İşletmelerde yeni periyot: Tahlili QR kodlu menüde buldular

semaver

Global Mod
Global Mod
Artan maliyetlerle bir arada meblağlarını yeni tutmak zorunda olan işletmeciler sık sık yeni menü bastırmak zorunda kalıyor ya da fiyat kısmını boş bırakarak tahlil buluyor. İşletmeler “Menü maliyeti” olarak isimlendirilen harcamadan kurtulmak için bunun üzere biroldukca yolu deniyor. QR kodlu menü sistemi de işLetmelerin başvurduğu tahlil yollarından biri. Son senelerda ömrümüze giren QR kodlu menü sistemi, akıllı telefonların kamerasıyla uyumlu olarak çalışıyor. Müşteriler, masalarda bulunan QR kodu telefonlarının kamerasına okutarak internet üzerinden menüye ulaşabiliyor. bu biçimdece işletmeler bu sistem ile daima yeni menü bastırmak yerine yalnızca tasarım yeniletiyor. Teknoloji yardımıyla menü maliyetinden kurtulduklarını söyleyen işletmeciler, müşterilerin de büsbütün temassız olan QR sisteminden mutlu olduklarını belirttiler.

“Normal menülerin devranı kapandı”

Eskişehir’de kendi kafesini işletmeciliğini yapan Mehmet Tiftik, yakın vakitte basılı menüden QR kodlu menü sistemine geçiş yaptıklarını söylemiş oldu. En son menü bastırmak için matbaaya gittiğinde yüksek bir fiyatla karşılaştığını söyleyen Tiftik, kâğıda gelen artırımların da bunda tesirli olduğunu belirtti. Yeni menü sistemi ile büyük bir harcamadan kurtulduklarını anlatan Tiftik, basılı menü zamanının biteceğini söylemiş oldu. Mehmet Tiftik, QR kodlu menülerin hem kendileri tıpkı vakitte müşterileri için uygun olduğunu söylerken kelamlarına şöyleki devam etti:

“Şu anda 10 adet menü basımı 4 bin lira. Bu fiyat menünün tasarımı hariç biçimde bu biçimde. Ben en son matbaaya gittiğimde neredeyse 4 bin liraya yakın fiyat çıkarmıştı bana. Ben de ‘artık menü bastırmayalım’ dedim ve en hoş tahlil QR kod diye düşündüm. O yüzden QR kodlu menülere geçiş yaptık. Şu an hem pandemiden dolayı hijyen açısından tıpkı vakitte fiyat artışlarından dolayı bu türlü yapıyoruz. Biz şu anda tutarlarımızı şimdiki tutuyoruz. Artırım geldikçe biz de mecburen yansıtmak zorundayız. Hijyen açısından da yeterli oldu, bizim açımızdan da âlâ oldu. Biliyorsunuz kâğıt fiyatları da fazlaca yükseldi. Müşteriler için de yeterli oldu bu sistem. Olağan menülerin zamanı kapandı, artık beşerler QR kod kullanmaya başladı. Fiyat değişikliği gerektiği vakit, çabucak tasarımcımızı arıyoruz ve basitçe fiyat değişikliği yapıyoruz”

“Menü masrafıyla birlikte bir işçi giderim daha oluyor”

Eskişehir’de kafe işletmeciliği yapan Deniz Eroğlu da çabucak hemen yeni olan işletmesinde en baştan beri QR kodlu menü kullandıklarını söylemiş oldu. bununla birlikte ambalaj ve matbaa işiyle de uğraştığını söyleyen Eroğlu, menü bastırmanın bir çok maliyetli bir iş olduğundan bahsetti. Kendi işlettiği kafede bu harcamadan kaçınmak için QR kod kullandıklarını anlatan Eroğlu, “Daha evvelki işletmelerimizde basılı menüler vardı. QR kodlu menülerimiz yoktu. Geçen yılki fiyatlarla şu anki aldığımız fiyatlar nerden baksanız 4 katına kadar yükseliş gösterdi. Üretici olarak konuşursak, ben kâğıdı 9 liradan alırken şu an 37 liradan kâğıt alıyorum.

Kendimi kurtarabilmem için satışım 45-46 liraya çıkıyor. aslına bakarsanız onda da hayli az bir yüzdelik bırakıyor. Bunları ambalaj bölümünde olarak söylüyorum. Ben esasen ticaret olarak bu işle uğraştığım için ekstra olarak menü yaptırmak istemedim, QR koda onun için geçtik. Yeni menü yapsak, menünün tasarlanması ve yinedan fiyatlandırması yapılacak. Bu masraflarla nerden baksanız aylık olarak bir işçi giderim daha oluyor. Yeni menü bastırdığım vakit işçiyle baş başa geliyor” dedi.

“bu biçimde A4 kâğıdına da yazalım çizelim”

Deniz Eroğlu, fiyat değişkenliğinden dolayı masalarda duran tatlı menülerine fiyat yazamadıklarını anlattı. Fiyat kısmı dolu olan basılı menülerde, güncelleme yapmak için meblağların üzerine yenilerinin de eklenebileceğini söyleyen Eroğlu, bu prosedürün kafelerde makûs bir izlenime yol açtığından bahsetti. Eroğlu, işletme olarak müşterilerin kendilerini değerli hissetmeleri için uğraştıklarından bahsederken şöyleki konuştu:

“Tatlı menülerine fiyat yazmadık, zira maliyetleri bilemiyoruz. Bunlar toptan aldığımız eserler değil, kendi imal ettiğimiz eserler. Fiyatlar biraz tutarsız olduğu için fiyat belirleyemiyoruz. 6 liradan aldığımız süt 8 liraya, oradan da 9 liraya yükseliş gösterebiliyor. Biz onlara bakılırsa maliyet çıkarıyoruz. Yaz-sil menüler, karalama tahtası tarzı oluyor. Artık onlar kalmadı. bu biçimde A4 kâğıdına da yazalım çizelim. Görsel olmasın. Müşteri de kendini değerli hissetmeyecek bu biçimde. Biz bu türlü vakitten de kazanıyoruz. Konuklarımız buraya geldiği vakit direkt QR kodu menüsünü okutuyor zira alışkanlık var”

KAYNAK: İHA

Okumaya devam et...