Hileli boşanma mercek altında! SGK ödenen parayı faiziyle geri istiyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Toplumsal Güvenlik Kurumu, devlete ağır fatura çıkaran hileli boşanma, mutabakatlı evlilikleri yakın takibe aldı. Kurum’a, vefat eden babadan yetim, vefat aylığı almak için mutabakatlı boşandığı eşiyle yaşamaya devam edenlere yönelik binlerce ihbar geliyor. Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, Toplumsal Sigortalar ve Genel Sıhhat Sigortası Kanunu kapsamında eşinden boşandığı biçimde, boşandığı eşiyle fiilen bir arada yaşadığı belirlenen eş ve çocukların bağlanmış olan gelir ve aylıklarının kesildiğini belirtti.

MEVZU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Mevt aylığı almak için mutabakatlı boşanma yapıp, birebir konutta yaşamayı sürdüren çiftlerin aylıkları kesildiği üzere, para cezasına da çarptırılabiliyor. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren hangi niçinle olursa olsun, aksiyonlu biçimde birlikte yaşadıkları tespit edilmiş olan çiftlerin aylıkları kesiliyor. Hileli boşanma konusu Meclis’in de gündemine taşındı.

Bakan Alım, bu bahiste yöneltilen soru önergesine verdiği karşılıkta, 5510 sayılı Kanunu’nun 56. Unsurunun son fıkrasına nazaran “Eşinden boşandığı biçimde, boşandığı eşiyle fiilen bir arada yaşadığı belirlenen eş ve çocukların bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir” kararını anımsattı. Bakan Alım, “Bu karar yeterince SGK iletilen ihbar, şikâyetler ile boşandığı eşiyle fiilen bir arada yaşadığı kuşkusu ortaya çıkan şahıslara yönelik kontroller, yapılan tüm süreçler yasal çerçevede yürütülüyor” dedi.

YARGITAY: AYLIK KESİLİR

SGK denetmenleri gelen şikâyetler üzerine konutları ziyaret ederek mutabakatlı boşanmaları yerinde tespit ederek aylıkları kesiyor. Yargıtay Hukuk Genel Şurası da, boşandığı biçimde eşiyle yaşamaya devam edenlerin aylıklarının kesilmesi istikametinde karar verirken, SGK’nın denetmen raporuyla yetim ve dul aylığını aylığı kesebileceğine hükmetti. Kararda “fiilen birlikte yaşamanın” tespit edilmesinde ikamet adresinin kıymetli bir belirleyici olduğu vurgulanıyor.

EŞLER ORTASI YAŞ FARKI

SSK, Bağ-Kur sigortalılarında dul aylığı bağlanmasında yaş farkının bir tesiri bulunmuyor. Emekli Sandığı’na nazaran karı ya da koca eşinden 30 yaş yahut daha büyükse vefat durumunda eşe yarı nispetinde aylık bağlanıyor. Fakat evlilik akdi en az 10 yıl evvel yapılmış ve çocukları olmuşsa indirim olmuyor. Emekli olduktan daha sonra evlenenler hakkında da birebir karar uygulanıyor. Yaş farkı 30’dan büyük, evlilik 10 yıldan az sürdüyse ve çocuk yoksa yarım dul aylığı bağlanıyor.

KAYNAK: SABAH

Okumaya devam et...
 
Üst