İklim, 3 Temmuz dünyanın en sıcak günüydü

taklaci09

Global Mod
Global Mod
05 Temmuz 2023 17:06


ABD Ulusal Çevresel Tahmin Merkezleri uyarıyor: “El Niño ve karbondioksit emisyonlarının güçlenmesi nedeniyle önümüzdeki aylarda yeni rekorlar kırılacak”




El Niño’yu suçla


Aslında, Amerikalı araştırmacılar rekor ısının El Niño ile karbondioksit emisyonlarının birleşiminden kaynaklandığını açıkladılar. Bu nedenle önümüzdeki haftalarda, Peru ve Ekvador kıyılarında denizin yüzey sıcaklığındaki artışla ve ardından yoğun meteorolojik olaylarla kendini gösteren okyanusal bir fenomen olan El Niño’nun güçlenmesi nedeniyle sıcaklıklar daha da kesin bir şekilde yükselecek. Çevredeki alanlarda ve daha sonra küresel ölçekte koşullar.




Dünyadaki etkiler


2023’ün başından bu yana araştırmacılar, hem karada hem de denizde sıcaklıklardaki hızlı artış konusunda alarm vermeye devam ediyor. İspanya ve birçok Asya ülkesindeki rekor bahar sıcağını, Kuzey Denizi gibi normalde görülmeyen yerlerde deniz sıcak dalgaları izledi. Çin, bu hafta bazı yerlerde 35 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklarla kalıcı bir sıcak hava dalgası yaşamaya devam ederken, ABD’nin güneyinde de bunaltıcı koşullar yaşandı.





Pasifik Okyanusu ısınıyor


Araştırmacılara göre, El Niño’nun güney salınımının üç farklı aşaması var: sıcak, soğuk veya nötr. Dünyanın herhangi bir yerindeki iklim sistemindeki en güçlü dalgalanmadır. Haziran ayında, bilim adamları El Niño koşullarının mevcut olduğunu açıkladılar. Bu, ek ısının artık Pasifik Okyanusu’nun yüzeyine yükselerek küresel sıcaklıkları yükselttiği anlamına geliyor.





Haziran en sıcak aydı


İklim araştırmacısı Leon Simons, BBC’ye “Güvenilir verilere sahip olduğumuzdan bu yana ilk kez 17°C’ye ulaşan küresel ortalama yüzey hava sıcaklığının, ısınan dünyamızda önemli bir kilometre taşı olduğunu” açıkladı. “Artık El Niño’nun en sıcak aşaması başladığına göre, önümüzdeki 1,5 yıl içinde daha birçok günlük, aylık ve yıllık rekor bekleyebiliriz.” 3 Temmuz’da kaydedilen rekor sıcaklıklar, Haziran’ın dünya çapında kaydedilen en sıcak sıcaklık olarak onaylanmasından sonra geldi. 1850 ile 1900 yılları arasındaki dönemde dünya genelindeki ortalama sıcaklıklar ortalamanın 1,46°C üzerindeydi.









İlgili
 
Üst