İngilizler kemer sıkmaya başladı

semaver

Global Mod
Global Mod
İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), toplam 13 bin kişinin katıldığı, “İngiltere’de 2021 Kasım ve 2022 Mart içinde Artan Hayat Pahalılığının Yetişkinler Üzerindeki Etkileri” başlıklı ankete ait sonuçları yayımladı.

Açıklamada, ülkede ankete katılanların 62’sinin geçen yılın kasımdan bu yana artan hayat pahalılığını hissettiği, bu yılın mart ayına gelindiğinde ise bu oranın yüzde 83’e kadar yükseldiği kaydedildi.

Ülkede artan fiyatlar niçiniyle hane halkının haftalık harcamalarının ve faturalarının yükseldiğinin açıklandıği açıklamada, ankete katılanların yüzde 34’ünün doğal gaz ve elektrik kullanımlarını azalttığı, yüzde 31’inin ise artık besin masraflarından kesmeye başladığı bildirildi.

Ankete katılanların yüzde 50’sinin ülkede rekor düzeyde artan hayat pahalılığı niçiniyle mecburî olmayan masraf kalemlerinde kesintiye gittiği bildirildi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkan Yardımcısı Ben Broadbent, dün yaptığı değerlendirmede, Rusya-Ukrayna savaşının İngiliz iktisadı için en olumsuz dış etkiyi oluşturduğunu belirtmişti.

Broadbent, “Salgının akabinde global bazda ticareti yapılan malların maliyetinde aslına bakarsanız epeyce keskin bir artış yaşanırken bunun üstüne gelen işgal, güç ve öteki emtiaların meblağlarını önemli biçimde artırdı.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

İngiliz güç kontrol kuruluşu Ofgem, güç şirketlerinin tüketicilerin faturalarına yansıtabileceği üst fiyat limitini 1 Nisan’dan itibaren uygulanmak üzere, yıllık toplam 1277 sterlinden 1971 sterline yükseltme sonucu almıştı.

İngiltere’nin Kent kentindeki lokal yardım kuruluşu Bechange’in Yöneticisi Angela Doggett daha evvel İngiliz basınına yaptığı değerlendirmede son iki aydır besin yardımı almak için kuyruğa girenlerin sayısının besbelli biçimde arttığını aktarmıştı.

Farklı yardım kuruluşlarına bağlı toplam 2 bin 200 besin bankası bulunuyor

İngiliz yardım kuruluşu The Trussell Trust datalarına göre, ülkede hayatta kalmak için 2011’de kuruluşa bağlı besin bankalarına yardım için başvuranların sayısı toplam 67 bin iken 2021’de toplam 2,5 milyona çıkarak tüm vakit içinderın en yüksek düzeyine ulaştı.

Yardım kuruluşu, direkt kendi çatısı altında ülke çapında toplam 1300 besin bankasıyla hizmet veriyor.

İngiliz Avam Kamarası’nın datalarına bakılırsa, ülkede Şubat 2021 prestijiyle farklı yardım kuruluşlarına bağlı toplam 2 bin 200 besin bankası bulunuyor.

İngiltere’de bu yılın şubat ayında enflasyon, güç ve besin fiyatlarındaki artışın tesiriyle yıllık bazda yüzde 6,2 ile son 30 yılın en yüksek düzeyine ulaştı.

Ülkede, şubatta doğal gaz fiyatı geçen yılın birebir devrine bakılırsa yüzde 30, elektrik fiyatı ise yaklaşık yüzde 20 artış kaydetti.

Okumaya devam et...