iPhone turizmi: Yurtharicinden telefon almak için çeşit düzenleniyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Türkiye’de teknoloji alanında biroldukça eserde uygulanan yüksek vergiler ve taksit sonu, aygıtların yurtdışıyla olan fiyat farkının açılmasına sebep oluyor. Tüketicilerin alternatif tahlillere yönelmesiyle aygıtların farklı yollardan tedarik edilmesi yaygınlaşıyor. Artan fiyatlar sebebiyle Türkiye’den yurtdışına “iPhone turizmi” yapılmaya başlandı.

Dünya gazetesinden Yener Karadeniz’in haberine göre, son periyotta KKTC, Gürcistan, Yunan adaları üzere ülkelere gidip iPhone alarak geri dönme sayısı arttı. Habere nazaran, yıl sonunda klonlanmış (IMEI numarası değiştirilmiş ya da kopyalanmış) telefon sayısının 3,9 milyonu, yolcuların birlikteinde getirdiklerinin ise 500 bini aşması bekleniyor.

20 BİN TL KÂR



iPhone’un 128 GB’lık 14 Pro Max modeli Türkiye’de 43 bin 999 TL’den satışa çıkarıldı (yüzde 96’sı vergi). Birebir aygıt ABD’den alındığında bin 99 dolara (20 bin 426 TL) denk geliyor. Kullanıcının yurtharicinden getirdiği aygıtı kendi pasaportuna kaydetmesiyle fiyat 23 bin 275 liraya çıkıyor (2 bin 732 TL harç ve 117 TL Özel İrtibat Vergisi). Tüketici birebir telefonu yurtharicinden alarak 20 bin TL’den çok kâr elde edebiliyor.

2019’da getirilen IMEI kaydı düzenlemesine nazaran oburunun pasaportuna telefon kaydetme periyodu sona ermişti. Lakin kullanıcılar bu düzenlemeyi de kolaylaştırılmış vize prosedürü uygulanan Yunan Adaları ve kimlik kartı ile girilebilen Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs üzere ülkelere günübirlik seyahatler ile aşmaya başladı. bu türlü fiyata yalnızca seyahat fiyatı eklenmiş oldu.

Klonlama ise artık online satış sitelerinde, cadde mağazalarında yapılabiliyor. Yurtharicinden getirilen ve pasaport kaydı olmayan aygıtlar, 6 ayda bir 300 TL civarı bir fiyat ile kullanılabiliyor.

GENÇLER İÇİN ÖTV’SİZ AYGIT ÖNERİSİ

Haberde görüşlerine yer verilen Taşınabilir Bağlantı Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Lideri Mustafa Kemal Turnacı, kelam konusu formların kullanıcıya da ülkeye de ziyan verdiğini söylemiş oldu. Turnacı, “15 yıldır bu sorun çözülemiyor. Yüzde 35’ten çoksı kayıt dışı olan bölümün ayakta kalması mümkün değil. Yanı sıra yüksek vergiler sebebi ile yurtharicinde cep telefonu alma çeşitleri düzenlenir hale geldi. Yunan adalarına günübirlik ziyaretlerde rekor kırılıyor. Bu stil eserler için kullandırılan tüketici kredileri rekor kırıyor. Tefeci faizi ile telefon alan vatandaşlarımız var. Gözlemliyor, karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

Turnacı, gençler için “ÖTV’siz cihaz” ve taksit sonu tekliflerini şöyleki anlattı:

“Gençlere 3 yılda bir ÖTV’siz aygıt alma hakkı tanınması üzere bir teklifimiz oldu. İlgili kurumlar bunu makul karşıladı fakat nasıl, ne vakit sonuçlanır bilemiyoruz. Bizim asıl talebimiz yüksek vergilerin düşürülmesi, taksit kısıtlamasının esnetilmesi ve klonlamanın önüne geçilmesi. Klonlama için teklifimiz sinyal alınamayan cep telefonunun IMEI havuzundan çıkarılması müddetinin 7 yıldan 1 yıla düşürülmesi. Vatandaş çabucak sonrasında isterse telefonunu ibra etsin ve çabucak faal hale getirilsin. Bu hususta son devirde ağır bir görüşme trafiğimiz oldu. İnanıyorum ki yakın vakitte adım atılacak. Öte yandan mart ayında 5 bin TL ve altındaki cep telefonları için taksit sayısı 12 ay, 5 bin TL’nin üzerinde olan cep telefonları için 3 ay olarak uygulanmasına karar verilmişti. Biz 5 bin TL taksit sonunun 15 bin TL’ye çıkmasını talep ediyoruz. Çünkü 5 bin TL’ye model sayısı neredeyse kalmadı.” (HABER MERKEZİ)

Okumaya devam et...
 
Üst