IMF’den korkutan ‘fevkalade belirsizlik’ bildirisi

semaver

Global Mod
Global Mod
Milletlerarası Para Fonu (IMF) Lideri Kristalina Georgieva, 18 Nisan’da başlayacak IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları öncesi global iktisada ait değerlendirmelerde bulundu.

Kriz üstüne krizle karşı karşıya olunduğunu belirten Georgieva, birinci vakit içinderda salgının insanların hayatını ve ekonomileri altüst ettiğini, akabinde Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının dünya çapında şok dalgalarına niye olduğunu söylemiş oldu.

Georgieva, savaşın ekonomik sonuçlarının süratle yayıldığına dikkati çekerek, yüz milyonlarca ailenin halihazırda daha düşük gelir ile daha yüksek güç ve besin meblağları ile gayret ettiğini, savaşın bunu daha da kötüleştirdiğini ve eşitsizliği daha da artırmakla tehdit ettiğini kaydetti. Georgieva, “Uzun senelerdan beri birinci sefer enflasyon dünyadaki biroldukca ülke için açık ve mevcut bir tehlike haline geldi.” dedi.

GLOBAL EKONOMİK BÜYÜMEDE DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

Enflasyonun global toparlanma için büyük bir aksama olduğunu vurgulayan Georgieva, “Ekonomik açıdan büyüme düşüyor ve enflasyon yükseliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Georgieva, salgın ve savaş üzere ikili krizler ve bunlarla başa çıkma kabiliyetinin dünya iktisadının jeopolitik bloklara bölünmesi riskiyle daha da karmaşık hale geldiğini söylemiş oldu.

Global toparlanmanın savaştan evvel halihazırda ivme kaybettiğine işaret eden Georgieva, IMF’nin ocak ayında 2022 için global büyüme varsayımını yüzde 4,4’e çektiğini, bu biçimdedan beri görünümün büyük ölçüde savaş ve yansımaları niçiniyle kıymetli derecede kötüleştiğini lisana getirdi.

Georgieva, “Hem 2022 birebir vakitte 2023 için global büyümede daha fazla düşüş önbakılırsaceğiz. her neyse ki birden fazla ülke için büyüme olumlu bölgede kalmaya devam edecek. birebir vakitte savaşın tesiri bu yıl global GSYH’nin yüzde 86’sını oluşturan 143 iktisat için kestirimlerin düşürülmesine katkıda bulunacak.” sözlerini kullandı.

“GÖRÜNÜM İNANILMAZ DERECEDE BELİRSİZ”

Yüksek güç ve besin meblağlarının enflasyonist baskıları artırdığını belirten Georgieva, “Görünüm olağanüstü derecede belgisiz, olağan aralığın fazlaca ötesinde. Savaş ve yaptırımlar tırmanabilir. Yeni Kovid-19 varyantları ortaya çıkabilir. Mahsuller başarısız olabilir.” dedi.

Georgieva, besin güvensizliğinin önemli bir telaş kaynağı olduğuna dikkati çekerek, besin güvenliğini desteklemek için hayli taraflı bir teşebbüsle hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.

Besin ve güç fiyatlarının tedarik zinciri meseleleriyle birlikte enflasyonu artırmaya devam ettiğini belirten Georgieva, “Enflasyonun daha evvel varsayım edilenden daha uzun mühlet yüksek kalmasını öngörüyoruz.” dedi.

Enflasyon beklentilerinin enflasyonu daha kalıcı hale getirebilecek ve denetim altına alınmasını zorlaştırabilecek biçimde sabitlenmemesine ait artan bir risk olduğunu aktaran Georgieva, merkez bankalarının kararlı davranması gerektiğini kaydetti.

SAVAŞI SONA ERDİRMEK ACİL ÖNCELİK

Georgieva, “Acil evvelar, Ukrayna’daki savaşı bitmiş oldurmek, salgınla yüzleşmek, enflasyon ve borçla uğraş etmek.” dedi.

İklim değişikliğine ait tehdidin de daha da kötüleştiğine işaret eden Georgieva, IMF İdare Şurası’nın yeni bir Dayanıklılık ve Sürdürülebilirlik İnancı’nın oluşturulmasını onayladığını, bunun uygun fiyatlı uzun vadeli finansman sağlayarak ve özel yatırımları hızlandırarak iklim değişikliği üzere makro kritik zorlukların ele alınmasına yardımcı olacağını vurguladı.

Georgieva, dijital ihtilale de değinerek, “Dijital ihtilal, merkez bankası dijital para üniteleri üzere yeniliklerin potansiyelini ortaya çıkarmayı ve kripto varlıklar etrafındaki düzenleyici çerçeveyi güçlendirmeyi içeriyor.” dedi.

Okumaya devam et...
 
Üst