İş ve meslek arasındaki fark nedir ?

semaver

Global Mod
Global Mod
Is ve Meslek Arasndaki Farklar

Meslek ve is arasndaki farklarn tanmlanmas, bircok kisi tarafndan cok karstrlmaktadr. Bununla birlikte, her iki kavram arasnda net bir ayrm vardr. Is ve meslek arasndaki farklar, kisinin calsma durumu, ucret, yasal sorumluluk ve etkinlik seviyesi ile ilgili olarak acklanabilir.

Kisinin Calsma Durumu

Bir meslek, kisinin calsma durumunu kapsar. Meslek, kariyer hedeflerine ve uzun vadeli calsma planna gore, kisinin kalc olarak kendi isini yapmasn saglar. Kisi mesleginin bir parcas olarak, bir yerde calsanlar arasnda kalc bir iliski olusturur. Ayrca, kisi kendi meslegini duzenli olarak yerine getirmek icin duzenli bir surec ve sk calsma prensiplerine uyma zorunlulugu vardr. Ise gelince, kisi gecici olarak bir yerde calsr ve anlaslan sureden sonra isi brakr. Isler, kisinin ksa sureli calsma planlarna gore, bir sure icin calsmak icin uygun olabilir.

Ucret

Meslek ve is arasndaki ikinci temel fark, ucret duzeyidir. Bir meslekte calsan kisiler, duzenli olarak daha yuksek ucret alrlar. Yasam standartlarn korumann ve calsmalarnn odullendirilmesinin bir arac olarak, mesleklerin cogu, digerlerinden daha iyi ucret odemeleri sunar. Isler, gecici olarak kazanlan daha dusuk ucretleri icerir.

Yasal Sorumluluklar

Meslek, kisinin yasal sorumluluklarn da duzenler. Meslek sahibi olan herhangi bir kisi, ozellikle mesleki alanyla ilgili olarak, yasal sorumluluklarnn kendisine tannms sartlarn yerine getirmekle yukumludur. Islerde, yasal sorumluluklar, isveren ve isci arasndaki anlasma ve sartlarn belirlenmesiyle dogrudan iliskilidir.

Etkinlik Seviyesi

Son olarak, meslek ve is arasndaki fark, etkinlik seviyesidir. Meslekte calsan kisiler, kendi kariyerlerini kontrol etme yetkisine sahip olur. Ayrca, cogu meslek, kisinin etkinlik seviyesini arttrmasna izin verir.
 
Üst