hazır giysiye, takıdan makine, hububat ve bakliyata kadar biroldukca bölümde eser satışının kelam konusu olduğunu bildirdi.

“TURİZMDE ORTAK PAKET PROGRAMLAR YAPABİLİRİZ”

Ahmet, Yunanistan ile tarım, turizm ve güç alanlarında iş birliği fırsatları olduğuna işaret ederek şu biçimde konuştu:

“Tarımda görüyoruz ki en ufak bir savaş ya da lojistik sorununda ülkelerin besine ulaşmaları zorlaşıyor ve bunun enflasyonun üzerinde büyük tesirleri oluyor. İki ülke içinde tarım alanında önemli bir ticaret potansiyeli var. Ortak denizimizin olduğu Yunanistan ile birkaç gün Türkiye, birkaç gün Yunanistan olacak biçimde ortak paket programlarla hem Avrupa’dan hem öbür ülkelerden turistleri ağırlayabiliriz. Güç bölümünde ortak yatırımların yapılmasında da büyük yarar görüyoruz. Bu alanda Türk ve Yunan şirketleri konsorsiyum yapabilir.”

DEİK/Türkiye-Yunanistan İş Kurulunun turizmden mobilya dalına kadar birfazlaca kesimde iş insanlarının yer aldığı geniş kapsamlı bir kurul olduğunu lisana getiren Ahmet, Erdoğan ile Miçotakis’in de katılacağı bir iş forumunda iki ülkeden iş insanlarının bir ortaya gelmesini istediklerini kaydetti.

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...
 
Üst